Fotoseries wereldreis
Rusland - China - Tibet - Nepal - India - Thailand (1) - Myanmar - Thailand (2) - Cambodja - Vietnam - Laos - Thailand (3) - Indonesië - Singapore - Nieuw Zeeland - Australië - Mooiste foto's per land Fotoseries Singapore - Maleisie - Thailand (2003)
Juni/juli/augustus 2002: Australië
Aangezien de reisverslagen nog steeds niet klaar zijn, onderstaand alvast een voorproefje.
De mooiste foto's in een groter formaat!

update
07-09-03

Fotoserie 124
Fotoserie 125
Fotoserie 126
Fotoserie 127
Fotoserie 128
Fotoserie 129
Fotoserie 130
Fotoserie 131
Fotoserie 132
Fotoserie 133
Fotoserie 134
Fotoserie 135
Fotoserie 136

het dierenrijk
Great Ocean Road
Victor Harbor
Flinders Rangers (1)
Flinders Rangers (2)
The Outback (1)
Ayers Rock
Kings Canyon
The Outback (2)
Cape Tribulation en Cairns
Hervey Bay
Fraser Island
Crocodile Hunter Steve
27-29
Fotoserie 123
In Kiama nemen we een kijkje bij een zogenoemde blowhole, in Morwell National Park denken we onze eerste koala in levende lijve te zien en op Phillip Island nemen we een kijkje bij Seal Rocks en de snelweg van de pinguïns, Penguin Parade.
24-26
Fotoserie 122
De camper is nog niet beschikbaar. We brengen dus eerst met een normale auto een bezoek aan de Blue Mountains National Park. Met de Katoomba Scenic Railway, het steilste treintje ter wereld dalen we af naar Scenic World.
19-23
Fotoserie 120
Fotoserie 121
Vier dagen zijn eigenlijk nog te kort om alles in Sydney te zien. We brengen een bezoek aan de Harbour Bridge, Sydney Opera House, Circular Quay, Sydney Aquarium en varen met de veerpont naar Manly. We huren een camper voor onze verdere reis door Australië en we hebben het gevoel dat dit land wel eens een toppertje kan worden!
De mooiste foto's per land
28-09

De mooiste foto's zijn nu per land te selecteren en te bezichtigen op groot formaat middels een slideshow (inclusief nog niet gepubliceerde foto's van Australië!). Aan deze pagina wordt dit weekend (28 en 29 september) nog gewerkt. Klik op deze link voor de mooiste foto's.

Mei/juni 2002: Nieuw Zeeland
16-19
Fotoserie 119
We wandelen door de zeehondenkolonie op Point Kean in Kaikoura. En de volgende dag hebben we geluk; Tijdens een whalewatch in de kustwateren zien we vijf potvissen van heel dichtbij. Een onvergetelijke ervaring, ondanks het feit dat Leo een beetje bleek is geworden! Onze tijd in Nieuw Zeeland zit er op. We vliegen op 19 juni 2002 naar Sydney in Australië.
13-15
Fotoserie 118
Onderweg naar Mount Cook National Park nemen we een kijkje bij de merkwaardige Moeraki Boulders. We overnachten in Twizel, zo'n 70 kilometer van Mount Cook. De volgende dag rijden we langs de oever van het Pukakimeer naar Christchurch. We weten nu gelijk waar die vreemde groene wolken vandaan komen.
12
Fotoserie 117
We wandelen door de straten van Dunedin en rijden 's middags naar Otago Peninsula. We zien op dit schiereiland de enorme Koningsalbatrossen, zien hoe schapen van hun warme jas worden ontdaan en stappen bijna op een zeeleeuw. De geeloogpinguïns laten zich helaas niet zien.
09-11
Fotoserie 116
Door kabouterbossen rijden we naar Milford Sound en we moeten eerlijk bekennen dat de weg een attractie op zich is. We maken een cruise door de 16 kilometer lange fjord en zien zeehonden en dolfijnen. Na de cruise rijden we terug naar Te Anau om de volgende dag door te rijden naar Dunedin. En ook nu blijkt weer: Vrouwen kunnen niet kaartlezen!
08
Fotoserie 115
Bij de Kawarau Suspension Bridge in Queenstown springen waaghalzen aan een elastiek 40 meter naar beneden en de kunstsneeuw op Coronet Peak nodigt niet uit tot snowboarden.
