Nieuw: klik op de kleine foto's om de fotoserie met grote foto's te openen !
Print dit verslag
Rondreis Peru met verlenging Bonaire (2006)

Peru, al vele jaren staat dit land op ons verlanglijstje om te bezoeken en nu is het dan eindelijk zo ver; op 26 april 2006 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. We reizen af naar Zuid-Amerika voor een rondreis door Zuid-Peru. We starten de rondreis in Lima en reizen langs de kust in zuidelijke richting. In Pisco bezoeken we het natuurpark Paracas en de Balestas-eilanden. Hier leven pinguïns, zeeleeuwen en tienduizenden vogels. Via de woestijn (zandboarden in Ica) reizen we door naar Nasca. Hier bezoeken we onder andere de mummiegraven en de mysterieuze Nasca-lijnen. In het uitgestrekte Andesgebergte hopen we de grootste roofvogels (Condors) in Colca Canyon te zien. Tevens bezoeken we één van de oude wereldwonderen, de mysterieuze oude Inca stad de Machu Picchu. Ook gaan we varen op het hoogst bevaarbare en één van de grootste meren ter wereld, het legendarische Titicaca-meer (3800 meter) op de grens van Bolivia.


Nationale vlag van Peru
Peru in het kort:
Peru is een republiek gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika en heeft een kustlijn van 2.400 kilometer. De buurlanden van Peru zijn in het noorden Colombia en Ecuador; in het oosten Brazilië en Bolivia en in het zuiden Chili. Het westen van Peru grenst aan de Stille Oceaan. Peru is het op twee na grootste land van Zuid-Amerika. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland en valt grofweg op te delen in drie regio’s: het vlakke woestijngebied van de kust, de grillige bergketens en de hoogvlakten van de Andes en het tropische oerwoud ten oosten daarvan.

De Andes ook wel Siërra genoemd bestaat uit een bergketen met hoogten variërend van 2.000 meter tot de top van de Huascarán op 6.768 meter. De natuur bestaat uit ruige bergen met gletsjers, snelstromende rivieren en diepe valleien en plateaus. Op de hooggelegen bergweiden is weinig vegetatie. De plantengroei bestaat voornamelijk uit cactussen en verschillende soorten grassen. Het Amazone laagland noemt men ook wel de jungle van Peru. Dit gebied is erg dichtbegroeid en herbergt een diversiteit aan bomen, planten en struiken en natuurlijk diverse diersoorten en vele insectensoorten.

Bevolking:
Peru telt ruim 26 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 13 miljoen in en om de hoofdstad Lima wonen. Het zijn voornamelijk de arme gezinnen die massaal naar de hoofdstad trekken op zoek naar werk en een dak boven het hoofd. Veel van hen kunnen echter geen werk vinden en komen uiteindelijk terecht in de sloppenwijken rondom Lima. De levensomstandigheden zijn hier bedroevend slecht en 50% van de kinderen sterft al voor hun vijfde levensjaar.

De samenstelling van de Peruaanse bevolking is zeer divers en bestaat uit ongeveer 45% Indianen, 37% Mestizo (van gemengd blank-indiaans ras) en 15% van Europese afkomst. Nakomelingen van zwarte slaven (ingevoerd om in de mijnen te werken) en Japanse en Chinese immigranten maken 3% uit van het inwoneraantal. Spaans en Quechua zijn de officiële talen.

Godsdienst:
De belangrijkste godsdienst in Peru is het Katholicisme. Ongeveer 92% van de bewoners is rooms-katholiek, hoewel in de religieuze riten nog steeds sporen zijn te herkennen van de religies van de indianen.

Veiligheid:
Peru heeft net als vele andere landen in Zuid-Amerika te kampen met criminaliteit. Er wordt door de overheid hard aan gewerkt, maar niettemin betekent een reis door Peru dat je op je hoede moet zijn. Je moet nooit te koop lopen met je rijkdom. Laat dure sieraden en horloges gewoon thuis en stop niet je portefeuille met al je geld in je achterzak. Ook handtassen met alle waardevolle spullen en papieren zijn uit den boze. Deze raak je bijna zeker kwijt!
De Peruaanse dieven en zakkenrollers zijn erg creatief en over het algemeen ook brutaal. Een bekende en populaire truc is die met het scheerschuim; je tas wordt onder gesmeerd met scheerschuim. Ze wijzen naar het schuim zodat je de tas op de grond zet om de boel schoon te maken, waarna ze de tas mee pakken. Trap niet in deze truc en negeer de aanwijzigen dat er iets aan de hand zou zijn met je tas. Verder zijn er dan nog de rugzaksnijders. Met behulp van een scheermesje snijden zij je rugzak aan stukken en halen in een oogwenk alle kostbare spullen eruit. Veel toeristen dragen daarom de rugzak op de buik. Een laatste belangrijk punt: neem nooit eten of drinken aan van een onbekende. Soms wordt daar een sterk slaapmiddel doorheen gedaan zodat je enkele uren later geheel ontkleed en beroofd langs de kant van de weg wakker wordt. Ondanks al deze waarschuwingen kunnen wij melden dat wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld, de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. De verkopers blijven niet aandringen en gaan netjes weg als je nee schudt.

