Vlag van de filippijnen

Filippijnen - Negros (oktober 2009)
Amontillado Dive Resort

Print dit verslag
You are welcome!

Na lang surfen op het internet, diverse offertes aangevraagd te hebben en het bekijken van de mogelijke vluchtopties hebben we besloten om met Cathay Pacific via Hongkong naar Manilla te vliegen en verder te reizen naar het eiland Negros (Dumaquette) met Cebu Paccific (let op: bij de binnelandse vlucht is maximaal 15 kilo bagage toegestaan. Bijbetalen voor het overwicht is niet duur). De andere vlieg mogelijkheden zijn via Hongkong, Singapore of Kuala Lumpur naar Cebu, waarna de transfer naar het Amontillado Resort met de auto en ferry circa 5 uur bedraagt.

Vluchtmogelijkheden naar Cebu:

Malaysia-airlines (meeste beenruimte, redelijke aansluiting en extra duikbagage toegestaan):
Amsterdam - Kuala Lumpur (heenreis 11:10 uur, terugvlucht 13 uur). Kuala Lumpur - Cebu met tussenstop
(totaal 5:15 uur) op Borneo. Duikers mogen 10 kilo extra bagage meenemen mits van te voren aangemeld!

Cathay Pacific (snelle verbinding met gunstige vertrektijden, wel minder beenruimte,
geen extra bagage):

Amsterdam - Hongkong (11 uur). Hongkong naar Cebu. Strikte naleving van de maximale bagagevoorschriften.

KLM: Amsterdam - Manilla (11 uur). Manilla naar Cebu (1 uur).
Terugvlucht vanaf Cebu om 4 uur 's morgens en vanaf Manilla om 11:00 uur 's morgens naar Amsterdam. Overnachting in Cebu is dan gewenst.

Singapore airlines (erg goede vliegtuigmaatschappij): Amsterdam - Singapore (circa 11 uur).
Singapore naar Cebu (3 uur).
Volgens resortgenoten nooit problemen met overgewicht.

De reis naar Amontillado Beach Resort is geboekt via Divingworld.nl

Het Amontillado Beach & Dive Resort is de perfecte plek voor duiken, duikcursussen of een ontspannende strandvakantie met veel zon en plezier tegen aantrekkelijke prijzen. Het resort werd in december 2005 geopend onder Nederlands/Duits management. Het resort ligt rustig gelegen binnen een afgesloten privécomplex. De locatie is specifiek gekozen vanwege de ligging aan het 100 meter brede goudbruine privé strand met een fantastisch uitzicht over de wereldberoemde duikplekken van Apo eiland en Siquijor. Amontillado Beach & Dive Resort is gelegen nabij het dorpje Dauin, waar je nog steeds rust en frisse lucht kunt vinden. Toch ligt het resort niet meer dan 20 minuten per auto van Dumaguete verwijderd. Dumaguete is een drukke universiteitsstad op het eiland Negros Oriental.

Amontillado Beach & Dive Resort een van de grootste resort aan de kust vanwege de prachtige 10.000 m² grote tropische tuin. Ze hebben echter het aantal kamers beperkt gehouden en hebben accomodatie voor maximaal 30 gasten. Ze hebben daarom de juiste grootte om een warme en persoonlijke atmosfeer met vriendelijke service te kunnen garanderen. Dit maakt Amontillado Beach & Dive Resort de juiste keuze voor Uw komende exclusieve duik- en strandvakantie in een tropisch paradijs.

De Filippijnen bestaan uit meer dan 7.000 eilanden. De geschiedenis wordt gekenmerkt door jarenlange overheersing door andere volkeren. Het land is onder andere ruim 300 jaar een kolonie van Spanje geweest en heeft hier ook de naam aan te danken; het eilandenrijk is vernoemd naar koning Philip II van Spanje. De flora en fauna, zowel boven, als onder water is erg afwisselend. De komende weken gaan we de onderwaterwereld aan een nader onderzoek onderwerpen!

