Malediven 2007 - Meemu Atol - Hakuraa Club (ook bekend als Chaaya Lagoon)

Algemene informatie (diverse bronnen)
De Malediven is een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten zuiden en ten zuidwesten van India/Sri Lanka een kleine 8000 km van Nederland verwijderd. De eilandengroep strekt zich uit over een afstand van ongeveer 750 km. Het Indiase subcontinent en de Malediven liggen ten hoogste 360 km uit elkaar. De afstand met Sri Lanka bedraagt 770 km.

Wie de naam Malediven hoort, ziet gelijk de witte stranden en het azuurblauwe water voor zich. De charme van de eilanden, de rust en natuurlijk het geweldig duiken en snorkelen zijn de ingrediënten voor een perfecte vakantie. Keus is er op de Malediven genoeg. Malediven, een woord dat oorspronkelijk uit het Sanskriet komt, betekent "rijk van 1000 eilanden". Deze 1190 eilandjes zijn verdeeld over 19 atollen en slechts 200 eilanden zijn bewoond. De eilanden liggen verspreid over een gebied van bijna 800 km. De eilanden zijn omgeven door witte zandstranden en begroeit met een weelderige, tropische vegetatie. de meeste eilanden zijn onbewoond, maar op sommige eilanden staan resorts. Er is eigenlijk maar één eiland dat compleet volgebouwd is en dat is Malé de hoofdstad. Het hoogste punt op de Malediven bedraagt circa 2 meter bedraagt, afgezien van de palmbomen. Als de zeespiegel verder stijgt zullen de Malediven in zijn geheel onder water verdwijnen.

De Malediven bestaan uit atollen, die weer gevormd worden door allemaal kleine eilandjes. De atollen zijn eigenlijk onderdeel van een onderzeese bergrug, waar zich koraal rond gevormd heeft, de eilandjes. het witte zand is eigenlijk niets anders als dood koraal. De eilandjes worden door golfslag beschermd door de kroonriffen aan de randen van de atollen. Het zal je dan ook niets verbazen dat de Malediven het land is dat de meeste koraalriffen ter wereld bezit. Terecht een duikparadijs! De bevolking stamt af van de Sri Lankanen, Afrikanen, Zuidoost-Aziaten en Arabieren. De Malediven zijn een streng moslimland: zo is bijvoorbeeld alcohol verboden, al geldt dat niet voor de toeristenresorts. Ook topless zonnen is niet toegestaan.

Malediven (officieel: Divehi Jumhuriya, of Eng.: Republic of Maldives)
eilandengroep en republiek in de Indische Oceaan, ca. 650 km ten zuidwesten van Sri Lanka,
Hoofdstad: Male
Munteenheid: Rufiya (Rf)
Rf 100 = € 8,-
€ 100,- = Rf 1226,-
Inwoners: ± 339.000
Oppervlakte: 298 km²
Etnische groepen: Singhalesen, Dravidian en Arabisch
Overheid: Republiek, president Maumoon Abdul Gayoom, Britse Gemenebest

Vaccinaties: Gele koorts, Hepatitis A, Tetanus
Taal: Divehi en Engels
Tijd: 3 uur later (zomertijd) 4 uur later (wintertijd)
Religie : Islamitisch

Print dit verslag



Bovenstaande foto's komen uit Google Earth.
In Google Maps zijn deze detail foto's nog niet opvraagbaar.

Klimaat: In een land wat voor 99% uit water bestaat speelt het weer natuurlijk een zeer belangrijke rol. Het jaar wordt verdeeld in twee moessonperiodes: Iruvai, de hete en droge noordoostmoesson en Hulhangu, de hete en natte zuidwestmoesson. Voor toeristen kan deze kalender worden samengevat in een hoogseizoen en een laagseizoen. Het hoogseizoen, met droog weer en veel zonneschijn, loopt van januari tot eind april, terwijl het laagseizoen, met sterk wisselende weersomstandigheden, kans op regen en sterke wind, loopt van mei tot november. De temperatuur is het hele jaar vrijwel constant tussen 26ºC en 33ºC, terwijl de regen meestal in de vorm van korte maar hevige buien valt.

 

Hakuraa Club (Chaaya Lagoon) - Meemu Atol
Het Meemu Atol en is vanaf Male binnen 40 minuten per watervliegtuig te bereiken. Door de ligging (uiterlijk zuidelijk) is Meemu Atol nog vrij onbekend bij de grote touroperators. Het eiland is dus ongerept en nog niet overspoeld door toeristen. Meemu Atol is omgeven door mooie koraalriffen waar u allerlei tropische vissen kan tegenkomen variërend van roggen en manta’s tot verschillende soorten haaien. U duikt hierdoor nog op maagdelijke riffen.