Een stukje geschiedenis:
Duizenden jaren geleden was Peru al bewoond. De voorwerpen die zijn gevonden, vertellen echter weinig over de mensen die toen leefden. Er is dus niet veel bekend over deze tijd.
Rond 1250 voor Chr. trokken stammen als de Chavín, Chimú, Nasca en Tiahuanaco Peru binnen en tussen 1100 en 1300 na Chr. deed de bekende Inca stam zijn intrede. Zij bevolkten de Cuscovallei en regeerde omstreeks 1500 al over een groot rijk. De productie van goud en zilver liep op rolletjes en wekte de interesse van Spanje.
In 1532 stond Spanje dan ook op de stoep. Een leger van 180 soldaten onder leiding van Francisco Pizarro maakte met behulp van geweld van het Inca Rijk Spaans bezit. De Spanjaard Francisco de Toledo regeerde het land op een effectieve maar onderdrukkende wijze als afgevaardigde van de koning van Spanje. In het begin van de negentiende eeuw groeide de weerstand tegen de Spaanse onderdrukking. Een leger onder aanvoering van de Argentijnse soldaat José de San Martín viel Lima binnen en kort daarna werd de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. In 1824 werd door Simón Bolívar, een revolutieheld uit Venezuela, een definitief einde gemaakt aan de Spaanse overheersing. In de jaren die daarop volgden kende Peru een machtsstrijd tussen opvolgers van Bolívar totdat Ramón Castilla in 1845 president werd. Hij was verantwoordelijk voor vele belangrijke hervormingen in Peru. Zo zorgde hij voor afschaffing van de slavernij, de constructie van verschillende spoorlijnen en de aanname van een constitutie. Een verschil over de Chincha eilanden resulteerde in 1864 in een oorlog met Spanje. Geholpen door buurlanden Ecuador, Bolivia en Chili won Peru deze oorlog in 1866 maar werd verslagen door Chili in de oorlog om de Stille Oceaan in 1883. Peru was hierna financieel uitgeput en de spanning met Chili bleef aan. In de daaropvolgende 25 jaar werd Peru geregeerd door verschillende dictators, maar kende het land ook perioden van democratie. Na de tweede wereldoorlog werden alle pogingen van Peru om een stabiele, democratische regering te installeren door economische problemen onderuit gehaald. Het volk verloor het vertrouwen in de democratie en verschillende dictators namen de macht over.
In 1980 koos het land echter opnieuw voor een democratie en werd na een decennium van problemen Alberto Fujimori verkozen tot president. Hij kreeg met vele harde maatregelen het land weer aardig op de rails en werd ondanks veel tegenstand in het Congres in 1995 en in mei 2000 opnieuw tot president gekozen. Vanwege een corruptieschandaal werd Fujimori in juni 2001 echter afgezet als president en sindsdien is de nieuwe president Alejandro Toledo de eerste man van Peru.

Geld en Valuta
De nationale munteenheid is de Nuevo Sol. Voor elke euro ontvang je ongeveer 4 Peruaanse Soles. Een Sol bestaat uit 100 centen en is onderverdeeld in muntjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent. Biljetten zijn er in 10, 20, 50, 100 en 200 Soles. Wij hebben in geheel Peru kunnen pinnen met onze Visacard en/of bankpas. Uit de automaten kan zowel US-dollars als Soles gepind worden.
Tijdsverschil
Tijdens de wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd is het er 7 uur vroeger.
Elektriciteit
In Zuid-Amerika is het voltage veelal 110 Volt maar in Peru komt 220 Volt het vaakst voor. Voor het gebruik van de wandcontactdozen heb je de ‘Amerikaanse’ stekkers nodig (met twee platte polen) alhoewel onze stekkers ook vaak in de wandcontactdoos past.

Inentingen

Inentingen worden dringend aangeraden. Infomeer altijd voor vertrek bij de GG&GD of het Havenziekenhuis (Travelclinic in Rotterdam) voor de actuele gezondheidsinformatie. Voor Peru worden in ieder geval de volgende inentingen aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Tyfus
  • Geelzucht
Vanwege de grote hoogten in Peru kan je last krijgen van de hoogte. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht kun je hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizelingen of kortademigheid krijgen. Aan deze hoogte zul je even moeten wennen en fysieke inspanning vermijden. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen worden aangeraden voor boeking hun reisplannen met de huisarts te bespreken. In Nederland zijn, op recept, preventieve middelen te koop tegen hoogteziekte zoals Diamox. Tijdens onze reis hebben sommige reisgenoten in de hoger gelegen hotels (zoals in Puno en in de Colca Canyon) gebruik gemaakt van extra zuurstof (verkrijgbaar in de betere hotels).
Nuttige adressen:
Ambassade van Peru in Nederland:
Nassauplein 4
2585 EA DEN HAAG
Tel: 070-3653500
Consulaat Generaal van Peru:
Amsteldijk 166
1079 LH AMSTERDAM
Tel: 020-6228580
Ambassade van Nederland in Peru:
Avenida Principal 190
Urb Sta Catalina, La Victoria
Postadres: Casilla 71, Lima 100
Tel: 00511-476 1069/1193/1266/1289
e-mail: nlgovlim@hys.com.pe

Index pagina alle foto's Peru


Naar het reisverslag