Vlag van de filippijnen

Filippijnen - Cebu
Magic Island Dive Resort

Print dit verslag
Schildpad banner

Op 23 februari 2008 vertrokken we voor 16 dagen naar de Filippijnen. Dit keer geen drukke rondreis maar een relax-, c.q. duikvakantie op het eiland Cebu. De lange reis begint met de vlucht van Malaysia-airlines van Schiphol naar Kuala Lumpur (Maleisië). Even na 12:00 uur stijgt het vliegtuig op vanaf Schiphol. We hebben veel beenruimte en een personal entertainmentset met een uitgebreid aanbod aan films, tv-series, muziek en spelletjes. Ook de verzorging aan boord is erg goed!

Na een vlucht van 11 uur en 10 minuten landt het vliegtuig in de vroege morgen in Kuala Lumpur (Maleisië). Op het moderne vliegveld rijdt een treintje naar de andere kant van de luchthaven. Als we de gate hebben gevonden waar de volgende vlucht vertrekt, nemen we het treintje terug naar het shopping- en restauratiegedeelte van KL-airport. Bij Burger King genieten we een ontbijtje en kunnen we wireless internetten. De volgende vlucht duurt langer dan verwacht, aangezien het vliegtuig een stopover van een half uur maakt in Kota Kinabalu op Sabah (het Maleisisch deel van Borneo). In totaal bedraagt de vluchttijd naar Cebu vanaf Kuala Lumpur dan ook 5 uur en 15 minuten.

Kaart van de filippijnen

Malaysia Airlines

Malaysia Airlines

Na de douaneformaliteiten op Cebu, komen de koffers al snel aangerold op de transportband. Buiten de aankomsthal staat de ingehuurde taxichauffeur al te wachten met een bordje van Magic Island Dive resort. Het is vanaf Cebu airport nog 90 km naar het resort bij Moalboal. We zijn de enige twee Nederlanders op deze vlucht die naar Magic Island Dive Resort gaan. De ingehuurde chauffeur (b)lijkt een politie-agent te zijn. Op zijn dashboard ligt een grote blauwe zwaailamp en op zijn voorruit zijn diverse politiestickers geplakt. Dit helpt hem echter niet om zijn auto snel door het drukke verkeer heen te leiden. De snelweg blijkt afgesloten en hij moet dan ook secundaire rijden. Het is een heel precisiewerk om elk vrij gaatje in het drukke verkeer te benutten, dat voornamelijk uit Jeepney's en Tricycle bestaat . Een tricycle is een fiets of bromfiets met een zijspan die als openbaar vervoer gebruikt wordt. De Jeepney's zijn omgebouwde vrachtbusjes die als openbare bus worden gebruikt. De meeste zijn fraai beschilderd en volgehangen met lampen en accessoires. De stad en de dorpjes die we passeren zijn erg rommelig en armoedig. Langs de weg zijn veel "sloppenwijken" gebouwd waar de arme bevolking leeft in golfplaten huisjes zonder sanitaire voorzieningen.

Tricycle Jeepney

De auto van onze chauffeur heeft zijn beste tijd gehad. Dit is met recht de slechtste auto waar we ooit in hebben gezeten (en wij hebben in diverse werelddelen al in heel wat barrels gezeten). Zijn koppeling werkt amper, zijn slippende V-snaar maakt een hels kabaal, de schokbrekers bonken al bij een kleine kuil en de oranje en rode lampjes die op zijn dashboard branden (check your engine) beloven ook weinigs goeds. Als het onderweg begint te regen en het na 2 uur rijden ook nog donker wordt, heeft de chauffeur erg weinig zicht door zijn met donkere plakplastic beplakte ramen en zijn niet goed werkende ruitenwissers. Op de weg lopen en rijden veel Filipijnen. De chauffeur kan ze gelukkig allemaal ontwijken. Na 3 uur rijden komen we na een lange reis aan bij het resort en worden we hartelijk ontvangen door Arie en Desirée (de Nederlandse eigenaars van het resort). Aan de bar maken we kennis met de andere Nederlandse en Engelse gasten. Na een welkomstdrankje kunnen we gelijk aan tafel voor een zeer uitgebreid en vooral heerlijk diner. Na het eten gaan we moe en voldaan naar bed. We gaan een goede en gezellige vakantie tegemoet met vele mooie snorkel- en duiktripjes.

ps. Arie en Desirée hebben de volgende dag gelijk actie ondernomen naar het taxibedrijf. Gasten worden dan ook vervoerd in een goede en veilige auto's (naar Aziatische maatstaven). Onze terugrit duurde dan ook maar 2 uur en 10 minuten.

