Egypte: Hurghada (april 2004),Sharm el Sheik (2006) en Marsa Alam (juni 2005,2007 en 2010) Print dit verslag

Algemene informatie

Egypte is een land met een rijke historie. Iedereen denkt bij Egypte direct aan de farao's, de piramides, de tombes en de rivier de Nijl. Egypte oefent dan ook al tijden een magische aantrekkingskracht uit op bezoekers uit de gehele wereld. Reizen door Egypte is een geweldige ontmoeting met het unieke en fascinerende verleden. Je komt overal sporen van oude culturen en koloniale machten tegen en ziet dat terug in de imposante beelden en gebouwen. Egypte bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn. In het drukke en levendige Cairo (met zestien miljoen inwoners) kan je opgaan in de hectiek van de moderne metropool. Men kan er een ware ontdekkingsreis maken door de vele smalle straatjes en de met exotische koopwaar uitpuilende souks. De vriendelijke en gastvrije bevolking zal je met open armen ontvangen en je graag kennis laten maken met hun tradities en gewoonten. Onder het genot van een glaasje thee, een waterpijp of een plaatselijke culinaire specialiteit zal men je met liefde vertellen over het land.

ps. Voordat je een reis naar Egypte boekt, vergeet niet te informeren naar de aanbevolen inentingen (zoals Hepatitis A - geelzucht).

Singapore Airlines
Egypte

Duikersparadijs

Egypte heeft een indrukwekkende onderwaterwereld met fascinerende koraalriffen, vissen en scheepswrakken.
De meest bekende duikstekken zijn Hurghada en Sharm el Sheikh. Hurghada was ooit een klein vissersdorpje, maar heeft inmiddels een 'strip' vol resorts. Sharm el Sheikh ligt op het zuidpuntje van de Sinai en staat bovendien bekend om z'n nachtleven. Ook Safaga en El Gouna hebben mooie duikplekjes, maar het zijn wederom vooral oorden voor de verwende toerist met veel resorts. Backpackers vind je eerder in Dahab, wat in het Arabisch 'goud' betekent. Het plaatsje ligt 85 kilometer ten noorden van Sharm el Sheikh. Voor elk budget is hier accomodatie te vinden. Ook het kleine vissersdorpje Marsa Alam ontwikkelt zich in rap tempo tot toeristenplaats. Nuweiba en Tarbabin zijn een mooi alternatief. Nuweiba ligt omgeven door bergen aan een blauwe zee en heeft stranden vol palmen. In Tarabin, dat eraan vast ligt, kun je onder andere in bamboe hutjes overnachten. Het warme klimaat in Egypte staat hier het gehele zomer- en winterseizoen garant voor een heerlijke, zonnige strandvakantie. Het warme zeewater is ideaal om te snorkelen of te duiken.

Neckermann Last minute Egypte

Marsa Alam (juni 2005 en juni 2007)
Marsa Alam is een kleine vissersplaatsje in het zuiden van Egypte, direct aan de Rode Zee (ongeveer 280 kilometer ten zuiden van Hurghada). Sinds kort heeft Transavia op donderdag een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Marsa Alam en visa versa. Wij vertrokken op donderdag 23 juni om 13:30 uur vanaf Schiphol met vlucht HV 551 voor een vlucht van circa 5½ uur. Niet alle stoelen in het vliegtuig (een Boeing 737-800) waren bezet zodat we 3 stoelen tot onze beschikking hadden. De verzorging aan boord (drankjes, eten, koptelefoon) is niet in de vluchtprijs inbegrepen. Natuurlijk is er tegen betaling wel een hapje en dranje te verkrijgen. In het vliegtuig vullen we alvast de Egyptische douaneverklaring in. Ook op donderdag 31 mei 2007 waren niet alle stoelen in het vliegtuig bezet en hadden we een voorspoedige reis.

Na aankomst op de kleine luchthaven (in de zomer 1 uur later dan in Nederland) worden we vanuit het vliegtuig met een bus naar de aankomsthal gebracht. Hier staan veel Egyptenaren (uit naam van de reisorganisatie) de benodigde visa (2 zegeltjes) te verkopen voor 20 Euro.

update 2010: De luchthaven in Marsa Alam is vernieuwd. De aankomsthal is veel groter en netter. Bij de vertrekhal zijn nu enkele (luxe) winkels en een pizzeria en een coffeshop.

