Duikinformatie / bezochte duikplekken
Print dit verslag
Koraalrif Marsa Alam

Sportduiken:
Duiken is gemakkelijk te leren en wordt door de verdere ontwikkeling van opleidingen, apparatuur en duikcomputers steeds veiliger. In een aluminium fles (de tank) wordt een voorraad lucht samengedrukt tot een druk van circa 200 atmosfeer. Een fles kan verschillende zuurstof/stikstof combinaties bevatten. Het duiken met Nitrox komt steeds meer op. In juni 2007 heb ik mijn Nitrox-cursus afgerond. Afhankelijk van de duikdiepte en de verrichte inspanning kan er met één tank van een half uur tot wel anderhalf uur gedoken worden. Een Regulator (ademautomaat) regelt dat samengestelde lucht uit de tank wordt geleidt tot een lagere druk, waardoor er gemakkelijk geademd kan worden. Een manometer laat zien hoeveel lucht er nog in de tank aanwezig is. Een gordel met loodblokken zorgt ervoor dat je onder water komt. Met een BCD (trimvest) zorgt je ervoor dat je een neutraal drijfvermogen hebt, zodat je niet zinkt of naar de oppervlakte stihgt. Een duikpak beschermt je tegen de kou en/of stekende organisme. Een natpak loopt vol met een dun laagje water. Het water wordt door je lichaam opgewarmd en zorgt ervoor dat het aangenaam blijft (even plassen in je pak is ook een mogelijkheid). In koud water is een dikker pak of zelf een droogpak aan te raden. Een dieptemeter (of duikcomputer) geeft aan hoe diep je zwemt. Met vinnen aan je voeten kan je met weinig inspanning vooruit komen. Een duikbril is nodig om onderwater te kunnen zien (en om je lenzen niet te verliezen).

Veiligheid:
Tijdens een opleiding (zoals de PADI-opleiding Open water) leer je behalve de theorie ook in de praktijk met je duikspullen om te gaan. Tevens is het van belang om nooit in paniek te raken en te snel te stijgen. Als je te snel stijgt, zet gecomprimeerde lucht uit in de longen en aderen. Caissonziekte treedt op als je te lang op diepte blijft en wanneer je te snel opstijgt. Er ontstaan belletjes in je bloed die voor hevige pijnen in je ellebogen of knieën kan veroorzaken Als de bellen de bloedstroom in je hersenen of het ruggeberg blokkeren kan er een verlamming ontstaan en kan het zelfs dodelijk zijn. Deze problemen zijn gemakkelijk te voorkomen. Je moet gewoon net zo ademen als boven water, langzaam stijgen en vooral je lucht niet inhouden maar uitblazen bij het stijgen, Ook te diep afdalen met de verkeerde samenstelling lucht kan leiden tot stikstof narcose en zelfs tot epileptische aanvallen. Ook is het van belang om veiligheidsmiddelen mee te nemen zoals een duikcomputer en een hoge ballon/boei die je laat vollopen bij de safety-stop om te tonen waar je onder water bent. Deze ballon is ook bedoeld om aan de bemanning van de boot te laten zien waar je in het water ligt. Een duiker aan de oppervlakte zonder ballon is vaak moeilijk te zien vanaf de boot (zeker als er golven zijn). Tevens is het verstandig om een lamp (of zelfs een reddingsvuurpijl) mee te nemen. Als je door de bemanning van de boot niet op tijd wordt opgemerkt en je drijft door de stroming weg is het handig dat de reddingsmedewerkers je ook in het donker kunnen vinden. Ik heb verhalen gehoord dat men van de boot wegdreef en dat door de golven de ballon niet zichtbaar was. Een divemaster had echter een spiegeltje bij zich waarmee hij de zon kon reflecteren zodat de bemanning de duikers (die al een uur ronddreven) uiteindelijk toch opmerkten. Er gebeuren meer ongelukken door onervarenheid of verkeerde beoordeling van de omstandigheden dan door de ontmoetingen met gevaarlijke/giftige dieren of door aanvallen van de haai.


Schildpad

Tijdens onze wereldreis in 2001-2002 heb ik (Leo) mijn duikbevretten Padi Open Water en Advanced Open Water behaald op het eiland Koh Tao in Thailand. In juni 2007 heb ik mijn Nitrox-cursus afgerond. Rosalie duikt helaas niet maar snorkelt wel met veel plezier. Overigens ziet Rosalie tijdens het snorkelen vaak meer dan ik tijdens het duiken. De kleuren zijn in het onderdiepte water vaak ook vele malen mooier dan op bijvoorbeeld 30 meter diep.

Op deze pagina wil ik u laten meegenieten van de bijzondere wereld in de diverse oceanenen en zeeën.

