Verslag 12 - Phuket
Print dit verslag
Na een rustige ochtend op het strand van Koh Phi Phi varen we om 13.00 uur met een longtailboot naar de haven. Om 14.30 uur vertrekt de ferry naar de haven van Phuket-Stad. We kunnen dus nog even naar de supermarkt voor een zak chips.

Aan boord van de boot draait de airco weer op volle toeren en het is dan ook steenkoud. Er is aan boord gratis koffie/thee en frisdrank verkrijgbaar. De ferry vaart in 2 uur naar Phuket Stad. Leo wisselt samen met Harrie op het bovendek van de boot reisbelevenissen uit. Ondanks de felle zon is het goed uit te houden. Alleen als je gaat staan moet je je goed vasthouden; door de snelheid van de boot wordt je namelijk bijna van de boot geblazen.

In de haven van Phuket Stad staan de minibusjes alweer op ons te wachten. Wat is het toch luxe zo'n georganiseerde reis. Al het vervoer en hotels zijn al geregeld. We stappen gewoon in en weg zijn we.
Na een klein uurtje rijden arriveren we bij Hotel Tropical Garden aan Kata Beach. Het blijkt een groot en prachtig hotel te zijn dat tegen een berg is gebouwd. Het hotel zorgt wel voor wat beweging; vanaf de straat loopt een stevige helling en een trap naar de lobby. Vanuit de lobby moet je weer een paar trappen op om naar je kamer te gaan en het grote restaurant te bereiken.
Het hotel bestaat uit meerdere gebouwen en heeft twee mooie grote zwembaden. We hebben een mooie grote kamer met een luxe ingerichte badkamer en vanaf het grote balkon hebben we een prachtig uitzicht op het zwembad, de baai en de zee. Hier houden we het gelukkig wel een paar dagen uit. We hebben onze reis namelijk verlengd met vier extra nachten in dit hotel.

Phuket is Thailand's grootste schiereiland en heeft ongeveer de omvang van Singapore. Phuket ligt aan de Andaman kust, 867 kilometer ten zuiden van Bangkok. Het succes van Phuket is te danken aan z'n magnifieke kustlijn. De stranden variëren van zachte witte poederstranden met kalme zeeën tot rotsachtige kusten met hoge golven. Wij verblijven aan Kata Beach. Dit indrukwekkend lange strand is vrij rustig en ligt ongeveer 17 kilometer van Phuket Stad. Het strand is in ieder geval rustiger dan het bruisende en wereldberoemde Patong Beach dat vooral bekend is om zijn bruisende nachtleven.
Met een taxi duurt de rit naar Patong Beach ongeveer 20 minuten. Voor het hotel staan altijd kleine bestelauto's klaar waarin je achterin met zeker 6 mensen kan zitten. We hebben regelmatig - in gezelschap van andere groepsleden - gebruik gemaakt van dit vervoermiddel.
Boygirl?
Boygirl?
Op de eerste avond gaan we Patong verkennen. Alhoewel, in 1998 verbleven we hier ook al een paar dagen (zie reisverslag Thailand) als afsluiting van onze rondreis door Noord en Zuid-Thailand en het is dus redelijk bekend terrein voor ons.
Als we vertrekken naar Patong zitten we met 6 reisgenoten achterin de taxi onder een "romantisch" blauw neonlampje. Als de taxi optrekt, kraakt en piept deze hevig. Na een kwartiertje rijden komt de taxi met een grote stoomwolk tot stilstand. Daar staan we dan...op de helling van een berg...in het pikkedonker. Gelukkig hebben zit de Thaise vrouw van onze Nederlandse gids bij ons in de auto. Zij regelt een andere taxi die we niet betalen. Dat regelen de taxichauffeurs onderling maar.
Als we arriveren blijkt dat er niets veranderd is. MacDonalds zit er nog steeds, de vele souvenirshops en restaurants ook. Ook in het straatje met de vele kroegen en dames van plezier is het nog steeds druk. We wandelen door de rosse buurt en kijken ook nu weer onze ogen uit. Hier zien we nog steeds te veel oude mannen met veel te jonge meisjes. Ook de kroegen met de travestieten en transseksuelen (boygirls) zijn nog druk bezet
De volgende dag houden we een beetje rust. We zwemmen wat rondjes en als het begint te regen gaan we lekker computeren, lezen of naar het filmkanaal op TV kijken.
's Avonds brengen we een bezoek aan Phuket Simon Cabaret. Dit cabaret biedt een wervelende show voor een gegarandeerde succesvolle avond. Wat het echt bijzonder maakt is het feit dat alle 'vrouwelijke' artiesten travestieten zijn! We hebben VIP-kaarten en zitten op de tweede rij.
Welcome to Phuket Simon Cabaret
Welcome to Phuket Simon Cabaret
Zanger of zangeres?
Zanger of zangeres?
Het is een wervelende show met veel pracht en praal. De "dames" zijn gekleed in verblindende kostuums en het toneel is voorzien van schitterende decors. Er zit een goed tempo in de show en enkele acts worden met veel humor gepresenteerd. Er worden zelfs mannen uit het publiek op het podium uitgenodigd. De mannelijke leden van ons gezelschap zijn blij dat ze worden overgeslagen.