Tip: Direct bij binnenkomst vind je aan de linkerzijde een bali waar je de visa-zegeltjes voor 15 US-dollar (of 12 euro) kan verkrijgen. Vervolgens door de douane voor een stempel op de visa. Bij de uitgang wordt het paspoort nogmaals gecontroleerd. Hier zit één douanier te werken en staan er vier toe te kijken! Welkom in Egypte!

Al met al zijn we toch nog snel door de douane en komen de koffers al snel van de bagageband afgerold. In de hal staat de hostess van TUI/Arke al op ons te wachten en verwijst ons naar de juiste bus. Vanaf de luchthaven is het circa 45 kilometer rijden naar ons resort. We rijden door een uitgestrekte woestijn en zien alleen enkele resorts en tentenkampen die verspreid aan de kust van de Rode Zee liggen. Het lijkt wel of de resort die 2 jaar geleden (in 2005) in aanbouw waren nog steeds niet af zijn. Dit geld zeker voor de grote resorts aan beide zijde van Brayka Bay. Nog 20 km zuidelijker van het resort ligt het typisch Egyptische visserdorpje Marsa Alam.

 

Klik hier voor Google-map: interactieve satelliet foto's van Marsa Alam - Brayka Bay


De omgeving van Marsa Alam vanuit de lucht

Brayka Bay Reef Resort

Het terras van het hoofdrestaurant


Marsa Alam

Het dorpje Marsa Alam stelt helemaal niets voor. Er zijn nog geen grote resorts en winkelcentra te vinden en is dus nog niet toeristisch. De ruim 2000 bewoners wonen in schamele woningen in het primitieve dorpje. Net buiten Marsa Alam liggen de 1000 meter hoge bergen in de grote, kale zandvlakte. Marsa Alam heeft twee havens: een vissershaven en een haven voor de 'safariboten'. De safariboten kunnen niet aanleggen aan de kade, aangezien het water in de haven niet zo diep is. Vanaf de kade word je dan ook met kleine rubberboten naar de boot gevaren.

De inwoners van Marsa Alam zijn erg vriendelijk en aardig. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd in het dorp of in de stad geen minirokken of korte broeken te dragen. Onthoud dat de inwoners van Marsa Alam moslim zijn.

Sri Krishnan


Wij verblijven in het luxe Brayka Bay Reef Resort. Dit resort is gelegen rond de mooiste baai van Marsa Alam. Direct vanaf het strand is het prachtig snorkelen langs het huisrif. Aan beide zijde van de baai ligt een rijk begroeid koraalrif met zowel harde als zachte koralen. Er zwemt een grote diversiteit aan vissen in alle soorten en maten. Tijdens het snorkelen komen we behalve veel kleine visjes in alle kleuren van de regenboog ook veel blue spotted stingrays (roggen), krokodilvissen, triggerfish en zelfs een reuzen murene tegen.

Het resort is in 2004 geopend. Het groots opgezette resort heeft ruim 470 kamers. Alle kamers zijn groot en luxe ingericht met airco, kluisje en sataliet TV en een ruime badkamer. Het resort blijkt maar voor 30% bezet met voornamelijk Italianen. Het resort heeft behalve een prachtige baai (met een mooi strand met voldoende ligbedden en parasols) ook twee mooie grote zwembaden. Er is een health-centrum (fitness, sauna, massage/kapper) en een tennisbaan. De animatie wordt verzorgd door een Italiaans animatieteam. Buiten het hotel is helemaal niets (alleen maar zand). Er zijn geen winkels, restaurants en/of disco's. In het hotel zijn wel enkele (souvenirs)winkels. Vanuit het hotel is het mogelijk om excursies te boeken zoals paard- kameel- en quadrijden en diverse dagtochten naar de Bedoeïenen, Luxor of naar de grootste kamelenmarkt van Noord-Afrika.

Verzorging
Wij verbleven er in 2005 op basis van halfpension en in 2007 op basis van de All-inclusive. De inbegrepen maaltijden worden geserveerd in buffetvorm in het hoofdrestaurant. Het restaurant heeft ruime openingstijden en zelfs net voor sluitingstijd is het zeer ruime buffet nog geheel gevuld. Je kan zowel binnen (airco) of buiten op het terras plaatsnemen. Bij halfpension zitten de drankjes aan tafel niet in de prijs inbegrepen. Op het resort is ook een Italiaans- en een visrestaurant (Hemingway was in 2007 gesloten). Hier eten is niet inbegrepen in de prijs.