   
Bezochte duiklocaties:
Overzicht alle duiken in mijn internet duiklogboek
2011 Malediven - Vilamendhoo (Zuid Ari atol)
2010 Indonesië- Bali- Siddhartha Dive resort
Egypte - Marsa Alam
Malediven - Eriyadu Resort (North Male atol)
20009

Filippijnen - Cebu (Magic Island en Malapascua Island)
Filippijnen -
Negros: Amontillado Resort

2008 Filippijnen - Cebu - Moalboal,
Ecuador - Galapagos
,
Chili - Paaseiland,
Argentinië - Ushuaia
Brazilië - Ilha Grande
2007 juni Egypte - Marsa Alam
2007 februari Malediven - Meemu Atol
2006 oktober Egypte - Sharm el Sheikh
2006 mei Bonaire - Little Bonaire
2005 juni Egypte - Marsa Alam
2005 april Panama - Bocas del Toro
2004 april Egypte - Hurghada
2003 oktober Thailand - Koh Phi Phi
2003 oktober Maleisië - Langkawi
2002 juli Australie - vanuit Cairns/Arlie Beach
2002 april Indonesie - Bali - Tulabem
2002 april Thailand - Koh Tao

 

 

Begin 2007 heb ik een nieuwe (simpele) digitale fotocamera gekocht om eindelijk ook onderwaterfoto's te kunnen maken. Het is de Olympus µ 725SW geworden met het bijbehorende onderwaterhuis PT-33. De Olympus camera heeft diverse onderwater-programma's en is water en schokbestendig. De camera schijnt tot 5 meter onderwater waterdicht te zijn (dit hebben we nog niet geprobeerd aangezien we ook een onderwaterhuis hebben). Voor foto's dieper dan 10 a 15 meter heb ik een rode voorzetfilter gekocht die op het onderwaterhuis geschroeft kan worden.

Olympus µ 725SW
 

onderwaterhuis PT-33
Een zeekoe in Marsa Alam: Een van de mooiste foto's (tot nu toe) !

 

Filippijnen 2008 - Cebu - Moalboal

Het resortOnderwater

Resort

Onderwater

Avondrood

Moalboal duikstekken
Het duiken op de riffen van Moalboal is super gevarieerd. Sloop en drop-off wisselen elkaar af, veelal voorzien van grotjes, overhangen en canyons. De riffen zijn hier niet aangetast door bijvoorbeeld dynamiet visserij. Er komt hier een haast ontelbare hoeveelheid onderwaterleven voor, van een halve centimeter kleine naaktslak tot aan een 12 meter grote walvishaai.

Nachtduiken
Op ons huisrif (Magic Point), Tongo Point, Pescador of Discovery Point kun je onvergetelijk mooie nachtduiken maken. Rond 18:30 duik je onder in de wereld van krabben (in alle soorten en maten), heremietkreeften, garnalen, naaktslakken, murene’s, snake-eels, sepia’s, octopussen, hengelaarsvissen en nog veel meer. Heb je geen nachtduik gemaakt op de Filippijnen, dan heb je echt iets gemist!

Schemerduiken
Tijdens de avondschemer is het onderwaterleven ook net wat anders. Op Talisay komen dan de mandarijn visjes te voorschijn om hun paringsritueel uit te voeren. Dit is zo’n mooie duikstek, dat je hier makkelijk een uur kunt blijven op een maximale diepte van 5 meter!

1. Magic point
Diep: 5 tot 55 meter Zicht: 15 tot 30 meter Ons fantastische huisrif (een drop-off) ligt recht voor de deur van ons duikcentrum en er is van alles te zien. Scholen jacks en tonijnen jagen op het rif wat volledig begroeid is met harde, zachte en waaierkoralen. We hebben onze eigen huisrif hengelaarsvissen, een grijze, zwarte en gele. Verder leven er 2 schildpadden permanent op ons rif en zelfs met snorkelen is de kans erg groot ze te zien. Tijdens de nachtduik zie je heremiet kreeften, decoratiekrabben, sepia’s, naaktslakken, snake-eels, zeeslang en nog veel meer, maar er zijn ook al whale-sharks en white-tip sharks gesignaleerd!

2. Discovery point
Diep: 5 tot 30 meter Zicht: 10 tot 25 meter Een stukje naar links vind je Discovery Point. Een speciale duikstek voor de macro liefhebber. Dus neem je camera met macro lens zeker mee!

3. Tongo point
Diep: 5 tot 65 meter Zicht: 15 tot 30 meter Alles wat een duikershart begeert! Een drop-off begroeid met hard en soft koraal, waaierkoralen, kleine grotjes, met regelmaat een schildpad en het zit vol met klein leven zoals naaktslakken, leaf fish, harlequin ghost pipefish, scholen . Wees echter niet verbaasd als je ook nog barracuda’s of jacks ziet, of zelfs een walvishaai.

4. Talisay Wall
Diep: 5 tot 55 meter Zicht: 15 tot 30 meter Een duik waarbij ‘slope’ en ‘wall’ elkaar afwisselen. Er zijn meerdere grotjes te vinden. Veel koraal, bat fish, barracuda's, versillende hengelaarsvis en soms een schildpad. In de namiddag gaan we hier ook graag duiken om de beroemde mandarine vissen te bewonderen tijdens hun paringsritueel.