Het resort:
Hakuraa Club bestaat uit 70 luxe waterbungalows en enkele strandbungalows. De bungalows zijn na de Tsunami (in 2004) geheel opnieuw opgebouwd. Vanuit de waterbungalows stapt u vanaf uw veranda zo het azuurblauwe water in. Alle bungalows beschikken over een eigen veranda met ligstoelen, airconditioning, minibar, televisie, telefoon, haardroger, koffie en thee faciliteiten. De ruime badkamer met bad en douche (warm en koud water) beschikt over modern comfort. Het verblijf in het Hakuraa Club is op basis van all inclusive, dit wil zeggen dat ontbijt, lunch en diner zijn ingegrepen samen met allerlei snacks, koffie/thee, frisdranken en locale alcoholische dranken. Ook kunt u gratis van de snorkelfaciliteiten en surffaciliteiten gebruik maken.

Duikschool Dive & Sail
Duiken doet u bij de duikschool Dive & Sail die zich naast het Hakuraa Club Resort bevindt. Naast duiken kunt u hier ook snorkelen, surfen, zeilen, volleyballen en nog veel meer. Meer duik informatie op onze Algemene duikpagina.

Reisverslag: vertrek 9 februari 2007

Een dag na het weeralarm in Nederland vanwege de vele sneeuwval zijn we vertrokken naar de Malediven. We hebben bij Neckermann reizen een 16 daagse reis geboekt naar Hakuraa Club op het Meemu-atol. 's Morgens voor vertrek lezen we op teletekst dat de Martinair vlucht MP557, bijna 3 uur vertraging heeft. Op ons gemak naar Schiphol, nog wat eten en drinken en om vijf uur inchecken. Met veel pijn en moeite hebben we (buiten Neckermann om) voor 49 euro toeslag (per enkele reis) de comfort class bijgeboekt. De comfort-class stoelen bieden meer beenruimte en je krijgt een personal-entertainment set (die ook te huur is voor 13 euro). Om 18:00 uur stijgen we eindelijk op vanaf de Polderbaan. Rosalie zit bij het raam en Leo zit aan het gangpad. De 3 stoelen in de midden rij blijken leeg te blijven. Leo besluit als snel om languit op deze 3 comfort-class stoelen te gaan liggen!

De vlucht naar Colomobo (Sri Lanka) duurt 9 uur en verloopt voorspoedig. 's Morgens lokale tijd om 8 uur landen we op Colombo en mogen we even onze benen strekken. In de wachtruimtes zitten vele Indiers (alleen maar mannen) op hun vlucht naar Zuid-India zitten te wachten. Als we langs lopen komen staren ze vooral Rosalie ongegeneerd aan. Waar hebben we dit eerder meegemaakt? Na een uurtje gaan we weer aan boord voor de restant van de vlucht naar Male (nog 1 uur vliegen). Bij de landing hebben we vanuit het vliegtuig al een prachtig uitzicht op de vele Atollen waaruit de Malediven bestaat.

Instappen in het watervliegtuig - Waterbungalows -  Male - Malediven

Atollen -  Male - Malediven

Na de landing snel de immigratiepapieren invullen, stempels halen, koffers ophalen en naar de volgende vlucht. Het verloopt allemaal erg voorspoedig. Buiten aangekomen slaat de warmte in ons gezicht (circa 30 graden Celcius). Wat een overgang met het door winterweer geteisterde Nederland. De hostess van Neckermann-reizen verwijst ons naar de balie van TWA. Al snel worden we, in gezelschap van 7 andere Nederlandse reisgenoten, met een busje naar de andere kant van het vliegveld gebracht. Het busje kruist hierbij de landings- en opstijgbaan van het vliegveld. Binnen staan vele medewerkers van TWA als op ons te wachten. De koffers en dagrugzakken worden gewogen, over 15 minuten vertrekt het watervliegtuigje. Vanaf het terras hebben we een mooi uitzicht op de vele watervliegtuigjes die af en aan vliegen.

Met het watervliegtuigje is het ruim 40 minuten vliegen naar ons resort Hakuraa op het Meemu-atol. We krijgen oordopjes uitgereikt voordat we het kleine vliegtuigje inklimmen. We zitten direct achter de open cockpit en zien de piloot zeer relaxed het vliegtuig starten. Hij zit in zijn korte broek en met zijn blote voeten het vliegtuigje te besturen. De vlucht is werkelijk prachtig over de vele atollen met bijzondere resorts. We cirkelen een rondje over resort voordat we op het water landen. Wat is dit gaaf !!!!