De dagen voor ons vertrek zijn de Filippijnen regelmatig in het nieuws. Het noorden wordt in korte tijd getroffen door tropische stormen. Als het vliegtuig de daling inzet bij de hoofdstad Manilla, zijn de gevolgen van de hevige regenval nog goed te zien; Grote delen van het land staan onder water, wegen zijn onbegaanbaar en van sommige huisjes is alleen het dak nog zichtbaar. Het is triest om te zien dat de overwegend arme bevolking bijna jaarlijks getroffen wordt door dit natuurgeweld

. Na een korte tussenstop vliegen we door naar het 600 kilometer zuidelijker gelegen eiland Negros Oriental. In de kleine aankomsthal van het vliegveld van Dumaguete heerst chaos. Alle koffers, rugzakken en dozen worden vanuit de vliegtuigen door een klein gat in de muur naar binnen geschoven. Tientallen mensen dringen zich naar voren om maar vooraan te kunnen staan. De gelukkigen die hun bagage hebben weten te bemachtigen, banen zich een weg terug door de wachtende mensenmassa naar het “bijzettafeltje” van de douane. Buiten slaat de vochtige, tropisch klamme warmte als een deken om ons heen.

De chauffeur van het Amontillado Beach & Dive Resort staat al te wachten. Na een rit van 20 minuten en een totale reistijd van ongeveer 24 uur arriveren we in het resort. Mabuhay! Welkom op de Filippijnen! Door het open restaurant waait een zachte zeewind die voor enige verkoeling zorgt. Het restaurant ligt direct aan het goudbruine privéstrand en geeft uitzicht op Siquijor en Apo Island. Door het felle zonlicht, dat op dit uur van de dag met volle kracht op het fijne lavazand schijnt, lijkt het of er kleine diamantjes in het zand liggen. De goedlachse en vriendelijke Filippijnse meisjes van de bediening stellen zich voor en brengen een verkoelend welkomstdrankje gemaakt van verse ananas. Als we haar bedanken zegt ze: “You are welcome!”. Deze vriendelijk woorden zullen de komende weken nog vaak worden uitgesproken. Het resort heeft een grote tropische tuin met hoge palmbomen. Centraal in de tuin ligt het zwembad en op ruime afstand staan de stijlvolle bungalows. Op de veranda’s staan lekkere relaxstoelen. Naast “onze” bungalow ligt een kleine ronde jacuzzi waarin we heerlijk kunnen bubbelen. We zijn aangekomen in een tropisch paradijs.
Vanaf de boot, op weg naar de eerste duikbestemming, is te zien dat Negros Oriental een vulkanisch eiland is. De hoge vulkaan steekt mooi af tegen de staalblauwe lucht. De boot vaart evenwijdig aan het strand in 15 minuten naar de duikstek. Langs de kust staan de bamboehutjes van de locale vissers en hun families. De vissers varen al eeuwenlang met hun kleine houten bootjes de zee op om veelal met primitieve middelen te vissen. Op sommige plaatsen in Azië wordt de laatste jaren met dynamiet gevist. In de omgeving van Dumaguete en Dauin is dit gelukkig niet aan de orde. Voor de kust liggen prachtige beschermde koraalriffen waar niet gevist mag worden. Voor het duiken op deze zogenoemde sanctuaries dient een kleine tax betaald te worden. Telkens als de boot aanlegt op een duiklocatie, komt er een Filippijn in een karakteristiek houten roeibootje de taxbonnetjes ophalen. Een mooi systeem. Op deze manier heeft de locale bevolking er belang bij dat de koraalriffen beschermd en niet leeg gevist worden.

Het duiken is erg afwisselend en geschikt voor zowel beginnende, als gevorderde duikers. We duiken in het kristalheldere 29 °C warme water op uitgestrekte koraaltuinen en enkele speciaal geplaatste objecten zoals een typisch Filippijnse Jeepney (busje) en autobanden. Popoy , de divemaster lijkt precies te weten waar alle bijzondere naaktslakken, murenes, poetsgarnalen, kreeftjes, zeepaardjes, spookfluitvissen, hengelaarsvissen en sepias wonen. Of heeft hij gewoon hele goede ogen? Ook in het zand is van alles te zien.