07
Fotoserie 114
In Queenstown dendert Leo over de Shotover River met een jetboat en Roos probeert er foto's van te maken.
05-06
Fotoserie 113
De heli-hike van Leo valt in het water. Zijn gletsjerhike op de Franz Josef Glacier trouwens ook. Niets is zo veranderlijk als het weer, want de volgende dag schijnt de zon volop. We nemen nog een kijkje bij de Franz Josef Glacier, wandelen naar de Fox Glacier en rijden vervolgens door naar Wanaka.
04
Fotoserie 112
Vandaag hebben we een druk programma. We nemen een kijkje bij de zeehondenkolonie op Gillespies Beach, zien de Pancake Rock en Blowholes bij Punakaiki en kijken rond in het goudzoekersstadje Shantytown. Aan het eind van de middag arriveren we in Franz Josef.
03
Fotoserie 111
We wandelen een paar uur over de stranden en door de bossen van Abel Tasman National Park. Als we 's middags naar Westport rijden, leren we een wijze les over het benzineverbruik van auto's.
02
Fotoserie 110
Vandaag varen we met The Interislander naar Picton op het Zuidereiland.
30-01
Fotoserie 109
In het prachtige Te Papa Tongarewa National Museum in Wellington krijgen we door 'Going Dutch' bijna heimwee naar Nederland en met de 100 jaar oude Kelburn-kabeltram rijden we naar de top voor een mooi uitzicht op Wellington en Port Nicholson.
28-29
Fotoserie 108
In Whakapapa Village in het Tongariro National Park belanden we in een sneeuwstorm. We trotseren twee dagen de kou in de hoop dat het beter weer zal worden om de Tongariro Crossing te lopen. Maar helaas krijgen we de toppen van de Tongariro, de Ruapehu en de Ngauruhoe niet te zien.
26-27
Fotoserie 107
In Wai-O-Tapu Thermal Wonderland wordt Lady Knox tot leven gewekt, bij de Aratiatia Rapids worden de sluizen opengezet en de Huka Fall blijkt geen waterval maar een stroomversnelling te zijn.
25
Fotoserie 106
In Whakarewarewa, een Maori-dorp, wonen we een dansvoorstelling bij en zien we hoe de Maori's handig gebruik maken van de warmwaterpoelen en geisers.
23-24
Fotoserie 105
Rotorua is een aards vagevuur. In Hell's Gate maken we kennis met vulkanische en geothermische verschijnselen als stoomkraters en dampende meren. Zwavel zorgt ervoor dat het hier ongelooflijk naar rotte eieren stinkt.
21-22
Fotoserie 104
Het regent pijpenstelen, net nu we Ninety Mile Beach willen bezoeken. Sneller dan gepland rijden we door naar Paihia, de toeristische hoofdstad van de Bay of Islands. De volgende dag varen we naar Russell, de vroegere 'Hellhole of the Pacific' of het 'Sodom en Gomorra van Nieuw Zeeland'. Wij treffen het stadje aan in een diepe slaap. In de Kawiti Glowworm Caves vieren we een beetje Kerstmis.
19-20
Fotoserie 103
We halen de camper op, slaan proviand in en rijden naar het Waipoua Kauri Forest met eeuwenoude, zeldzame bomen. We rijden langs de prachtige kust en door groene bossen. Ook komen we komen de eerst kiwi tegen (op een waarschuwingsbord). De volgende dag rijden we verder naar Ninety Mile Beach. We overnachten in Pukenui.
15-18
Fotoserie 102
We landen in Auckland, de grootste stad in Nieuw Zeeland. We genieten een paar dagen van deze Westerse stad en gebruiken de tijd om een camper te huren, het vervolg van de reis te plannen en te slenteren door het centrum van Auckland en de koloniale stadwijk Parnell. Sinds maanden eten we weer een broodje kroket!
Mei 2002: Singapore
11-14
Fotoserie 101
We brengen een bezoek aan Chinatown, wat een hele mooie en nette Chinatown blijkt te zijn. Op 12 mei vliegen we terug naar Bangkok en daar hebben we weer wat huishoudelijke zaken te regelen. Op 15 mei vliegen we naar Nieuw Zeeland. Daar is het inmiddels winter geworden.
