INTRODUCTIE

Wat bezielt ons om te gaan reizen?

Waarom zouden we zo'n lange tijd gaan reizen? We hebben alles wat ons hartje begeert: een eigen woning, een lease-auto voor de deur, een leuke spaarrekening, meerdere malen vakantie per jaar etc. Ook het carrière-pad laat tot nu toe alleen nog maar een stijgende lijn zien! Om de één of andere manier hebben we toch de kriebels. Als we terugkomen van een vakantie worden er direct plannen gemaakt voor een volgende. De bestemmingen worden steeds exotischer en de reizen worden steeds primitiever. Langzaam worden de grenzen verlegd. Dit smaakt naar meer. Leo heeft al jaren de ultieme droom om een lange periode te gaan reizen. Aangezien we geen kinderen hebben en wel ouder worden staan we voor een belangrijke keuze. Blijven we op de huidige manier werken, willen we kinderen of gaan we een wereldreis maken. Als we nu niet de juiste beslissing nemen krijgen we misschien later spijt. We willen niet alleen maar werken om op een bepaald moment tot de conclusie te komen dat we te oud zijn om bepaalde dingen te kunnen doen. Wat willen we?

 

Ergens in oktober 2000 (hoe en wanneer weten wij niet eens meer) is het besluit gevallen. We besluiten om een lange periode te gaan reizen. We willen in oktober 2001 vertrekken voor een periode van maximaal één jaar. Vanaf dat moment zijn we onze plannen al voorzichtig gaan rondbazuinen. De reacties waren heel wisselend. De meeste mensen zeggen echter dat ze het eigenlijk ook altijd al hadden willen doen, maar dat het er nooit van gekomen is of dat ze het lef er niet voor hebben gehad. Dat willen wij nu juist voorkomen! Een veel gehoorde reactie is dat ze het een moedig besluit vinden. Een enkeling roept: waar beginnen jullie aan!  


De officiële aanvraag voor een zogenoemde 'sabbatical leave' hebben we pas eind januari 2001 ingediend. Vanaf januari 2001 zijn we onze reis ook pas echt gaan voorbereiden. We zijn ons ook rot geschrokken. Wat moet je met veel dingen rekening houden en wat valt er veel te plannen! Gelukkig hebben we nog vele maanden te tijd. Deze tijd zullen we hard nodig hebben!

Een vakantie is altijd erg leuk, maar is een lange periode reizen eigenlijk wel leuk? Je geeft zekerheden in Nederland als inkomsten, familie, regelmaat, medische welstand, eten en luxe op. Voor een lange periode reizen is geen vakantie vieren, maar hard werken. Elke dag weer je vervoer, hotel en eten moeten regelen, terwijl de plaatselijke bevolking je vaak als wandelende geldbuidel ziet. Het gebeurt maar al te vaak dat ze iets aan je proberen te verdienen of je zelfs proberen te belazeren. Alle luxe achterlaten, je hele hebben en houden in een rugzak meesjouwen, wetend dat je vaak moet afzien, dagen niet kan douchen, vieze kleding aan moet houden, lange reisdagen hebt, ongezond en vies moet eten, in slechte hotels moet overnachten en zelfs ziek zal worden. Maar reizen betekent ook nieuwe mensen ontmoeten, andere culturen leren kennen, bijzondere en mooie dingen zien, bijzondere evenementen bezoeken, leuke dingen doen, lekker uitrusten op een tropisch strand en vooral geen afspraken en telefoontjes. Kortom nieuwe ervaringen opdoen.

Uitgangspunten

Wij besluiten dan ook om te proberen zoveel mogelijk de negatieve kanten van het reizen te omzeilen. Het wordt dus geen echte low-budget reis, maar een iets luxere reis. We zullen proberen - waar mogelijk - een eigen kamer te boeken in de leukere hotels, veilig te eten en af en toe te vliegen in plaats van steeds lange dagen met een krappe en overvolle bus te reizen. Natuurlijk gaan we het avontuur niet uit de weg. We zullen niet als verwende toeristen gaan reizen door overal georganiseerde rondreizen te boeken en ons door taxi's rond te laten rijden. We hebben besloten om alles te doen en te kopen wat we de moeite waard vinden; een duikcursus op een tropisch eiland, een leuke rafttocht op een wilde rivier, een prachtige rondvlucht in een helicopter of vliegtuig of een prijzige trekking.

Volgens ons is langdurig reizen alleen vol te houden als je het naar je zin hebt en niet te veel leuke dingen moet laten schieten omdat ze niet in je budget passen. Beter een hele leuke "kortere" reis, dan een lange reis waarbij je de leuke dingen moet laten schieten.

Waarom deze site?
We hebben deze site in eerste instantie opgezet om te leren werken met programma's die je nodig hebt voor het ontwikkelen van een internetsite. Onze eerste site die wij hebben gemaakt was het reisverslag China (volledig in HTML). Na het plaats
en van deze pagina's op internet ontvingen wij leuke reacties van onbekende mensen die ook naar China gaan of waren geweest. Tijdens onze reizen hebben wij gemerkt dat je bijna overal kan internetten. Het versturen van email is een handig en snel communicatiemiddel. Tijdens onze voorbereidingen hebben wij gemerkt dat het erg handig is dat wereldreizigers (aktuele) informatie publiceren. Wij zijn dan ook van plan om tijdens onze reis een uitgebreid dagboek bij te houden. Naast deze verslagen zullen wij ook achtergrondinformatie en foto's publiceren. Het bijhouden van een site is een snelle en leuke manier om familie, vrienden, collega's, kennissen en andere mensen die geïnteresseerd zijn in reizen op de hoogte te houden van onze laatste belevenissen.

 

Terug naar top