5. Talisay point
Diep: 5 tot 55 meter Zicht 15 tot 30 meter Een prachtig begroeide sloop, prop vol met harde koralen afgewisseld met zacht- en zweepkoraal. Je kan hier een school bat fish verwachten evenals crocodile needle fish, schildpad, zeeslang, hengelaarsvis, anemonen met garnalen, clownvissen en nog veel meer

6. Panagsama beach
Diep: 3 tot 40 meter Zicht: 15 tot 25 meter Een leuke duik voor beginners en liefhebbers van het kleine leven. Begin de duik op 15 meter en kom langzaam omhoog naar 10 meter Grote kans dat je scholen sardines ziet, opgejaagd door tonijnen. Er is ook de kans dat je hier whale sharks ziet!


7. Kasai Point
Diep: 5 tot 35 meter Zicht: 15 tot 35 meter Tijdens deze duik wisselt “slope” en “wall” zich af. Grote scholen razor fish, een schildpad, leaf fish, hengelaarsvis en ja, als je geluk hebt de whale shark en zelfs eagle rays.

8. Kasai Wall

Diepte: 5 tot 40 meter Zicht: 15 tot 35 meter Een zeer afwisselende duik langs een drop-off omdat je veel grotjes en canyons tegenkomt. In het diepe zie je de grote snappers en sweetlips, in de grotjes of langs de wand hengelaarvissen, murenes, zeeslangen en in het blauw scholen grootbek makrelen, sardientjes enz. Natuurlijk ontbreekt ook hier het kleine leven niet.

9. Tuble Reef
Diep: 5 tot 35 meter Zicht: 15 tot 35 meter Erg veel grotjes en een ‘seafan coral’ bos maken deze duik tot een aparte ervaring! Tevens scholen scheermes visjes, grote papagaai vissen, schildpadden en grote scholen tonijnen en jacks.

10. Dolphin House
Diep: 5 tot 45 meter Zicht: 15 tot 30 meter Een slope tot 20 meter begroeid met allerlei soorten koralen, gevolgd door een drop -off naar 45 meter Tussen de 20 en 30 meter zijn veel grotjes te vinden en let op een slapende schildpad. Op 26 meter staan enkele grote waaierkoralen. Het kost wat zoekwerk, maar hier kan je de pygmee zeepaartjes vinden.

11. White Beach zuid
Diep: 5 tot 35 meter Zicht: 15 tot 30 meter Door de slope aan het begin ook een leuke plaats voor snorkelaars. De wand is begroeid met honderden soft koralen en heeft meerdere overhangen en grotjes. Een goede plaats voor nudibranches.

12. White beach noord
Diepte: 5 tot 40 meter Zicht: 15 tot 30 meter Deze sloop is bijzonder kleurrijk dankzij de grote verscheidenheid aan zachte en harde koralen. Daar tussen vele soorten anemonen, ieder met hun specifieke bewoners. Ook kom je potato groupers tegen, snappers, schildpad en nog veel meer.

13. Fish feeding
Diep: 5 tot 35 meter Zicht: 15 tot 30 meter Een waanzinnige sloop vol met koralen. Tussen al die koralen liggen schildpadden te slapen, zwemmen de grotere vissen rond op zoek naar eten, zitten er garnalen en krabben verborgen in anemonen en zacht koraal en ga zo maar door. Bijna gegarandeerd vinden we hier een familie harlequin ghostpipe fish. Oh, en we voeren hier dus niet!

14. Copton Point diep
Diep: 18 tot 55 meter Zicht: 15 tot 25 meter De duik begint bij een vliegtuigwrak dat in 1993 als duikattractie is afgezonken. De sloop gaat op 23 meter over in een drop-off. Deze is prachtig begroeit met waaiers, sponzen, zacht koraal en hier vinden we vaak ook veel naaktslakken en garnalen.

15. Copton Point ondiep
Diep: 4 tot 18 meter Zicht: 15 tot 25 meter Heel veel grote tafelkoralen, softkoralen en vele soorten en maten vis zoals scorpion fish, sweetlip, puffer fish, titan trigger fish, schildpadden, naaktslakken, garnalen en nog veel meer.

16. Sanctuary
Diep: 5 tot 45 meter Zicht: 10 tot 25 meter Diep of niet, dit is een geweldige duikstek. Tussen de 30 en 40 meter staat een heel bos van waaierkoralen, niet zomaar, nee heel veel en heel groot! Verder leaf fish, harlequin ghostpipe fish, napoleon fish, bump-head parrotfish, white tip shark etc. In de koralen tuin veel klein leven verstopt tussen allerlei soorten hart en zacht koraal. Vergeet je camera niet, echter je moet echt kiezen tussen gewoon of macro lens. Of beter, maak hier meerdere duiken!

Pescador
Er zijn duikers die dit de mooiste duikstek van de Filippijnen noemen, kom dat zelf maar beoordelen! Je kan hier veel verschillende duiken maken voordat je het eiland rond bent en dan nog heb je lang niet alles gezien. Tevens is dit een geweldige stek voor een nachtduik!

