Print dit verslag

Dag 9 - Colca Canyon (vrijdag 5 mei)

De Colca Canyon is de diepste canyon ter wereld. Op sommige stukken is hij bijna 3,5 kilometer diep. Dit is tweemaal zo diep als de Grand Canyon in de USA. De Colca Canyon is een schitterend natuurgebied met gigantische bergen, actieve vulkanen, bevroren ijswanden en diepe kloven. Hier leven wilde lama's en vliegen de grootste roofvogels ter wereld, de condors, met een spanwijdte van 3 meter. Vandaag hopen we deze indrukwekkende roofvogels te gaan zien.

Om 5.00 uur loopt de wekker af want om 6.00 uur vertrekt de bus. Het is behoorlijk koud, vannacht heeft het op de iets hoger gelegen bergen gesneeuwd. Gelukkig is het nu onbewolkt. Iedereen van de groep gaat mee, alhoewel nog niet iedereen zich 100% fit voelt. Het verblijf op grote hoogte is voor de meeste van ons goed voelbaar (kortademig en hoofdpijn). De busrit naar Cruz del Condor is werkelijk prachtig. De stoffige weg loopt hoog op de bergkant langs de diepe vallei die overloopt in een smalle canyon. Het brede gedeelte van de vallei wordt gebruikt voor landbouw. De prachtige oude Inca-terrasbouw is indrukwekkend. De rivier voert het gehele jaar vers water aan. Vanaf de weg hebben we een adembenemend uitzicht op de eeuwen oude terrassen in de vallei. Bij een klein dorpje zijn de gevolgen van een aardbeving van enkele jaren geleden goed te zien: diverse diepe scheuren in de grond, een gedeelte van het dorp is ingestort en grote stukken land liggen tientallen meters lager. Ook een gedeelte van de weg is weggevaagd. De bus moet over een provisorische weg een stuk dalen om verderop weer te klimmen. Onderweg lopen diverse dorpbewoners hun koeien, schapen en ezels te hoeden.

Even voor 8 uur komen we aan bij Cruz del Condor. Een uitzichtpunt bij de immens diepe canyon waar vaak de condors gespot worden. De Condors overnachten diep in het ravijn. Als 's morgens de zon begint te schijnen, kunnen de Condors op de warm lucht (thermiek) zwevend vanuit de Canyon opstijgen. Hierbij verrichten ze weinig arbeid. Condors zijn aaseters en speuren met hun scherpe ogen de bergwanden af op zoek naar dode dieren. Een Condor zal zelden een levend dier grijpen. Nu maar hopen dat ze zich vandaag ook willen laten zien. Bij de ingang van het park gaan we nog even naar het toilet. Rosalie koopt hier een mooi tafelkleed voor de tuintafel.

 

Geert heeft koffie en thee meegenomen vanuit het hotel. Snel een bakje Cocathee om warm te worden (en tegen de hoogteziekte). Als we nog maar net een mooi plaatsje hebben uitgezocht, zien we de eerste roofvogel overkomen. Helaas is het geen Condor maar een veel kleinere roofvogel. Enkele minuten daarna zien we in de diepte de eerste Condors ophoog cirkelen. Na een paar rondjes vliegt de Condor voor ons langs en over onze hoofden. Het blijken nog jonge vogels te zijn omdat hun veren nog een lichtgrijze kleur hebben. De oerlelijke Condor heeft een kale hals en de volwassen mannetjes zijn zwart met een witte nek en hebben een kuif. Wat is dit gaaf, kippenvel !!!!!!!

Op een gegeven moment vliegen er wel zes condors in het rond. De meeste draaien enkele grote cirkels en verdwijnen dan in de verte. In een uur tijd zien we in diverse fases de condors omhoog cirkelen. Als er 20 minuten geen condor is gespot, schieten we nog foto's van de verkopers van de souvenirstalletjes. Als Rosalie voor een reisgenoot die een souvenir wil kopen, moet afdingen, komt er weer een grote condor over onze hoofden gevlogen. Iedereen laat de verkopers staan en geniet van de indrukwekkende vogels.

Met de groep wandelen we langs de Canyon onder leiding van de plaatselijke gids Gina. Ze heeft weer veel interessante informatie te vertellen. Tijdens de wandeling wordt ook de onvermijdelijke groepsfoto gemaakt! Als we nog een half uurtje verder wandelen komen er nog enkele condors overgevlogen. Bij het laatste uitzichtpunt zien we een reuzen kolibrie stil hangen bij een grote Yuca. Onze dag kan niet meer stuk!