10
Fotoserie 100
Vandaag brengen we een bezoek aan de Singapore Zoological Gardens en 's avonds bekijken we de nachtdieren tijdens een nachtsafari. We weten de vliegende honden de stuipen op het lijf te jagen.
08-09
Fotoserie 99
We landen voor de tweede keer in vier weken in Singapore. We bezoeken Underwater World, de Merlion, Images of Singapore en het Butterfly Park & Insect Kingdom Museum op Sentosa Island.
April/mei 2002: Indonesië
02-07
Sorry, geen fotoserie
We verlaten Gili Trawangan en gaan op weg naar Labuanbajo op Flores, waar we morgen aan het eind van de middag hopen te arriveren. Het loopt allemaal wat anders. Met 45 Euro minder op zak arriveren we de volgende dag in... Denpasar. Het is bijna hetzelfde als de route Amsterdam - Rotterdam via Rome.
26-01
Fotoserie 98
Vanuit Padang Bai steken we met de slowboat de Straat van Lombok over naar Lembar op Lombok. We relaxen een paar dagen aan het zwembad van ons hotel in Senggigi. Vervolgens nemen we de boot naar Gili Trawangan. Daar komen we tijdens het snorkelen oog in oog te liggen met een reusachtige haai en een schildpad! Onze dag kan niet meer stuk.
24-25
Fotoserie 97
Leo maakt twee duiken voor de kust van Tulabem: Eén duik vanaf het strand en een wrakduik op de 'US-liberty'. 's Middags snorkelen we in de beschermde baai voor de kust van Amed. Het is alsof we in een aquarium zwemmen. Ook op de ochtend van de 25e snorkelen we nog een paar uurtjes om 's middags terug te rijen naar Kuta Beach. We moeten de huurauto weer inleveren.
23
Fotoserie 96
We verlaten Lovina Beach en bezoeken de Nederlander W.O.J. Nieuwenkamp op zijn fiets in de tempel in Kubutambahan, rijden rond in de krater van de zeer actieve Gunung Batur, betreden de heiligste plek op Bali (de Mothertemple in Besakih) en arriveren tegen de avond in het door toeristen weinig bezochte plaatsje Amed.
22
Fotoserie 95
Vroeg uit de veren want we gaan op zoek naar dolfijnen.
21
Fotoserie 94
Vandaag rijden we een rondje door het binnenland van Bali. We brengen een bezoek aan de Gitgit Waterval, rijden langs het Bratanmeer en zien de vele kleuren groen van de rijstterrassen in Jatiluwih. 's Avonds wonen we in één van de luxe hotels in Lovina Beach een dansvoorstelling bij.
20
Fotoserie 93
Op weg naar Lovina Beach aan de noordkust van Bali bezoeken we de koninklijke tempel, de Pura Taman Ayun in Mengwi. 's Avonds komen we via een omweg in één van de duurste kamers van Hotel Padma terecht. Dat is vervelend ;-)
17-19
Fotoserie 92
Op 17 april - de verjaardag van Roos - vliegen we via Singapore naar Denpasar op Bali. We huren er een auto en maken al direct kennis met corrupte praktijken. We bezoeken het Taman Burung Bali Bird Park in Batubulan, het kunstenaarsdorp Ubud en de terrasrijstvelden bij Tegallalang.
Maart/april 2002: Thailand
14-16
Fotoserie 91
We vieren ons derde Nieuwjaar in vier maanden. Het Songkranfestival is in Thailand losgebarsten en we houden het niet droog.
01-13
Fotoserie 90
Op het tropische eiland Koh Tao neemt Leo duiklessen en haalt zijn PADI-Open Water en PADI-Advanced Open Water. Tijdens het snorkelen komen we echter oog in oog te liggen met haaien! Tot overmaat van ramp moeten we ook nog eens op de blaren zitten.
21-31
Fotoserie 89
Op 21 maart vliegen we met Lao Aviation van Luang Prabang naar Chiang Mai in Thailand. We zijn eerder in Chiang Mai geweest, dus hebben we alle tijd om te relaxen aan de rand van het zwembad van ons guesthouse. We gaan nog wel een paar keer naar de avondmarkt, waar echt van alles te koop is. Terug in Bangkok besteden we veel tijd aan "huishoudelijke karweitjes".