17. Pescador Island Cathedral
Diep: 5 tot 65 meter Zicht: 20 tot 40 meter Een ongelooflijke rijke variëteit aan koralen, scholen grote lion fish, snappers, groot bek makrelen, barracuda’s, en tonijnen, maar ook hengelaarsvissen (grijs, bruin, zwart, geel), schorpioen vissen en een grot met hemels zicht, genaamd The Cathedral. Je komt op Pescador ook regelmatig white tip sharks tegen. De wand is prachtig begroeit met zachte koralen en biedt woonruimte aan octopussen, murene’s, snake-eels, naaktslakken en nog veel meer.

18. Pescador Island oost
Diep: 2 tot 65 meter Zicht: 20 tot 40 meter De duik begint op een plateau die overgaat in een sloop die begroeit is met vele harde en zachte koralen. Je vind hier veel schorpioen vissen (als je goed kijkt!) en verder scheermesvisjes, sweetlips, potato groepers, snappers, scholen tonijnen. Het einde van de duik is weer op een plateau, de goede zoeker vindt hier veel klein leven.


Malediven februari 2007 - Meemu Atol

Dive & Sail - Memuu Atol (Hakuraa Hotel)

Het Meemu Atol gelegen in het zuiden van de Malediven is vanaf Male binnen 40 minuten per watervliegtuig te bereiken. Het Meemu Atol is omgeven door mooie koraalriffen waar u allerlei tropische vissen kan tegenkomen variërend van manta’s, roggen, verschillende soorten haaien en vele andere tropische vissoorten.

Op het Meemu atol is Hakuraa Club gevestigd en bestaat uit 70 luxe waterbungalows en enkele strandbungalows. De bungalows zijn na de Tsunami geheel opnieuw opgebouwd. Elke avond om 19:00 uur is het duikteam van Dive & Sail aanwezig in de receptie van het resort. Het team bestond in februari 2006 uit Tim (Engelsman die al enkele jaren op de Malediven verblijft), Mark (een Duitser) en het echtpaar Nagy (een ervaren duikinstructeur uit Egypte) en Virginie (een Francaise). De altijd goedlachse Amjay werkt in shop. Daarnaast werken er nog enkele locale voor de duikschool en op de boten. Bij Dive en Sail kunt u gratis gebruik maken van de snorkel- en surffaciliteiten.

Tim geeft tijdens de kennismaking informatie over de huur- en duikprijzen en de dagelijkse duiktrips. Het duiken met een duikcomputer is verplicht. Het gebruik van Nitrox kost niets extra's. Elke dag zijn er twee trips waarop je je kan inschrijven. Elke ochtend om 8:30 uur vertrekt de boot voor een twee tank trip en elke middag bestaat er de mogelijkheid om een 1-tank duiktrip te maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de duikers wordt elke dag de duiklocaties bepaald. Tim vertelt dat er tijdens elke duik wel iets bijzonders te zien zal zijn. Helaas blijkt al snel dat de kans op Manta's en Walvissenhaaien rond deze tijd van het jaar in de omgeving erg klein is (beste tijd voor de Manta's is november-december). Zeker na mijn enigzins tegenvallende duiken in Sharm el Sheik wil ik graag Manta's, walvishaaien, schildpadden, haaien en andere grote vissen zien.

Satelietfoto - Malediven - Meemu Atol - Hakuar Club

De duikschool maakt gebruik van de boten van het resort. Het resort beschikt over diverse kleine locale houten boten die ook gebruikt worden de diverse (snorkel)trips. Er is 1 grotere en snellere boot beschikbaar die voornamelijk voor het duiken gebruikt wordt . De eerste dagen van ons verblijf is deze boot niet aanwezig, aangezien men met de boot voor een meerdaagse trip naar Male zijn om de bevoorrading van het resort te vervoeren. Tim verwacht aan het eind van de week met de grote boot naar de andere zijde naar het atol te varen waar de kans op manta's aanzienlijk groter is.

Met de kleine bootjes wordt voor namelijk gevaren naar de vele koraalriffen binnen het grote Atol. De vaartijd bedraagt maximaal 50-60 minuten. Er zijn ook al enkele mooie riffen op 10-30 minuten varen. Tussen de eilanden van het atol liggen de kanalen waardoor het plantonrijke water het atol binnen stroomt. In deze kanalen kan het behoorlijk stromen en zwemt de grote vissen zoals walvishaaien, manta's, tonijn en marlijn.

Malediven - duikboot

Op 12 februari ga ik aan boord voor mijn eerste duiken op de Malediven. De boot vaart in 50 minuten naar Hakura Thila. Na een uitgebreide briefing is het eindelijk tijd om de onderwaterwereld op de Malediven te gaan verkennen en de eerste foto's te nemen. De divemaster Nagy wijst al snel op het koraal een gele vlek aan. Het blijkt een Frog-vis te zijn (hengelaarsvis). Deze vis is moeilijk herkenbaar als een vis en loopt met pootjes achtige vinnen over het koraal. We zwemmen verder langs de prachtige koraal wand en kijken af en toe het blauwe diepe water in. Enkele meters voor ons zwemt een "grote" haai. Snel neem ik een foto, maar de haai wil hier niet op wachten. Met enkele slagen zwemt de haai de diepte in. We zwemmen verder over de vele prachtige tafelkoralen met vele tropische gekleurde vissen. Al snel zie voor ons een groep van circa 10 kleine rifhaaien zwemmen. Ze zwemmen weer te ver weer om een duidelijke foto te nemen, toch maar een poging gewaagd. Tijdens de duik komen we enkele grote scholen vis tegen. Vooral de school met gele vissen is erg mooi. Na 46 minuten zit de eerste relaxte duik erop. De maximale duikdiepte was 25 meter en de gemiddelde duikdiepte 14,6 meter. Het water is 28 graden warm.