Zelfs "Tina Turner" treedt op. De show is een absolute aanrader. Als de show is afgelopen, staan alle "dames" buiten in een rij en kun je tegen betaling met ze op de foto.
Simon Cabaret
Simon Cabaret

Simon Cabaret

  Simon Cabaret   Simon Cabaret
Na de show gaan we nog naar Patong en bezoeken we een Thaise bokswedstrijd. Na het eten en het shoppen begint het weer te regenen en snel nemen we een taxi terug naar het hotel.

De volgende dag breekt het noodweer echt los. Het regent de hele dag pijpenstelen. Het water stroomt over de trappen van het hotel en er komt een grote waterval de berg af. Leo en Jan boeken aan de eind van de middag een duiktrip bij Blue Marine. Ze zullen morgen terug naar Koh Phi Phi varen en daar drie duiken maken. In de duikshop passen ze de zwemvliezen en zoeken ze materiaal uit.
's Avonds hebben we in het hotel het afscheidsdiner. We nemen afscheid van de Thaise en de Nederlandse gids en van een paar groepsleden die morgen terug naar huis vliegen of naar een ander hotel zullen verhuizen. Robbert, onze Nederlandse gids wordt door Monika en Brenda namens de hele groep bedankt voor zijn inzet, humor en attentheid. Natuurlijk kan hij een leuk gevulde envelop in ontvangst nemen. Hij heeft zeker bijgedragen aan het succes van deze groepsreis.
De volgende dag moeten Leo en Jan vroeg hun bed uit. We worden om 7.00 uur opgehaald door de organisator van de duiktrip. In het busje zitten al een paar Amerikanen en een Australiër. Ook een divemaster van de duikwinkel gaat mee. In de haven van Phuket Stad schepen we in op het schip Greta van Calypso Diving. Er is vandaag een kleine groep duikers aan boord. De eigenaar heet ons welkom, stelt iedereen voor en roept ons bijeen voor een uitgebreide briefing.
Het schip de Greta van Calypso Diving
Het schip de Greta van Calypso Diving
Materiaalkamer

De duiktrips vanuit Phuket leiden naar enkele van de beste duikplekken in zuidoost Azië. Grote gerenommeerde duikscholen bieden onvergetelijke tochten naar eerste klas sites als Shark Point, Red Rock, Koh Yao, Koh Yai en Koh Raya.
We gaan vandaag drie duiken maken. De eerste duik is op Shark Point. Volgens de divemaster zullen we hier zeker haaien en zeepaardjes tegenkomen.