Maart 2002: Laos
18-20
Fotoserie 87
Fotoserie 88
We klimmen en klauteren langs de Kuang Si waterval naar boven en nemen een kijkje in het voormalige Koninklijke Paleis in Luang Prabang. 's Ochtends gaan we vroeg ons bed uit om te zien hoe honderden monniken hun maaltje voor die dag bij elkaar bedelen.
16-17
Fotoserie 85
Fotoserie 86
We bezoeken de vele tempels in Luang Prabang en maken een boottocht over de Mekong rivier. We brengen onder andere een bezoek aan Ban Xang Hai, het dorp waar de bevolking leeft van het (illegaal) stoken van Lao Lao. Verder ontbreekt een bezoek aan de Pak Ou Grotten, een boeddhistisch heiligdom niet.
14-15
Fotoserie 84
Onderweg naar Vang Vieng nemen we een kijkje bij Ang Nam Ngum, een groot kunstmatig meer. Van Vang Vieng hadden we ons een andere voorstelling gemaakt en we reizen de volgende dag direct door naar Luang Prabang. In de bus zit naast Leo een meisje dat laat zien hoeveel rijst ze vanmorgen heeft gegeten.
11-13
Fotoserie 83
Op 11 maart vliegen we naar Vientiane in Laos. Vientiane heeft geen spectaculaire bezienswaardigheden, maar we brengen een bezoek aan de Pratuxai (de Laotiaanse Arc de Triomphe) en de Pha That Luang, het nationale monument van Laos.
Februari/maart 2002: Vietnam
8-10
Fotoserie 82
We varen twee dagen door Halong Bay, één van de meest schilderachtige plekken in Vietnam. We overnachten op Cat Ba Island. De laatste dag in Vietnam besteden we in Hanoi.
6-7
Fotoserie 81
In Mai Chau slapen we bij een Vietnamese familie in een traditionele paalwoning, wandelen we door de rijstvelden en eten 's avonds met de pot mee. De volgende dag rijden we terug naar Hanoi. Onze 7-daagse Jeeptoer zit erop.
5
Fotoserie 80
Wij rijden van Lai Chau naar Son La. Onderweg bezoeken we een dorpje van de Thai, één van de grootste etnische groepen van Vietnam.
3-4
Fotoserie 79
In Sapa ontmoeten we leden van de Blauwe Hmong. De volgende dag rijden we verder. Onderweg zien we nog meer minderheden en hun traditionele dorpjes. Bedekt door een dikke laag stof komen we in Lai Chau aan.
3
Fotoserie 78
Vandaag bezoeken we de markt in Bac Ha. Net als de markt in Can Cau, wordt ook deze markt druk bezocht door de locale minderheden. In de loop van de ochtend rijden we naar Sapa. De weg wordt steeds slechter.
2
Fotoserie 77
Vanuit Bac Ha rijden we 's ochtends naar Can Cau waar vandaag de wekelijkse markt wordt gehouden. Dat is voor ons natuurlijk dé plaats om de verschillende minderheden te ontmoeten. De zon schijnt, de kleuren schitteren ons tegemoet en we kunnen maar niet ophouden met het maken van foto's. Deze markt zou niet misstaan in een Robijnreclame.
1
Fotoserie 76
Het begin van onze tour van zeven dagen door de bergen van Noordwest-Vietnam. Vandaag rijden we in gezelschap van Chiel en Cindy van www.cctimes.nl met een gehuurde oude Russische legerjeep naar Bac Ha. Onderweg maken we voor het eerst kennis met montagnards (bergvolkeren).
26-28
Fotoserie 75
In Hanoi slenteren we uren door de wirwar van nauwe straatjes van de oude wijk en wandelen langs het rustige Hoan Kiem-meer. We huren fietsen en bezoeken onder ondere het mausoleum van Ho Chi Minh. 's Avonds bezoeken we een voorstelling van het eeuwenoude waterpoppentheater.
23-25
Fotoserie 73
Fotoserie 74
In Hué maken we een vaartocht over de Parfumrivier naar een aantal keizerlijke graftombes en bezoeken we de Dong Ba-markt. 's Avonds vertrekken we met de nachtbus naar Hanoi.
22
Fotoserie 72
Vandaag reizen we naar Hué, de oude keizerstad van Vietnam. Onderweg bezoeken we de Marble Mountains en Lang Co Beach en hebben we een mooi uitzicht vanaf de Hai Van Pas. 's Avonds eten we met Jacqueline van www.jackieturbo.com.