Later meer duikinfo.......

Hengelaarvis (Frogfish)
Hengelaarvis (Frogfish)

Koraalrif

DIVESITES MEEMU-ATOL : (op de vet gemarkeerde duikstekken heb ik gedoken)

1) Ashaa Giri – Inner Reef, 20 Minutes, Depth 5-30 M ? (14-02-2007)
Small reef with overhangs, soft corals, good fish life, especially turtles, hunting jacks, different kinds of lionfish, tuna, anemones, fusiliers, octopus, nudibranch.

2) Beury – Outer Reef, 45 Minutes, 7-30 M (16-02-2007)
Long atoll outer reef steeply sloping down. Excellent reef for larger oceanic fish such tuna, parrot fish, napoleons, white tip reef sharks, eagle rays, turtles, fusiliers, blue striped snappers.

3) Bodu Faru - Inner Reef, 25 Minutes, 1-25 M (12-02-2007)
The best part of the largest inner reef in Meemu Atoll. Wall dive with many big overhangs which are full of glass fish, soft corals, black lion fish, moray eels, hunting jacks, tuna.

4) Bodu Kandu - Channel, 90 Minutes, 7-30 M
West side of the atoll, dived as part of a full-day excursion. Big hard coral formations. Reef sharks, rays, tuna, napoleons.

5) Egga - Inner Reef, 25 Minutes, 6-30 M (16-02-2007)
Small inner reef with both slope and drop-off. Wonderful for both hard and soft corals. School of young barracuda, tuna, octopus, red anemone, Gordon eels, colourful small reef fish.

6) Gaathu Giri - Inner Reef, 10 Minutes, 5-30 M (17-02-2007 Nightdive)
Nice inner reef with smaller secondary reef close by. Lobsters, giant clams, parrot fish, angel fish, butterfly fish, Gordon eels.

7) Hakura Express - Channel, 40 Minutes, 10-30 M
Corner of one of the largest outer reefs in the Maldives! Napoleon, eagle rays, white tip and grey reef sharks, big tuna, school of big eye jacks. Good site for both manta and whaleshark.

8) Hakura Out - Outer Reef, 55 Minutes, 7-30 M
Part of the large outer reef sloping to the ocean drop-off. Turtles, parrot fish, schools of surgeon fish, snappers, sweetlips, yellow fusiliers.

9) Hakura Thila - Inner Reef, 45 Minutes, 1-30 M
A marine protected reef. Large overhang with black corals and glass fish. Nursery for grey reef sharks, bat fish, scorpion fish, abundant fish life.

10) Hathaa Giri - Inner Reef, 15 Minutes, 1-30 M (12-02-2007)
Nice inner reef with many giant clams. Turtles, red anemones, schools of banner fish, fusiliers.

11) Hurasveli - Outer Reef, 50 Minutes, 8-30 M
Famous for its large number of turtles. Schools of blue surgeons, goat fish, fusiliers, oriental sweetlips.

12) Hedhey Faru - Inner Reef, 45 Minutes, 5-30 M
Coral arch from 22 M with soft corals, lobsters, fusiliers, many species of colourful reef fish.

13) Kudahini Kandu - Channel, 90 Minutes, 7-30 M
West side of the atoll, dived as part of a full day excursion. Rays, sharks, napoleons, snappers.

14) Kurali Kandu - Channel, 90 Minutes, 2-17 M
Narrow channel with cleaner station for manta rays. Stingrays, various species of muray eels, napoleons.

15) Malhaveli - Outer Reef, 50 Minutes, 7-30 M
Long sloping outer reef. Many species of trigger fish, hawksbill turtles, rays, large parrot fish, stone fish.

16) Masda - Inner Reef, 40 Minutes, 5-30 M (20-02-2007)
Small but steep reef. Many different types of both hard and soft corals, beautiful formations. Fusiliers, tuna, nudibranch.

17) Muli Out - Outer Reef, 40 Minutes, 7-30 M (20-02-2007)
Sloping hard coral reef down to drop-off into the big blue. Dive into our aquarium with a cleaner station for mantas, huge variety of species of large coral fish; trigger fish, surgeons, sweetlips, fusiliers, white tip reef sharks, and the whale shark.

Fotoserie Muli Out

18) Raiyvila - Inner Reef, 75 Minutes, 1-30 M
Small inner reef with overhangs and old wooden wreck. Beautiful coral life, bat fish, nudibranch, excellent smaller fish life, turtles.