Blote voeten van de pilootAtol - Malediven vanuit de lucht

Met een bootje worden we naar het Resort gevaren alwaar het personeel al met een welkomstdrankje op ons staat te wachten. Na een korte introductie kunnen we direct onze waterbungalows betrekken. Het is nog groter dan verwacht en erg sfeervol ingericht met veel hout. De glazenplaat in de vloer geeft een mooi uitzicht op het koraalrif en de vele vissen. Vooral 's avonds als de verlichting onder de glasplaat brandt is het erg sfeervol.

Na een verfrissende douche en het uitgebreide lunchbuffet is het tijd om te relaxen. We vinden twee ligbedden onder een parasol van bamboe op het hagelwitte strand. In de zon is het meer dan 30 graden en erg warm. Aangezien het laag water is, kan je een heel lopen voordat het water dieper wordt. Als we aan het eind van de middag terug bij de bungalow op ons balkonnetje zitten komt er een grote pijlstaartrog en een enkele rifhaai(tje) langs gezwommen. Onder het huisje liggen enkele koraalrotsen waar diverse vissoorten op af komen. De kleurrijke Picasso-trigger vis is onze favoriet.

's Avonds om 19:00 uur meldtLeo zich bij de medewerkers van de duikschool Dive en Sail. Het blijkt een Duitse duikschool te zijn die ook op een ander eiland een vestiging heeft. We maken kennis met de medewerkers (Tim, Mark, Naggy en Virginia). Er blijkt elke dag gedoken te worden. 's Morgens om 8:30 uur vertrekt er een boot voor een twee-tank duik en 's middags een boot voor een 1 tankduik. Bijna elke dag wordt er gestart met de diverse Padi-cursussen.

Meer informatie op onze Algemene duikpagina

Meemu Atol - Malediven
Waterbungalows -  Meemu Atol - Malediven Waterbungalows -  Meemu Atol - MaledivenWaterbungalows -  Meemu Atol - Malediven

Het eten in Hakuraa Club is erg goed verzorgd en erg afwisselend. Tijdens het ontbijt zijn er vele soorten brood, toast en zelf warme gerechten te verkrijgen (gebakken worst, spek, bonen maar ook enkele Chinese gerechten). Bij het egg-station wordt op verzoek eieren gekookt en/of gebakken. Hier worden ook de pannenkoeken klaargemaakt.

Elke avond is er een bepaald thema: zoals Aziatisch, Europees, BBQ etc. Tijdens de lunch en het diner zijn er meestal 2 soepen, verschillende soorten brood, rijst, aardappelen-gerechten, verschillende soorten vlees en vis verkrijgbaar. Daarnaast is er een saladebar, een pasta-station (waar een jongen pasta met verschillende sauzen klaar maakt) en een hoek Hot en Spicy waar Indiase gerechten staan. Tevens staat er altijd een kok vlees of vis te bakken. Ook de toetjes zijn erg lekker! Tijdens ons verblijf zijn ook alle drankjes (inclusief de bier en wijn) inclusief.

Aan het eind van de middag en aan het eind van de avond worden er in de bar nog snacks aangeboden. Als je niet op past eet je je hier tonnetje rond.

In het restaurant krijg je een eigen tafeltje aangewezen en een "eigen ober". Deze locale jonge obers moeten erg hard werken. Tijdens onze 16 daagse reis is onze ober maar één maaltijd afwezig geweest. Hij blijkt in de gehele periode maar één vrije avond gehad te hebben. Helaas spreekt hij bijna geen Engels en is het lastig om met hem te communiceren, maar twee dieet Coke en een bottle water heeft hij snel geleerd. Na enkele maaltijden (en een fooi) zet hij de drankjes al op onze tafel zodra we binnen komen.

Op het eiland is nog een ander restaurant waar je tegen betaling kan eten. Hier worden exclusieve vlees- en visgerechten gereserveerd! Bij dit restaurant wordt op sommige avonden op het strand gegeten die sfeervol is verlicht door met olie gevulde kokosnoten.

Heerlijk eten - verse vis -  Meemu Atol - Malediven
Na het avond eten gaan we nog een frisdrankje halen in de bar. Vanuit de bar heb je een prachtig uitzicht op de verlichte lange houten pier. Het water is op sommige plaatsen verlicht waardoor je de roggen en kleine rifhaaitjes ziet zwemmen. Elke avond is er in bar entertainment zoals een krabrace, een disco of een optreden van acrobaten/clowns.
Bar van Hakuraa club - Malediven

Na een eerste vermoeiende (reis)dag is het heerlijke slapen in het grote zachte bed. We slapen met de airco uit en met de schuifdeuren open. Het geluid van de golven die omslaan op het rif is erg rustgevend.