20-21
Fotoserie 71
In Hoi An wanen we ons even terug in China. We slenteren urenlang door de kleine smalle straatjes en bezoeken de markt.
18-19
Fotoserie 70
In Nha Trang - de mooiste en bekendste badplaats van Vietnam - brengen we 1,5 dag op het witte strand door. Even lekker helemaal niets doen.
16-17
Fotoserie 69
In gezelschap van Chiel en Cindy reizen we door naar Dalat. We huren een oude Russische legerjeep en laten ons door een chauffeur en gids rondrijden langs de bezienswaardigheden van Dalat en omgeving.
14-15
Fotoserie 67
Fotoserie 68
We varen twee dagen door de Mekongdelta en kunnen goed zien hoe het water een centrale plaats inneemt in het dagelijks leven van de mensen die hier wonen. We brengen onder andere een bezoek aan Xeo Quyt, de basis van de Viet Cong in de Vietnamoorlog. We overnachten in Cantho en nippen aan een glaasje slangenwijn.
10-13
Fotoserie 65
Fotoserie 66
Na een lange dag reizen over een hele slechte weg, bereiken we op 10 februari Ho Chi Minh City (Saigon). Hier maken we op 12 februari het Vietnamese Oud en Nieuw mee (Tet-festival). Vanuit Ho Chi Minh City maken we uitstapjes naar onder andere Tay Ninh waar zich de hoofdtempel van de Cao Dai bevindt en naar de Cu Chi Tunnels die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Vietnamoorlog.
Februari 2002: Cambodja
7-9
Fotoserie 64
We reizen met de Chann Na Express Boat over het Tonle Sap Meer naar Phnom Penh. In Phnom Penh bezoeken we het Tuol Sleng Museum en Choeng Ek, beter bekend als de Killing Fields. Het is niet te bevatten wat hier is gebeurd toen wij gewoon op de lagere school zaten.
4-6
Fotoserie 63
We hebben een toegangsbewijs voor drie dagen en vandaag bezoeken we dus wederom de tempels van Angkor. We bezoeken de gebouwen langs de lange route.
3
Fotoserie 62
Vandaag is de eerste dag dat we de tempels van Angkor bezoeken. We bezoeken de gebouwen langs de korte route. We zijn erg onder de indruk van de Bayon-tempel met zijn vele gezichten, de Ta Prohm met gigantische boomwortels die zich als reuzenslangen om de tempel heen kronkelen en Angkor Wat, één van de zeven wereldwonderen. Dit is absoluut één van de mooiste plekken die we tot nu toe hebben bezocht.
2
Sorry, geen fotoserie
Vandaag vertrekken we naar Siem Reap in Cambodja, een lange en vermoeiende busreis.
Januari/februari 2002: Thailand
24-1
Sorry, geen fotoserie
Na een zeer mooie, maar vermoeiende reis door Myanmar zijn we weer terug in Bangkok (Thailand). We stippelen het vervolg van de reis uit, regelen onze visa voor Cambodja en Vietnam en halen op het postkantoor pakketjes op die door onze ouders vanuit Nederland zijn opgestuurd. We genieten een paar dagen van drop, spekkies, een pot pindakaas en veel Nederlandse tijdschriften.
Januari 2002: Myanmar (Birma)
22-23
Fotoserie 61
In twee dagen reizen we terug naar Yangon. Myint heeft nog wat verrassingen voor ons in petto en nodigt ons onder andere uit voor een diner bij hem thuis. Na het diner zien we Yangon by night.
21
Fotoserie 60
We varen naar de overkant van de rivier voor een bezoek aan een tempel op een berg. Het blijft bij een bezoek aan het dorp aan de voet van de berg. 's Middags gaan we op zoek naar mooie "Kodakmomenten".
20
Fotoserie 59
We bezoeken een aantal van de duizenden pagodes en tempels in Bagan en beleven een zonsopgang en zonsondergang op een pagode. In de Shwezigon Paya zien we hoe een man binnen drie minuten foto's van ons ontwikkelt in de kleinste donkere kamer ter wereld.
19
Fotoserie 58
We beklimmen Mount Popa voor een bezoek aan de nats. 's Middags arriveren we in Bagan, stad van de duizenden pagodes.