Duikschool (2005 - is nu vervangen door Extra-divers)
Seafari stond onder Europees management van Celine Barondeau en Jacopo Montefusco met een internationaal duikteam, waar zowel Frans, Engels, Duits en Italiaans wordt gesproken (een Nederlandse duikinstructeur zijn we niet tegengekomen). Het is een PADI/CMAS duikschool waar je ook allerlei cursussen kunt volgen. Op het huisrif is het al prachtig duiken. De duikschool heeft diverse boten. Elke dag worden er diverse duiken aangeboden waarop je je kan inschrijven. Behalve de duiken in de omgeving van de baai bieden ze ook truckduiken aan. Met een busje word je naar andere locaties gebracht waar je vanaf de kant kan duiken (grote zeeschildpadden en zeekoeien). De beroemde duikstek van de Rode Zee, Elphinstone ligt op slechts 35 minuten varen! Ook worden er dagtrips aangeboden naar Samadai om met de dolfijnen te duiken (zie fotoserie Dolfijnen).

Duikschool (2007)
In 2007 is de duikschool Seafari vervangen door Extra-divers. Deze duikschool staat onder Duits-management en is aanmerkelijk gegroeid ten op zichten van 2 jaar geleden. Op de binnenplaats is een grote balie ingericht waar je je kan inschrijven. Hier hangen ook de inschrijflijsten voor de vele dagelijkse duiken. Er kan op verschillende tijdstippen (sommige met toeslagen) en op vele locaties gedoken worden. Zo kan er gedoken worden op het huisrif (erg mooi), zijn er duiktrips met mini-bus, Zodiac, speedboot en kunnen er ook dagtrips op grote boten geboekt worden zoals naar Dolphinhouse.

Informeer goed voordat je mee doet aan een duikexcursie. Er worden vele toeslagen berekend op basis van eigen Extra-divers-regels. Zo is een duikcomputer en een introductie-duik (*) verplicht (ook als enige weken geleden nog gedoken hebt) en is het niet toegestaan om zonder Guide te duiken (5 euro per persoon) als je minder dan 25 duiken hebt. Tevens worden er vele toeslagen berekend zoals diverse Reef-tax, early morning toeslag, Zodiac-toeslag, Nights-dive toeslag en over het totaal bedrag nog eens 10% Tax.

(*) Introductie duik was na enig onderhandelen gratis (ze hebben ook geen duikspullen huur berekend).

Klik hier voor meer duikinfo over de duikplekken Marsa Alam

Dolphin-house (in 2005)
Via de duikschool boekten wij een snorkeltrip naar Shab Samadai Rif ook wel Dolphin House genoemd (paspoort inleveren voor de toegangsregistratie). In het gezelschap van twee medewerkers van de duikschool en enkele toeristen (waaronder een Nederlands stel - Rogier en Inge) is het vanuit het hotel ongeveer 20 kilometer rijden naar het dorpje Marsa Alam. Als we het busje uitstappen komen er gelijk enkele kinderen uit het dorp gerend om onze tassen uit onze handen te trekken. Ze willen voor het dragen een kleine bijdrage ontvangen. Gewend aan deze locale bijverdiensten, negeren we de kinderen en lopen in de richting van de kade. Het is even wachten op de rubberen boot (Zodiac) die ons in twee groepen naar de grote boot vaart. Aan boord worden we hartelijk welkom geheten door de Egyptische bemanning waaronder een kleine jongen van ongeveer 11 jaar oud.