19) Thuvaru Kandu - Channel, 90 Minutes, 5-30 M
West side of the atoll, dived as part of full day excursion. Big school of reed tooth trigger fish, nudibranch, napoleons, rays.

20) Veyvah - Outer Reef, 45 Minutes, 9-30 M (14-02-2007)
Corner of the channel. Sandy plateaus from 20 M with resting white tip reef sharks, big stingrays. Gordon eels, manta rays and whale sharks.

21) Medu Giri (22-02-2007)

Enkele videoclips van het watervliegtuig:
Landing Meemu Atol (kort)
Landing 02 vanuit het watervliegtuig
Landing tijdens het snorkelen

Helaas hebben wij de manta's niet gezien, maar Yuri en Linda Janson hebben in oktober 2007, tijdens hun huwelijksreis naar Hakuraaclub een videoclip gemaakt van deze sierlijke dieren.

Video van de manta's op Muli Out

Onderwaterfoto's van de Malediven

Egypte 2006 - Sharm el Sheik

In oktober 2006 verblijven wij in Sharm el Sheik (Egypte) voor een korte relax/duikvakantie. Via de reisorganisatie heb ik een meerdaagse duikpakket gekocht bij Dive Africa watersports. Het duiken in Sharm el Sheik is mij om diverse redenen een beetje tegengevallen:

  • Het resort Pyramisa waar wij verbleven, ligt tussen de luchthaven en het centrum van Sharm el Sheik in (bij Shark Bay). Al vroeg in de ochtend werd ik opgehaald door een busje van de duikschool (vaak later dan afgesproken) om naar het kantoortje van de duikschool te gaan. Als iedereen hier was verzameld werden we vervolgens naar de haven gebracht. Aangezien alle duik/snorkelboten 's morgens vanuit de haven in Sharm el Sheik vertrekken is het hier een behoorlijke chaos. Iedereen moet wachten totdat de boot toestemming krijgt van de autoriteiten om te vertrekken. In de haven lagen dagelijks circa 45 boten met gemiddeld 15-20 mensen aan boord. Elke ochtend moeten al deze 700-900 mensen met alle duikspullen aan boord komen van de juiste boot. Het leek wel een mierennest.
  • Vele duikstekken liggen op korte afstand van de haven (behalve het natuurpark Ras Mohammed). Sommige locale duikstekken liggen zelfs voor de kust waar vele resorts zijn gebouwd. Het was typisch om te zien dat we 's morgens mensen met de taxi ophaalden bij een resort en deze mensen enkele uren later vanaf de boot voor hun eigen resort gingen duiken. Ondanks dat ik vroeg vanaf het resort vertrok lag ik pas rond 11 a 12 uur voor de eerste duik in het water.
  • In tijdens de diverse duiken (ook in Ras Mohammed) weinig grote vis hebt gezien. Als een Blue-spotted stingray, een Murene of een Lion-fish het hoogtepunt van de duik is, zegt dit genoeg. Bijzonder was wel een octopus, grote kogelvis en een witte murene. Geen schildpadden, haaien, grote roggen of andere grote vissen. Volgens de duikmaster kwam dit door het seizoen (eind van de zomer). Volgens mij komt het door het grote aantal duikers die hier de boel "platduiken".
  • Misschien kan het ook zijn dat ik een beetje verwend begin te worden. Elke duik vergelijk je met je mooiste duikherinneren. Het duiken op het Great Barriere Reef in Australie was natuurlijk top (grote schilpadden, roggen en hele grote Napolionfish). Duiken op Bali (Indonesie) was vooral bijzonder om de vele grote Humphead parrotfish, Thailand blijft bijzonder omdat ik daar mijn eerste duikervaringen had met haaien en het snorkelen met tientallen wilde dolfijnen in Marsa Alam (ook Egypte) is helemaal onovertreffelijk.

In Sharm El Sheik heb ik gedoken met Xander Scholte. Xander is master scuba diver trainer en verzorgt in de omgeving van Rotterdam zowel theorie als praktijk duikcursussen (PADI-gecertificeerd). Hij had zowel een onderwater video- als een fotocamera. Terwijl hij filmde mocht ik zijn fotocamera gebruiken. De meeste van de onderstaande foto's heb ik dan ook zelf genomen. Bij Xander heb ik in 2007 mijn theorie Nitrox duiken gedaan.

Xander is per E-mail bereikbaar door op deze link te klikken

     
Bonaire 2006      

Op de terugreis van onze rondreis door Peru maakt het vliegtuig een tussenstop op Bonaire. Voor ons een goed moment om nog enkele dagen bij te komen van de zware en indrukwekkende rondreis. We verbleven in het Resort Divi-Dive, aan de zuidkant van Bonaire enkele honderden meters verwijderd van Kralendijk. Bij het resort is de gelijkname duikschool (Divi-Divi) gevestigd.

Vanaf het resort was enkele tientallen minuten varen naar Little Bonaire. Rond dit kleine -als natuurgebied beschermde- eiland zijn vele duikstekken. Bonaire staat in de top 5 van de mooiste duiklanden ter wereld.