18
Fotoserie 57
In Pyin Oo Lwin - de meest geliefde vakantieplaats van de inwoners van Mandalay - bezoeken we de National Kandawgyi Garden (botanische tuin) die sinds mei 2001 voor buitenlanders toegankelijk is. Tijdens de lunch worden we betoverd door een oude heks en vervolgens rijden we naar Meiktila om daar te overnachten.
17
Fotoserie 56
Met de ferry varen we naar Mingun, de voormalige hoofdstad van Birma.
16
Fotoserie 55
We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van Mandalay en Amarapura. We zien onder andere hoe in het Mahagandayon klooster de monniken in doodse stilte lunchen en bezoeken de U-Bein-Bridge, de langste teakhouten brug ter wereld. 's Avonds komen we nog een keer terug bij de brug voor een prachtige zonsondergang.
15
Fotoserie 54
Vandaag reizen we verder naar Mandalay, maar voordat we vertrekken willen we nog éénmaal genieten van het Inle Lake. Om 6.30 uur stappen we weer in de gehuurde boot en varen we naar de drijvende markt die éénmaal in de vijf dagen in Ywama wordt gehouden.
14
Fotoserie 53a
Fotoserie 53b
We varen de hele dag over het Inle Lake en bezoeken een markt, een weverij, een smid, een sigarenfabriek en enkele pagodes en kloosters. Aan het eind van de dag brengen we nog een bezoek aan de vrouwen van de Padaung-stam, bekend vanwege hun 'giraffe-nekken' en zien - terwijl we midden op het meer dobberen - een prachtige zonsondergang.
13
Fotoserie 52
We wandelen door het shangebergte rond Kalaw. In deze heuvels leven verschillende bergvolken, elk met een eigen taal, kleding en cultuur. De paden die wij bewandelen leiden langs dorpjes van de palaung-stam. We worden gastvrij onthaald in een traditioneel longhouse. 's Avonds rijden we door naar Nyaung Shwe aan het Inle Lake.
12
Fotoserie 51
Vandaag rijden we door naar Kalaw, een hill-station op 1.320 meter hoogte. We stoppen vandaag veel om foto's te maken. We eten pannenkoeken in een klein dorpje en 's avonds huren we JP in voor een trekking door de heuvels van Kalaw.
11
Fotoserie 50
Vandaag rijden we naar Taungoo, een rit van 300 kilometer waar we 10 uur (!) over doen. De weg is slecht en als de deuren van ons busje gesloten zijn, vertelt Myint ons "iets" over het tanken in Myanmar.
9-10
Fotoserie 49
We wandelen nog een dag door Yangon om vervolgens de volgende dag naar Bago en Kyaiktiyo te reizen. In Bago bezoeken we een aantal pagodes en in Kyaiktiyo verbazen we ons over een goud geschilderde rots die gevaarlijk balanceert boven een diepe afgrond.
7-8

Fotoserie 48a
Fotoserie 48b

Op 7 januari 2002 zijn we vanuit Bangkok naar Yangon (Rangoon) in Myanmar gevlogen. We hebben lang getwijfeld of we dit land wel moesten bezoeken. Myanmar heeft namelijk een militaire dictatuur die een verschrikkelijke staat van dienst heeft op het gebied van de mensenrechten.
We wandelen door de kleine straatjes, bezoeken de Sule Paya en maken direct kennis met de gastvrijheid van de bevolking in Myanmar. We wandelen over de Bogyoke Aung San markt, een grote overdekte markt waar je werkelijk van alles kan kopen. 's Middags bezoeken we de prachtige Shwedagon pagode. Hier raken we in gesprek met Leonard en Usha. We besluiten om gezamenlijk een minibus met chauffeur te huren voor een rondreis van 14 dagen door Myanmar.
December 2001/januari 2002: Thailand
6
Fotoserie 47
We maken een uitstapje naar Damnoen Saduak. Dit plaatsje is beroemd vanwege de drijvende markt die hier dagelijks wordt gehouden.
29-5
Fotoserie 46a
Fotoserie 46b
Op 29 december zijn we weer terug in Bangkok om oud en nieuw te vieren en de visa en vliegtickets voor Myanmar (Birma) te regelen. In de tussentijd wandelen we door Chinatown, bezoeken we tempels en kopen we illegale video cd's en mp3's. We brengen nog een bezoek aan Wat Phra Kaeo en de rest van het Grand Palace.