Het is ongeveer 5 kwartier varen naar het Shab Samadai Rif. Dit rif heeft de vorm van een hoefijzer en is vanwege z’n lagunes en vooral door de permanente aanwezigheid van een groep dolfijnen een parel in de Rode Zee. Als we aankomen zien we al regelmatig de dolfijnen boven water komen. De bijnaam ‘The Dolphin House’ is dan ook terecht. De grote boot moet buiten gaats blijven. De duikers maken zich klaar terwijl de snorkelaars een briefing krijgen. Er kan binnen het rif niet gedoken worden, alleen gesnorkeld. Er klimt een man aan boord die de registratie controleert. Gelukkig heeft men strenge regels opgesteld om dit natuurpark tegen verwoesting (en massatoerisme)te beschermen. Zo ben je verplicht om met een zwemvest te zwemmen. Met de Zodiac worden we midden tussen de dolfijnen gebracht. Na enkele slagen zwemmen zien we de dolfijnen rond ons zwemmen. Leo zwemt zeker een half uur lang tussen een groep van meer dan 60 dolfijnen. Helaas zitten er maar 10 foto's op het rolletje van de onderwatercamera. Rond Rosalie zwemmen enkele dolfijnen rondjes en ze komen zo dicht bij dat ze de dolfijnen kan aanraken. Wat is dit gaaf! Als de groep dolfijnen langzaam weg zwemt, zien en horen we alweer een andere grote groep. Snel maken we enkele flinke slagen met onze zwemvliezen en wederom kunnen we genieten van deze bijzondere dieren. Dit is wel iets anders dan de dolfijnen uit Seaworld of het Dolfinarium. Dit is puur natuur.

 

Video: Snorkelen met dolfijnen

Let op: in 2007 was het rif afgesloten met 2 touwen en is het niet meer toegestaan om binnen het rif te zwemmen. Het is dus geheel aan de dolfijnen of ze naar je toekomen en/of buiten het rif zwemmen. De reisgenoten in 2007 hebben op de verschillende snorkel-trips allemaal de dolfijnen gezien (meer dan 50!).  

Met de Zodiac varen we terug naar de boot. Als Leo vraagt of ze ons bij het rif kunnen droppen, besluit bijna de gehele groep via het koraalrif terug te zwemmen. Tijdens het snorkelen zien we de duikers onder ons zwemmen. We zwaaien naar Rogier en Inge en zwemmen door naar de boot. De duikers hebben geen dolfijnen gezien en Leo is blij dat hij hier niet is gaan duiken, maar heeft besloten om samen met Rosalie te gaan snorkelen.

Na de lunch snorkelen we nog enige tijd op het rif. We zien wederom erg veel vis en de mooiste koralen. Aan het eind van de middag -als ook de duikers weer veilig boven water zijn- zoeken we een plekje op het bovendek en genieten van de zon terwijl de boot terugvaart naar de haven. Dit was een dag om nooit te vergeten ! Twee dagen later zijn we weer met deze relaxte boot een dag op zee.

Naar Shaab Marsa Alam
Op de laatste dag voor vertrek wil Leo nog twee duiken maken. Voor deze dag boeken we een duiktrip op dezelfde boot als naar Samadai Rif. Rosalie besluit om gezellig mee te gaan. Ook Rogier en Inge zijn weer van de partij om te duiken. Met het busje worden we weer naar de haven van Marsa Alam gebracht en met de Zodiac naar de boot. De Egyptische bemanning herkent ons nog en heet ons weer hartelijk welkom. We zoeken dit maal een plekje op het bovendek in de schaduw. Vandaag varen we ruim een half uurtje naar Shaab Marsa Alam.

Het niervormige rif ligt op een ongeveer 2000 meter lang en een 30 tot 40 meter diep plateau. Het rif Shaab Marsa Alam komt net onder het wateroppervlakte. Het rif is van noord naar zuid ongeveer 300 meter lang . Op de zandbodem ten westen van het rif, met veel koraalblokken, kan je een prima brandings vrije duik maken. Wij worden aan de noord-west kant van het rif gedropt en duiken tot maximaal 18 meter diep. Het rif bestaat uit diverse soorten koralen met erg veel zachte koralen. Uit een grot komen 2 (baby) haaien gezwommen. Op een koraalpilaar zien we een hele grote Murene en veel vis waaronder een hele grote school gele Banner-fish. In totaal kunnen we ruim 52 minuten genieten van al dit moois. Rosalie kan ons tijdens het snorkelen helemaal volgen en heeft onze signalen (opengevouwen hand boven je hoofd = haai) gezien en begrepen.