Twee flamboyante pijlinktvissen verschieten van kleur en laten zich gewillig op de foto vastleggen. Het lukt zelfs om een foto te maken als één van de pijlinktvissen zijn lange tong uitsteekt. Aan het eind van de duik steken er nog tientallen lange buisalen uit het zand.

Duiken op de Filippijnen is een droom voor alle onderwaterfotografen. De duiklocatie Mainit ligt direct naast het Resort. De locatie bestaat uit een groot aantal koraalblokken met daartussen zanderige “kanalen”. Duiken op deze locatie is een hele belevenis. Als we te water gaan blijkt het behoorlijk te stromen. Snel zakken we af naar 8 meter diepte en Popoy wijst ons direct twee zeepaardjes aan. Het kost flink wat moeite om tegen de stroming in te zwemmen. De zeepaardjes hebben nergens last van. Zij hebben zich met hun staartjes vastgeklampt aan een grasspriet en deinen op de stroming langzaam heen en weer. Het lijkt wel of ze samen aan het dansen zijn. We laten ons het eerste gedeelte van de duik over de zandbodem door de stroming meevoeren. We moeten oppassen dat we niet tegen één van de vele koraalblokken geduwd worden. Het is de kunst van deze duik om in de luwte achter een koraalblok in het zand terecht te komen om vervolgens rustig om je heen te kijken. Oefening baart kunst en het lukt steeds beter. De variëteit aan koralen en anemonen is ook hier bijzonder groot.
Een bonte bidsprinkhaankreeft met uitstekende ronddraaiende ogen laat zich rustig fotograferen. Later lezen we dat dit dier niet bepaald een watje is. De kreeft blijkt namelijk in staat te zijn om met een soort karateklap de lens van je camera aan diggelen te slaan. Als we dat hadden geweten… De pijlstaartroggen en platvissen zijn in het zand lastiger te onderscheiden. Als we echter naar boven kijken zien we een grote school forse barracuda’s. De barracuda’s steken met hun glinsterende zilveren kleur mooi af tegen het blauwe water. Het draaien van de school in het felle tegenlicht heeft een betoverende werking. Aan het eind van de duik volgt nog een speciale attractie. Op deze duiklocatie bevinden zich warme onderwaterbronnen die voortdurend heet mineraalwater uitstoten. Popoy geeft aan dat we onze handen in het zand moeten steken. Op deze manier kunnen we het warme opborrelende water daadwerkelijk voelen. Het zand in de omgeving van de bronnen is koperkleurig. Het is net een maanlandschap.
Dat de zeestraat tussen Negros Oriental en Siquijor bekend staat om de regelmatige migratie van grote groepen dolfijnen en walvissen kunnen we met eigen ogen zien als we in de vroege ochtend op weg zijn naar Siquijor. Op tientallen meters voor de boot zijn de rugvinnen van een aantal dolfijnen zichtbaar. Een paar speelse dolfijnen zwemmen zelfs kort mee in de boeggolf van de boot. Jammer, zo snel als de dolfijnen zijn gekomen, zo snel zijn ze ook weer weg. Na enkele duiken krijgen we het spotten van macroleven steeds beter onder de knie. We zweven op de trage stroming langs de kleurrijke koraalwanden. We spotten nu ook het kleinste leven tussen het koraal, in grotten en spleten en op de rotsen. Hoewel… Als Popoy weer iets aanwijst, begrijpen we niet wat hij ziet. Hij wijst driemaal naar de dezelfde plaats en kijkt ons indringend aan. Onze ogen en hersenen staan inmiddels volledig geprogrammeerd op de stand macroleven, zodat wij de grote gecamoufleerde schorpioenvis in eerste instantie volledig over het hoofd zien.
   