Auto op de terugweg

De reis naar Magic Island Resort is geboekt via Divingworld.nl

 

Vluchtmogelijkheden naar Cebu:

Malaysia-airlines (meeste beenruimte, redelijke aansluiting en extra duikbagage toegestaan):
Amsterdam - Kuala Lumpur (heenreis 11:10 uur, terugvlucht 13 uur). Kuala Lumpur - Cebu met tussenstop
(5:15 uur) op Borneo. Duikers mogen 10 kilo extra bagage meenemen mits van te voren aangemeld!

Cathay Pacific (snelle verbinding met gunstige vertrektijden, wel minder beenruimte, geen extra bagage):
Amsterdam - Hongkong (11 uur). Hongkong naar Cebu. Strikte naleving van de maximale bagagevoorschriften.

KLM: Amsterdam - Manilla (11 uur). Manilla naar Cebu (1 uur).
Terugvlucht vanaf Cebu om 4 uur 's morgens en vanaf Manilla om 11:00 uur 's morgens naar Amsterdam. Overnachting in Cebu is dan gewenst.

Singapore airlines (erg goede vliegtuigmaatschappij): Amsterdam - Singapore (circa 11 uur).
Singapore naar Cebu (3 uur).
Volgens resortgenoten nooit problemen met overgewicht.


Algemene Informatie over de Filippijnen (met dank aan Magic Island Dive Resort)

De Filippijnen zijn ongeveer 1.900 kilometer lang en 1.110 kilometer breed. Bij hoog tij zijn er 7.107 eilanden, waarvan er slechts 2.000 bewoond zijn. Slechts een kleine 1.000 eilanden zijn groter dan 1 km² en 2.500 eilanden hebben niet eens een naam.

Klimaat
De Filippijnen heeft een tropisch klimaat met temperaturen rond de 27 °C in december tot rond de 35 °C in mei met een kort regenseizoen van juni tot en met augustus. In centraal Filippijnen The Visayas is het “diving all year round”. In juli en augustus is er van tijd tot tijd kans op een regenbuitje, maar meestal is dit slechts van korte duur. De watertemperatuur ligt tussen de 26 graden in december tot 29 graden in mei.

Taal en geloof
De Filippijnen is Azië in een modern jasje, dit door de lange aanwezigheid van de Amerikanen. De overwegend katholieke bevolking spreekt buiten Filippino ook Engels. De Filippijnen is een gelovig land. 90% van de bevolking is Christen, waarvan 80% Rooms Katholiek. In het uiterste zuiden, met name op het eiland Mindanao, vinden we ook het Islamitisch geloof.

Geld
De Peso is de officiële munt van de Filippijnen. In Cebu City is pinnen geen probleem. Bij aankomst kan je op de luchthaven pinnen. In Moalboal zijn geen pinautomaten aanwezig. Peso, Euro, USD worden door Magic Island geaccepteerd. Het betalen met een creditcard is helaas nog niet mogelijk. Betalen via internetbankieren is ook mogelijk (neem dan wel je gegevens mee).

Tijdverschil
Het tijdsverschil in Filippijnen t.o.v. Nederland is 6 uur (zomertijd) en 7 uur (wintertijd).

Vaccinaties en hygiëne
Voor informatie betreffende vaccinaties verwijzen wij naar de Travelclinic van het havenziekenhuis of de GGD. Wees voorzichtig met water uit de kraan. Drink mineraalwater uit flessen. Op het resort kan je onbeperkt mineraalwater laten bijvullen.. Verder wordt niet overal gebruik gemaakt van bronwater bij het maken van ijsblokjes en het wassen van groenten en fruit. Cebu is al jaren malariavrij en malariaprofylaxe is dan ook niet nodig. Het is wel verstandig om anti-muggenspray (met Deet mee te nemen).

Reisdocumenten
Houd er rekening mee dat je paspoort nog een half jaar geldig moet zijn bij vertrek vanuit je vakantiebestemming. Je bent er zelf voor verantwoordelijk dat je bij vertrek en tijdens de reis in het bezit bent van alle benodigde papieren. Passagiers die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, moeten mogelijk aan afwijkende voorwaarden voldoen. Voor een verblijf van 21 dagen of langer heb je voor de Filippijnen een toeristenvisum nodig. Dit kan je aanvragen bij de Filippijnse Ambassade in Den Haag, telefoon: 070-3604820. Vraag je paspoort en visum vooral tijdig aan. Ook ambassades, consulaten en bevolkingsregisters kennen een hoogseizoen. Reizigers zonder de benodigde papieren worden door de betreffende immigratiebeambten absoluut geweigerd.

Lees verder in het volgende verslag

 

Fotoseries Filippijnen
Duikinfo
Verder naar verslag 02