21-29
Fotoserie 45
Op het hagelwitte zandstrand van het tropische eiland Ko Samet vieren wij onze "witte kerst". Deze dagen doen we niet veel. We genieten van zon, zee, strand, het lekkere eten en de goede muziek.
18-21
Fotoserie 44
Op 18 december vliegen we met Indian Airlines naar Bangkok, de hoofdstad van Thailand. De luchthaven is helemaal in kerstsfeer. Felgekleurde, flikkerende kerstverlichting en gezellige kerstliedjes heten ons welkom. We besteden een paar dagen in moderne shoppingmalls die Bangkok rijk is en bezoeken Wat Arun.
November/December 2001: India
16-18
Fotoserie 43
We willen de kerstdagen niet in India doorbrengen en moeten - eigenlijk noodgedwongen - snel naar Thailand vliegen. Halsoverkop reizen we naar Chennai waar we de laatste middag in de stromende regen twee uur wachten op een bus die maar niet komt.
14-16
Fotoserie 42
Madurai is een stoffige, maar levendige, typische Indiase stad. De stad is één grote bazaar, volgepakt met winkels, straatkraampjes en restaurants. De stad is ook één van de oudste tempelsteden van India. Hier bevindt zich namelijk de Sri Meenakshi-tempel.
13-14
Fotoserie 41
Kanniyakumari is het zuidelijkste puntje van India en hier komen de Arabische Zee, de Golf van Bengalen en de Indische Oceaan samen. Kanniyakumari is voor de hindoes een belangrijke pelgrimsplaats en van belangrijke spirituele betekenis.
7-12
Fotoserie 38
Fotoserie 39
Fotoserie 40
Alleppey - Varkala via de backwaters. Een hele dag genieten we vanaf de boot van het leven dat langs de oevers aan ons voorbij glijdt. Soms varen we door dicht begroeide jungle en op andere plekken is de strook land tussen de zee en de backwaters maar een paar meter breed en kan je de golven van de zee zien. In de badplaats Varkala genieten we van enkele dagen rust. Vanaf ons terras hebben we tussen de palmbomen door uitzicht op de zee.
2-7
Fotoserie 36
Fotoserie 37
Na een lange treinreis komen we aan in Ernakulam-Cochin. In Fort Cochin is een enorme hoeveelheid aan historische overblijfselen te vinden. Van oudsher werden hier namelijk al kooplieden uit alle windstreken van de wereld aangetrokken om handel te komen drijven, inclusief de Nederlanders.
19-2
Fotoserie 33
Fotoserie 34
Fotoserie 35
Vanuit Hassan met een locale bus over een bochtige weg en door een prachtige groene omgeving met veel plantages naar Mangalore. Vanuit Mangalore reizen we de volgende dag direct door naar Colva in de provincie Goa. We verblijven bijna 2 weken in een hotel aan een tropisch strand. Wuivende palmbomen, een wit zandstrand, lekker warm zeewater, een brandende zon en leuke strandtentjes met heerlijk eten.
16-18
Fotoserie 32
Vanuit Mysore reizen we met de trein door naar Hassan., een goede uitvalbasis voor een bezoek aan de Hoysaleswara temple in Halebid en de Channekeshava temple in Belur.
13-15
Fotoserie 31b
Met de trein naar Mysore. We bezoeken tijdens het Dewali-festival de dierentuin en het Mysore palace. De volgende dag een uitstapje naar Chamundi Hill om de Sri Chamundeswari Temple te bezoeken en de lange trap naar beneden te nemen.
11-12
Fotoserie 31
Vanuit Kathmandu vliegen we naar Bangalore (Zuid-India). Een hernieuwde kennismaking met India.
Oktober/november 2001: Nepal
5-10
Fotoserie 30
Vanuit Chitwan NP reizen we verder naar Pokhara. Dit dorpje ligt in een prachtig gebied aan een groot meer en is, na Kathmandu, de grootste toeristische trekpleister van Nepal.
3-5
Fotoserie 29
Vanuit Kathmandu reizen we met de bus naar het Royal Chitwan National Park.
30
Fotoserie 28
Vanuit Kathmandu bezoeken we op één dag de oude steden Kirtipur en Bhaktapur. Een groter contrast is bijna niet mogelijk.