Op Bonaire heb ik gedoken met een Amerikaanse student (Court). Hij heeft tijdens onze duiken onder andere de onderstaande foto's gemaakt.
Macro opnamen van een Garnaaltje
Grote Barracuda
Reisverslag Marsa Alam

Egypte - Marsa Alam (2005 en 2007)

 
Wij verblijven in Marsa Alam het luxe Brayka Bay Reef Resort. Dit resort is gelegen rond de mooiste baai van Marsa Alam. Direct vanaf het strand is het prachtig snorkelen langs het huisrif. Aan beide zijde van de baai ligt een rijk begroeid koraalrif met zowel harde als zachte koralen. Er zwemt een grote diversiteit aan vissen in alle soorten en maten. Tijdens het snorkelen komen we behalve veel kleine visjes in alle kleuren van de regenboog ook veel blue spotted stingrays (roggen), krokodilvissen, triggerfish en zelfs een reuzen murene en een grote octupus tegen.

Via de duikschool Seafari boekten wij een snorkeltrip naar Shab Samadai Rif ook wel Dolphin House genoemd (paspoort inleveren voor de toegangsregistratie). Vanuit het hotel ongeveer 20 kilometer rijden naar het dorpje Marsa Alam. Als we het busje uitstappen komen er gelijk enkele kinderen uit het dorp gerend om onze tassen uit onze handen te trekken. Ze willen voor het dragen een kleine bijdrage ontvangen. Het is even wachten op de rubberen boot (Zodiac) die ons in twee groepen naar de grote boot vaart. Aan boord worden we hartelijk welkom geheten door de Egyptische bemanning waaronder een kleine jongen van ongeveer 11 jaar oud.

Het is ongeveer 5 kwartier varen naar het Shab Samadai Rif. Dit rif heeft de vorm van een hoefijzer en is vanwege z’n lagunes en vooral door de permanente aanwezigheid van een groep dolfijnen een parel in de Rode Zee. Als we aankomen zien we al regelmatig de dolfijnen boven water komen. De bijnaam ‘The Dolphin House’ is dan ook terecht. De grote boot moet buiten gaats blijven. De duikers maken zich klaar terwijl de snorkelaars een briefing krijgen. Er klimt een man aan boord die de registratie controleert. Gelukkig heeft men strenge regels opgesteld om dit natuurpark tegen verwoesting (en massatoerisme)te beschermen. Zo ben je verplicht om met een zwemvest te zwemmen. Met de Zodiac worden we midden tussen de dolfijnen gebracht. Na enkele slagen zwemmen zien we de dolfijnen rond ons zwemmen. Leo zwemt zeker een half uur lang tussen een groep van meer dan 60 dolfijnen. Helaas zitten er maar 10 foto's op het rolletje van de onderwatercamera. Rond Rosalie zwemmen enkele dolfijnen rondjes en ze komen zo dicht bij dat ze de dolfijnen kan aanraken. Wat is dit gaaf! Als de groep dolfijnen langzaam weg zwemt, zien en horen we alweer een andere grote groep. Snel maken we enkele flinke slagen met onze zwemvliezen en wederom kunnen we genieten van deze bijzondere dieren. Dit is wel iets anders dan de dolfijnen uit Seaworld of het Dolfinarium. Dit is puur natuur.

Dolfijnen - Egypte

 

Klik hier voor de dolfijnenfoto's in Dolphin house

Huisrif Brayka Bay overzichtskaart
Omgeving Brayka Bay overzichtskaart
Dolphin house overzichtskaart

Videoclips Marsa Alam:
Duikcompilatie Abu Dahab (zeekoe, schildpadden)
Video dolfijnen in Dolphin house
Compilatie Marsa Alam (Red Sea)

 
Meer duikinfo Marsa Alam
 
   
Australië - 2002    
Tijdens onze wereldreis hebben we vanuit noord-oost Australie diverse snorkel- en duiktrips gemaakt op het langgerekte Great Barriere reef. Op een van de duiken heb ik een fotocamera gehuurd en o.a. de onderstaande foto's gemaakt.
Australie - SchildpadAustralie - Schildpad

Australie - Schildpad
Australie - Schildpad
Indonesie - Bali -Ahmed

Ik word om 8.30 uur bij het hotel opgehaald door een medewerker van de Eurodive. Roos blijft vandaag lekker relaxen bij de bungalow en gaat alvast snorkelend het koraalrif voor de deur verkennen. Bij de duikschool maak ik kennis met de mededuikers voor vandaag. Het blijkt dat de groep uit drie Nederlanders, twee Fransen en één Deense bestaat. Ik teken enkele contracten en pas vervolgens een duikpak, trimvest en zwemvinnen en zoek mijn duikapparatuur uit.