Dit is echt genieten op deze droombestemming!

De rest van de vakantie:
Na een goede nachtrust gaan we een dag lekker relaxen op het strand. Als het eb wordt wandelen we door het ondiepe water naar de drooggevallen eilandjes. 's Middags gaan we met een snorkeltocht mee en schieten we de eerste onderwaterfoto's met de nieuwe digitale camera in het onderwaterhuis.

Het resort organiseert diverse trips, zo vaart er tweemaal per dag een gratis snorkelboot en kan je tegen betaling de volgende tripjes boeken:

* Adam en Eva tour (met zijn tweeën naar een onbewoond eiland gebracht worden - eten, drinken en een mobiele telefoon krijg je mee)
* Dolfijnentrip (boottocht van een halve dag waarbij de kans groot is dat je dolfijnen ziet. Het is niet mogelijk om met de dolfijnen te zwemmen.
* Diepzee vissen
* Nachtvissen (avond excursie waarbij je in het donker gaat vissen. De gevangen vis wordt de volgende dag bij het diner klaargemaakt)
* Eilandentour (ochtend excursie waarbij je enkele eilanden bezoekt waar o.a. de locale bevolking woont)
* Gratis snorkelboot (tweemaal daags)

Surfen op de Malediven
Lekker windje - Malediven
Tijdens het surfen in het knie diepe water zwemt er een gigantische pijlstaartrog onder de plank door!

Tevens kan je op het eiland gratis windsurfen, tafeltennissen en volleyballen. Voor het kanoën en zeilen worden kosten in rekening gebracht. Bij de duikschool kan je gedurende het verblijf gratis snorkelspullen lenen. Bij het restaurant is een bibliotheek waar je gratis vele boeken en tijdschriften kan lenen in diverse talen. Bij de receptie staan er twee computers met een snelle internet verbinding.

Vooraf waren we bang dat 16 dagen op een klein eiland tot verveling zou gaan leiden. We hebben verschillende boeken en een gevulde I-pods bij ons. De vakantie vliegt echter voorbije zonder dat we ons maar één minuut vervelen. Elke ochtend loopt om half acht de wekker af. Om acht uur gaan we op ons gemak ontbijten. Om de dag gaat Leo 's morgens duiken en maakt hij twee duiken. De onderwaterwereld is overweldigend met de vele soorten koraal, sponzen, vissen, roggen en haaien (zie de foto's). De boot vertrekt om half negen en is rond het middag uur terug. Na een frisdrankje in de bar is het alweer tijd voor de lunch. Om twee uur (of soms om drie) vertrekt de snorkelboot naar één van de vele koraalriffen. Ook tijdens het snorkelen is er veel te zien. Zo zien we behalve de vele Koraal-, Trigger- en Parrotvissen zelfs een grote Verpleegstershaai, diverse murenes en een school sepia's. Als Leo niet gaat duiken gaan we samen snorkelen. Aan het eind van de pier (bij de Jetty) ligt in de richting van het vliegtuigplatform enkele ondiepe koraalrotsen. Hier zien we behalve vele vissoorten, murene's ook grote blauwe clams en de speciale zwarte naaktslakken die alleen op de Malediven voorkomen.

Blauwe ClamSnorkelenZwarte slak - Malediven

Na een uurtje snorkelen hebben we nog even tijd om te relaxen op het strand. Om een uur of vier/vijf gaan we meestal terug naar de bungalow. Met een fris koel drankje uit de minibar (die dagelijks wordt bijgevuld) is het dan heerlijk genieten op onze eigen veranda van de bungalow. Ook rond en onder de bungalow zwemmen de meest mooie vissen. Regelmatig zien we ook verschillende soorten roggen, kleine haaitjes en een grijze murene.

Hele grote rog - Malediven

Rond half zeven zakt de zon aan de horizon in de zee, wat vaak mooie kleurschakeringen geeft.

Zonsondergang - vanuit onze waterbungalow - Malediven

Enkele videoclips van het watervliegtuig.

Landing Meemu Atol (kort)
Landing 02 vanuit het watervliegtuig
Landing tijdens het snorkelen

Videoclip van een schildpad

gemaakt door een duikmaat


Video van een schildpad (Malediven)

Videoclip van manta's op de Malediven!

Helaas hebben wij de manta's niet gezien, maar Yuri en Linda Janson hebben in oktober 2007, tijdens hun huwelijksreis naar Hakuraaclub een videoclip gemaakt van deze sierlijke dieren.
Klik hier voor de video

De (duik)foto's van de Malediven !
Duikpagina algemeen
Vakantiereiswijzer Hakura Club