Peter en Silke, de eigenaren van het resort, ondersteunen een lokaal weeshuis. Dit weeshuis is volledig afhankelijk van giften. De kinderen verzorgen tijdens een Filippijnse avond een optreden. Ze spelen traditionele muziek en dansen met veel plezier. De jongste van het stel is nog geen drie jaar oud en zij steelt zonder enige moeite de harten van alle aanwezigen. Aan het eind van het optreden klinkt er dan ook een daverend applaus. Peter overhandigt de kinderen en begeleiders enkele nieuwe matrassen en ventilatoren die zijn gekocht van de giften. De begeleiders nemen de nuttige cadeaus met blijdschap en grote dankbaarheid in ontvangst. Alle kinderen komen de aanwezigen persoonlijk een handje geven. You are welcome!
Op een klein uurtje varen van het resort ligt Apo Island. Dit is één van de mooiste duiklocaties van Zuidoost Azië. Er zijn meer dan 650 verschillende soorten vissen en meer dan 400 soorten koralen gedocumenteerd. De koraaltuinen met harde en zachte koralen zijn indrukwekkend. De blokken hersenkoraal zijn gigantisch en zijn omgeven door gorgonen. Een tientallen meters groot gebied bestaat uit diverse lagen tafel- en geweikoralen. Een grote schildpad knaagt aan het koraal. De felgekleurde kleine juffertjes trekken zich snel terug tussen de koraaltakken bij elke geluid en stroming die wordt veroorzaakt door onze ademautomaten. Door het witte zand en de stroming lijkt het water hier nog helderder en lichter. Het zicht is fenomenaal. Na de tweede duik legt de boot aan bij een hagelwit zandstrand. Op het smalle eiland leven ongeveer 750 mensen. Op het strand zitten dames met grote plastic tassen in de schaduw van de rotsen. Als we de boot afspringen begint het ons zo bekende ritueel: “Hello my friend!” “You buy nice T-Shirt”, “Very cheap”! Ze blijken de T-shirts zelf met leuke afbeeldingen en teksten te bedrukken. Het is jammer dat er op sommige shirts schrijffouten staan, maar voor die paar euro voor een T-shirt mag je natuurlijk niet zeuren.

Tijdens de lunch gaan we het eiland verkennen. We wandelen langs een klein kerkje, tussen de groene vegetatie door, de centrale dorpstraat in. Aan beide zijden staan houten bamboehuisjes. In de tuinen staan indrukwekkende hanen die gebruikt worden voor de hanengevechten waarbij behoorlijk wordt gegokt. Op straat en bij een waterput spelen kinderen. Ze roepen enthousiast “Hello”. Als wij vragen of wij foto’s mogen maken, zegt de moeder: “Sure, you are welcome”.

Laatste duik:
De laatste duik bij Apo Island zullen we ons nog lang heugen. Bij Coconut Point stroomt het bijna altijd. Deze duiklocatie is zonder twijfel alleen geschikt voor ervaren duikers. De stroming is hier vaak zeer sterk en trekt zowel naar boven als naar beneden. Deze duiklocatie heeft niet voor niets de bijnaam ‘Wasmachine’ gekregen! Nadat we van de boot zijn gesprongen, laten we ons direct het warme water in zakken. De stroming is direct voelbaar. In het begin kunnen we ons nog vasthouden aan het ankertouw, maar later schieten de prachtige koralentuinen in een sneltreinvaart onder ons door.

Het voordeel is dat de stroming grote vissen aantrekt. Zo zwemmen er enkele grote bultkop papegaaivissen en diklipvissen langs. We hebben veel moeite om op koers te blijven. Het is de bedoeling om niet te diep te komen en zo dicht mogelijk bij het eiland te blijven. De stroming is namelijk landafwaarts en om na je duik uit het zicht van de boot aan de oppervlakte te komen is geen goede optie. In het laatste gedeelte van de duik laten we onze boei alvast op zodat de bootsmannen kunnen zien waar ze ons kunnen oppikken.

Voor de 30e keer deze vakantie pakken ze onze camera, loodgordels en vinnen aan en helpen ze ons de trap van de boot op. Als we ze bedanken, horen we weer het bekende zinnetje: “You are welcome!”

Fotoseries Filippijnen
Fotoseries Negros
Onderwatervideo van Silke
(eigenaresse van Amontillado Dive Resort