Om 9.30 uur vertrekken we met het busje ondanks het feit dat de Fransen en de Deense nog niet zijn gearriveerd. Als we een paar meter hebben gereden, komen de Fransen de hoek om (Franse slag zullen we maar zeggen). Als we keren om op de twee jongens te wachten, komt ook de Deense aangehobbeld. Ze is te laat omdat ze vanochtend vroeg met een Balinees is mee geweest naar de festiviteiten in een tempel. Uiteindelijk gaan we om 10.00 uur op weg naar Tulabem, waar zich de duikspot bevindt.

Op het strand wordt de briefing gehouden. Mijn duikmaat is Rob, een ervaren duiker uit Schiedam. De eerste duik starten we vanaf het strand. Een divemaster zal ons voorgaan. Wij (Leo en Rob) zullen hem volgen en daarna komen de twee Fransen. De andere Nederlander gaat in gezelschap van de Deense vanaf een bootje op een andere locatie duiken. Vanaf het strand zwemmen we enkele meters uit de kust en worden direct omgeven door kleurrijke tropische vissen. Het strand loopt steil af en we kunnen dus direct duiken.
Ik heb moeite om naar beneden te komen. In Thailand gebruikte ik vijf kilo lood, maar dat blijkt nu niet voldoende te zijn. Dit komt omdat ik nu een volledig duikpak draag en gebruik maak van lichtere persluchtflessen. Ik neem snel een kilootje extra lood en nu kost het veel minder moeite om naar beneden te duiken. Het oren klaren gaat wederom goed. Deze duikplek draagt de naam 'The Wall'.

Als we enkele meters hebben gedoken, zien we hoe deze plek aan deze naam is gekomen; Vanuit het niets rijst een muur van steen op waaraan zich prachtig koraal in diverse kleuren en vormen heeft gehecht. Aan het einde van de muur staat een grote waaiertak-koraal van wel twee meter groot. We zien erg veel soorten vis waaronder murenen, roggen en enkele grote scholen vis. In totaal duiken we 41 minuten en bereiken een diepte van 30 meter. Aan het eind van de duik maken we een veiligheidsstop op 5 meter diepte. Ik let erg op mijn ademhaling en probeer zo weinig mogelijk zuurstof te verbruiken. Toch kom ik met erg weinig perslucht in de flessen boven. Het zal het gebrek aan ervaring wel zijn.

Murenen

We lunchen in het restaurant op het strand en er ontstaat een leuk gesprek met de Fransen en de Deense. De Deense blijkt een operazangeres te zijn die over heel de wereld optreedt. Ze woont regelmatig in New York en was daar ook toen de terroristische aanvallen op 11 september 2001 plaatsvonden.

Na een pauze van bijna twee uur is het tijd geworden voor de tweede duik. Deze duik zal enkele honderden meters verderop plaatsvinden en dit zal een wrakduik worden. Net voor de kust ligt namelijk de 'US-Liberty', een Amerikaans cargoschip uit 1915 van 100 meter lang. Het schip is ooit defect geraakt en op het strand gelopen. Vervolgens heeft de bevolking het schip leeggehaald en heeft het een aantal jaren op het strand gelegen. Door de aardbeving in 1960 is het schip het water ingegleden en in vier stukken gebroken. Het schip ligt nu op een diepte van 4 tot 30 meter. In de loop van de jaren heeft zich op het schip vele soorten koraal gevormd en is het de leefomgeving van vele soorten vissen geworden.
De divemaster vertelt dat we eerst aan de linkerzijde langs het schip zullen duiken naar een diepte van maximaal 20 meter, dan over het schip zwemmen om via de rechterzijde het schip binnen te gaan. Op de terugweg zullen we wederom een veiligheidsstop van drie minuten op 5 meter diepte maken.

We worden geboeid door het wrak, het koraal en de vele vissen. Het duikplan wordt uiteindelijk niet gevolgd. We duiken dieper en zwemmen een andere koers. Ik moet weer als eerste aangeven dat ik nog maar 50 bar heb, het teken om omhoog te gaan. De divemaster besluit echter om nog even door te zwemmen en mijn meter zakt tot 40 - 30 bar. Ik laat hem mijn meter zien en maak hem duidelijk dat het toch echt tijd wordt voor de veiligheidsstop van vijf minuten. Tijdens de veiligheidsstop blijft de divemaster bij me en biedt zijn reserveregulator aan. Ik heb echter nog voldoende perslucht en sla dit aanbod af.


Koralen en tropische vissen

Na de stop zwemmen we onder water terug naar het strand om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de vele tropische vissen. Opeens gaat het ademen erg lastig en zuig ik de laatste lucht uit de zuurstoffles. Ik kan nu echter gewoon naar de oppervlakte zwemmen en mijn duik beëindigen. Ik maak Rob duidelijk dat ik geen lucht meer heb en hij biedt zijn reserveregulator aan die ik dankbaar aanneem. Nu kan ik toch nog onder water blijven en nog even genieten van de vissen. Zij aan zij zwemmen we onder water terug naar het strand en komen pas boven als het water te ondiep is om nog verder te zwemmen. Helaas is er een eind gekomen aan twee fantastisch duiken. Rob verkondigt divers malen dat hij mijn leven heeft gered. De grapjas!
Klik hier voor mijn duiklogboek