Met de Zodiac naar de grote boot

Na de lunch kunnen we even relaxen voordat we onze tweede duik gaan maken. Aan de zuidzijde van het rif gaan we te water en zwemmen om de diverse koraal-kolommen. In het rif zijn twee doorgangen. In de eerste grot is een grote Trigger-fish (die gelukkig niet aanvalt) druk bezig met in het zand te wroeten. In de tweede grot zit een grote school vis met hele grote ogen. De vissen blijven gewoon stil hangen als we vlak langs zwemmen. Natuurlijk zien we ook weer de blue spotted stingrays waarvan een enkeling rondzwemt. Halverwege de duik komen we een wrak tegen. De Egyptische boot is 2 jaar geleden op het rif gelopen en gezonken. Op het bovendek zien we het fornuis waarop nog een fluitketel staat. Als we over het wrak heen zwemmen en in de gaten kijken worden we aangevallen door kleine zilverkleurige visjes (circa 10-15 cm groot). Ze komen aggressief op ons afgezwommen en bijten in onze handen en benen. Snel wegwezen dus !

Aan het eind van de duik, tijdens de safetystop in de omgeving van de boot, komt er een grote Napoleonvis langs gezwommen. Ook Rosalie kan deze bijzonder vis goed bekijken. Bij deze laatste duik lukt het om ruim 62 minuten onder te blijven. Helaas is er nu voor deze vakantie een einde gekomen aan het duiken in Egypte. Morgen kunnen we nog een dagje heerlijk genieten aan het strand en snorkelen op het huisrif, voordat we aan het eind van de middag naar de luchthaven worden gebracht. Vanavond vliegen we terug naar Amsterdam en komt er een eind aan deze lekkere vakantie in Marsa Alam. We weten zeker dat we hier nog eens terugkomen om te genieten van deze bijzondere onderwaterwereld.


grote Napoleonvis

De duikverslagen van mijn duiken in Marsa Alam 2007 zijn verwerkt op de pagina Duikinfo Marsa Alam

 

 


Een beeld bij de ingang van de Karnaktempel

Hurghada (april 2004)

In april 2004 verblijven wij voor een korte snorkel-, duik en relaxvakantie in de badplaats Hurghada aan de Rode Zee. Hurghada is in korte tijd uitgegroeid van een klein vissersdorpje naar een modern badplaats met vele resorts aan de kust. Wij verbleven in het luxe 5 sterren Hotel Siva Grand Beach op basis van all-inclusive.

Natuurlijk mag bij een bezoek aan Egypte een stukje cultuur niet ontbreken. Vanuit Hurghada boekten wij een dagtrip naar Luxor.

's Morgens vroeg worden we bij het hotel opgehaald. Met een grote luxe bus worden we naar een verzamelpunt aan het begin van de woestijn gebracht. Hier verzamelen alle bussen zich en wordt de tocht naar Luxor in colonne onder begeleiding van gewapende militairen en politie vervolgd. Een hele vreemde gewaarwoording! Onderweg zijn alle zijwegen afgezet en staan er vele locale Bedoeïden met grote Kalasnikofs het verkeer en de mensen tegen te houden.

In Luxor brengen we eerst een bezoek aan de wereldberoemde Karnak tempel. Deze tempel bevat veel grote beelden en enorm rijk gedecoreerde zuilen. In de wanden zijn de karakteristieke Egyptische symbolen gekerfd. Nadat we het verhaal van de gids hebben aangehoord gaan we zelf op onderzoek uit. Natuurlijk is ook hier weer een "mannetje"die je mee wil nemen naar iets heel bijzonders (tegen betaling). Wij hebben al snel door dat dit weer een leuke truc is om wat bij te verdienen. Ondanks de warmte amuseren we ons kostelijk in de indrukwekkende tempel.


  Aan de Nijl krijgen we een uitgebreide lunch in buffetvorm. Na het eten een een verfrissende drankje steken we met een bootje de Nijl over om de reis voort te zetten in de richting van de Vallei der Koningen.

In deze vallei zijn veel graftombes ontdekt, waaronder de tombe van Toetanchamon. Deze tombe is door de Engelsman Carter ontdekt aan het begin van de 20e eeuw. In het nog nooit geopende graf ontdekte hij veel kunstschatten waaronder het gouden gezichtsmasker van Toetanchamon. In de vallei bezoeken we enkele mooie graftombes en raken onder de indruk van de prachtige muurschilderingen. Voor een bezoek aan het graf van Toetanchamon moet extra entreegeld betaald worden. Verder is het niet toegestaan om fotocamera's mee naar binnen te nemen. De grafkamer is rijk gedecoreerd en de graftombe is nog aanwezig. Het gouden masker is te bezichtingen in het historisch museum in Cairo.