We gaan om 10.30 uur het water in en duiken op een mooi koraalrif met grote takken bloeiend koraal en blauwe anemonen. Ik zie voor het eerst in mijn leven een witte murene. Ook Triggerfish, Stonefish, Soldierfish, Nemo (de clownsvisjes) en een grote school inktvissen begroeten ons vriendelijk. Helaas zien we geen haaien en ook geen zeepaardjes. De divemaster eindigt al na 37 minuten onze duik en dat terwijl we nog genoeg lucht hebben.

De giftige Lionfish
De giftige Lionfish
De tweede duik vindt plaats op een wrak van 87 meter lang. Deze ferry 'The King-cruiser' is in 1997 vergaan omdat de kapitein ruim een kilometer uit koers voer en het schip bij helder weer op een koraalrif liet lopen. De honderden mensen die aan boord waren, konden allemaal gered worden. De kapitein schijnt nog steeds in de gevangenis te zitten omdat men vermoedt dat hij het schip met opzet op het rif heeft laten lopen voor het verzekeringsgeld.
Het wrak The King-fisher
Het wrak The King-cruiser
Pufferfish
Pufferfish
Het wrak is nog bijna helemaal intact. Enige weken geleden is tijdens een storm het bovendek ingezakt. Tijdens de duik zien we de toiletunits, de videoruimte en de kapiteinshut. We zien ook opvallend veel Lionfish. Deze zeer giftige vissen heb ik tot nu toe alleen nog maar tussen de rotsen zien zwemmen, maar hier zwemmen ze gewoon in de vrije ruimte. Dat betekent dus goed uitkijken...
De derde duik begint om 14.39 uur bij het eiland Koh Doc Mai. Aan de zuidzijde van het eiland gaan we het water in. Het is de bedoeling dat we met de stroom mee zwemmen en aan de kopse kant van het eiland weer boven komen. We volgen de wand van het eiland en zien grote takken koraal, twee grote grotten, grote naaldvissen, een enkele murene en vele kleine gekleurde kreeftjes en garnalen. Ook komen er twee hele grote Pufferfish met stekels een kijkje nemen. Als we na bijna een uur boven komen, blaast de divemaster de reddings-/waarschuwingsboei op. We zien nergens de boot. Als we enige tijd rondgedobberd hebben, komt de boot ons toch oppikken. Het blijkt dat we het hele eiland zijn rondgezwommen.

Noodweer

Noodweer
Als we vanuit de haven terug naar het hotel rijden, blijkt het de hele dag noodweer te zijn geweest. Straten zijn ondergelopen en er zijn zelfs elektriciteitsmasten omgevallen. Het blauwe water in de baai bij het hotel ziet bruin van al de modder dat vanaf het eiland de zee in stroomt.

We komen net op tijd aan bij het hotel om afscheid te nemen van de groepsleden die vandaag naar huis vliegen. Snel douchen, uit eten en lekker slapen.
Hotel Tropical Garden Resort
De volgende dagen knapt het weer gelukkig lekker op. Wij kunnen nog een paar dagen genieten van al het luxe van het hotel en de ligbedden bij het zwembad. We besluiten geen trips meer te gaan maken en lekker te relaxen. James Bond Island en het Moslimdorp in Phang Nga-bay hebben we al eerder bezocht (zie reisverslag Thailand dag 18).
Hotel Tropical Garden Resort
Op vrijdag genieten we een laatste dag van het zwembad. Tegen de avond vliegen we vanuit Phuket naar Singapore om vervolgens met Singapore Airlines naar Frankfurt te vliegen. Met Lufthansa vliegen we naar Amsterdam. Helaas was er geen rechtstreekse vlucht naar Amsterdam. Leo heeft tijdens de vlucht geen tijd om films te kijken of spelletjes te spelen. Hij slaapt ruim 10 uur achter elkaar en beleeft de hele vakantie nogmaals in zijn dromen.

Fotoserie 10 (Simon Cabaret)
Fotoserie 11 (Phuket)
Verslagenoverzicht
Dit was het laatste verslag van deze reis.