25-3
Fotoserie 27
We arriveren in Nepal en gelijk vallen we met onze neus in de boter. Het meerdaagse Dasain-festival, het belangrijkste feest van de hindoes, is namelijk aan de gang. In Kathmandu bezoeken we de meest interessantste en belangrijkste bezienswaardigheden zoals Durbar Square, Boudhanath Stupa, Pashupatinath en de apentempel Swayambhunath.
Oktober 2001: Tibet
24-25
Fotoserie 26
Vandaag rijden we heel de ochtend over de uitgestrekte, droge en kale hoogvlaktes. We passeren de hoogste pas (5.220 meter) en hebben een prachtig uitzicht op de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest (8.848 meter). Na een overnachting in een primitief onderkomen reizen we de volgende dag door naar de Tibetaanse (Chinese) - Nepalese grens.
22-23
Fotoserie 25
Vandaag reizen we naar Shigatse. We brengen een bezoek aan het Shalu-monstrary. Dit schijnt het klooster te zijn dat voorkomt in het stripalbum 'Kuifje in Tibet'. In dit klooster zouden de monniken middels meditatie los van de grond kunnen komen en enkele seconden kunnen vliegen. De volgende dag reizen we door naar Latse en bezoeken het prachtige dorpje Sakya.
21
Fotoserie 24
Op weg naar Gyantse rijden we door prachtige landschappen, zien bijzondere kloosters, pittoreske dorpen, nomadenkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. We hebben al geruime tijd de top van de eerste pas, de Kamba-La (La betekent pas) in zicht, maar de weg naar de top loopt door lange dalen geleidelijk omhoog en de gemiddelde snelheid van de bus ligt erg laag. Plotseling zien we beneden het azuurblauwe heilige meer Yamdrok liggen.
20
Fotoserie 23
We verlaten Lhasa en brengen een bezoek aan het Samye-klooster (waarvoor een speciaal permit nodig is). Na een avontuurlijke reis met enige strubbelingen komen we aan in het klooster.
19
Fotoserie 22
Vandaag staat een bezoek aan het Gandenklooster op het programma. Een stevige klim naar 4.300 meter hoogte.
17-18
Fotoserie 21
In Lhasa bezoeken we de Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama en een Tibetaans ziekenhuis.
Fotoserie 20
16
Fotoserie 19
Aankomst in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. We bezoeken onder de Jokhang tempel.
September/Oktober 2001: China
13
Fotoserie 18
Vanaf Songpan reizen we met een locale bus naar Chengdu waar we het reuzenpanda-reservaat bezoeken. In Leshan bekijken we het grootste Boeddhabeeld ter wereld.
11
Fotoserie 17
Songpan is een prachtig oud stadje dat ommuurd is.
09
Fotoserie 16
Fotoserie 15
De tweedaagse busrit door de uitgestrekte en onherbergzame, maar indrukwekkende graslanden naar Songpan.

07

Fotoserie 14
We verblijven drie dagen in Xiahe en vervelen ons geen moment. We genieten van het mooie Labrangklooster, de vele monniken en pelgrims.
Fotoserie 13
06
Fotoserie 12
Van Xi'an reizen we met de nachtrein naar Lanzhou, waar we direct in de bus stappen op weg naar Xiahe. Hier is het grootste Tibetaanse klooster buiten Tibet gevestigd, het Labrangklooster.
04
Fotoserie 11
We slenteren twee dagen door de straten van Xi'an op zoek naar leuke plekjes.
03
Fotoserie 10
De laatste dag Beijing en de treinreis naar Xi'an.
02
Fotoserie 09
We wandelen over de Chinese muur van Jinshanling naar Simatai. Een zware, maar mooie wandeling.
28-01
Fotoserie 05-08
Fotoserie 04
De eerste dagen in Beijing hebben waren intensief. We bezochten de bezienswaardigheden die we hier nog niet eerder hebben gezien.
September 2001: De reis Amsterdam - Moskou - Beijing
21-28
Fotoserie 03
Fotoserie 02
Een impressie van de treinreis Moskou - Beijing met de Trans Mantsoerije Express. Een non-stop treinreis van 9.001 kilometer.
21
Fotoserie 01
Op ontdekkingstocht in Moskou. Met de metro gaan we op weg naar het Rode Plein, het Kremlin en andere bezienswaardigheden.