 


De muurschilderingen in een graftombe
Aan het eind van de middag gaat het weer in colonne terug naar Hurghada. Sommige buschauffeurs rijden als gekken en lijken wel een wedstrijd te houden wie er vooraan de colonne mag rijden. Laat in de avond arriveren we bij ons hotel. Het was een vermoeiende dagmaar het was zeker de moeite waard. In de toekomst zullen vast nog Luxor en andere archeologische vindplaatsen bezoeken in Egypte.

Sharm el Sheik

In oktober 2006 hebben we gerelaxd, gesnorkeld en gedoken in Sharm el Sheik in Egypte. We verblijven in het Resort Pyramisa.
Via de reisorganisatie heb ik een meerdaagse duikpakket gekocht bij Dive Africa watersports. Het duiken in Sharm el Sheik is mij om diverse redenen een beetje tegengevallen.

  • Het resort waar wij verbleven, ligt tussen de luchthaven en het centrum van Sharm el Sheik in (bij Shark Bay). Al vroeg in de ochtend werd ik opgehaald door een busje van de duikschool (vaak later dan afgesproken) om naar het kantoortje van de duikschool te gaan. Als iedereen hier was verzameld werden we vervolgens naar de haven gebracht. Aangezien alle duik/snorkelboten 's morgens vanuit de haven in Sharm el Sheik vertrekken is het hier een behoorlijke chaos. Iedereen moet wachten totdat de boot toestemming krijgt van de autoriteiten om te vertrekken. In de haven lagen dagelijks circa 45 boten met gemiddeld 15-20 mensen aan boord. Elke ochtend moeten al deze 700-900 mensen met alle duikspullen aan boord komen van de juiste boot. Het leek wel een mierennest.
  • Vele duikstekken liggen op korte afstand van de haven (behalve het natuurpark Ras Mohammed). Sommige locale duikstekken liggen zelfs voor de kust waar vele resorts zijn gebouwd. Het was typisch om te zien dat we 's morgens mensen met de taxi ophaalden bij een resort en deze mensen enkele uren later vanaf de boot voor hun eigen resort gingen duiken. Ondanks dat ik vroeg vanaf het resort vertrok lag ik pas rond 11 a 12 uur voor de eerste duik in het water.
  • In tijdens de diverse duiken (ook in Ras Mohammed) weinig grote vis hebt gezien. Als een Blue-spotted stingray, een Murene of een Lion-fish het hoogtepunt van de duik is, zegt dit genoeg. Bijzonder was wel een octopus, grote kogelvis en een witte murene. Geen schildpadden, haaien, grote roggen of andere grote vissen. Volgens de duikmaster kwam dit door het seizoen (eind van de zomer). Volgens mij komt het door het grote aantal duikers die hier de boel "platduiken".
  • Misschien kan het ook zijn dat ik een beetje verwend begin te worden. Elke duik vergelijk je met je mooiste duikherinneren. Het duiken op het Great Barriere Reef in Australie was natuurlijk top (grote schilpadden, roggen en hele grote Napolionfish). Duiken op Bali (Indonesie) was vooral bijzonder om de vele grote Humphead parrotfish, Thailand blijft bijzonder omdat ik daar mijn eerste duikervaringen had met haaien en het snorkelen met tientallen wilde dolfijnen in Marsa Alam is helemaal onovertreffelijk.

In Sharm El Sheik heb ik gedoken met Xander Scholte. Xander is master scuba diver trainer en verzorgt in de omgeving van Rotterdam zowel theorie als praktijk duikcursussen (PADI-gecertificeerd). Hij had zowel een onderwater video- als een fotocamera. Terwijl hij filmde mocht ik zijn fotocamera gebruiken. De meeste van de onderstaande foto's heb ik dan ook zelf genomen.

Lees meer op Duikpagina

Dolfijnen fotoserie
Fotoserie Hurghada/Luxor
Video: Elphinstone (haaien)
Video: De dolfijnen Duikinfo Marsa Alam Duikinfo algemeen