Op de terugweg stoppen we nog een paar keer om te genieten van het adembenemende uitzicht. Bij een stalletje wordt behalve de bekende souvenirs. ook cactusvruchten verkocht. Van twee soorten cactussen worden de vruchten gegeten. Een zoute en een zure vrucht. We maken ook nog een stop in een dorpje met een mooi gerestaureerde kerkje. Helaas is de sleutel van de toegangsdeur zoek. Voor de kerk staat een Peruaan met een hele grote roofvogel op zijn schouder. Tegen betaling kunnen toeristen met de grote roofvogel op de foto. Zowel Geert, als de Gina vragen ons hier niet aan mee te werken. Als dit soort arbeid geld oplevert, worden er veel meer beschermde roofvogels gevangen en gekortwiekt. Ondanks dat het vangen en het houden van de beschermde roofvogels illegaal is, onderneemt de politie geen actie.

Aan het begin van de middag komen we moe en voldaan bij het hotel. We zijn net op voor de uitgebreide lunch-buffet. Buiten staat de BBQ aan, waar gemarineerde kip, beef en Lamavlees wordt bereid. Een van de chauffeur heeft niet door dat de glazendeur nog dicht is en probeert met zijn hoofd door de ruit te lopen. Gelukkig blijft de deur (en de chauffeur) heel. 's Midaag gaat een gedeelte van de groep naar de heetwaterbronnen in de omgeving van Chivay. Wij genieten van onze eerste vrije middag op het terras van het hotel in het gezelschap van enkele groepsleden. Het is echt genieten van het prachtige uitzicht en de warme zon. De huislama komt ons ook gezelschap houden (en heeft dus ook de BBQ overleeft).

dag 10 Colca Canyon - Puno (zaterdag 6 mei)

Vanuit de Colca Canyon rijden we via de hoogvlakten van de Andes naar de stad Puno. Het eerste gedeelte van de weg is hetzelfde als enkele dagen geleden. Bij het theehuisje op de prachtige locatie en de kleurrijke verkopers wordt er weer gestopt. Aangezien we vanochtend erg vroeg zijn vertrokken, kopen we hier broodjes met kaas en gebakken ei. Het klaarmaken en leveren van de broodjes verloopt erg chaotisch. Gelukkig weet Geert het te regelen dat iedereen zijn bestelde broodjes voor vertrek ontvangt. Vlak na vertrek bij het theehuisje stapt Gina (de locale gids) bij een kruispunt uit. Zij gaat terug naar Arequipa.


 

Ook vandaag passeren we weer de 4.920 meter hoge pas. Vandaag voelt iedereen zich een stuk beter en aangezien er een blauwe lucht is, pauzeren we nogmaals op dit prachtige uitzichtpunt. Op de pas zijn honderden stenen torentjes gebouwd door pasanten. Als je stapeltje stenen omvalt, schijnt je wens uit te komen. Langs de kant van ligt een dun laagje sneeuw.
Na enkele kilometers ziet één van de groepsleden (nog bedankt Bert) de vulkaan Ubinas liggen. De Ubinas is de meest actieve vulkaan van Peru. De vulkaan ligt ten zuiden van Arequipa bij de stad Querapi. De Ubinas heeft een hoogte van 5.672 meter en de krater heeft een bijzonder grote omvang, namelijk circa 1,2 kilometer breed. De vulkaan is relatief jong. Het bijzondere aan Ubinas is dat de vulkaan as uitspuugt en geen lava. Sinds kort is Ubinas weer actief en spuugt hij grote hoeveelheden as uit. Enkele weken geleden (op 15 april 2006) bereikte de aswolk zelfs een hoogte van 9 kilometer.

Op enkele tientallen kilometers voor Puno is een ongeluk gebeurd. Een aanhangwagen van een grote vrachtwagen ligt op zijn kant in een greppel langs de weg. Enkele tientallen meters verderop staan er koeien op de weg. Zo te zien is de vrachtwagenchauffeur geschrokken van de koeien op de weg. Hij heeft nog geprobeerd de koeien te ontwijken, waardoor zijn aanwagen is gaan slingeren en uiteindelijk is omgeslagen. Enkele koeien hebben het leven gelaten en liggen levenloos op de weg. Onze gedachten gaan uit naar de locale eigenaar van de koeien die zwaar gedupeerd is.

Puno ligt aan het Lake Titicaca. Dit meer is het grootste meer boven de 2.000 meter. Het ligt op 3.800 meter hoogte. Het Titicacameer ligt in zowel Peru als in Bolivia. Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De inwoners hebben meer overeenkomsten met de Bolivianen dan met de Peruanen. We overnachting in Puno. De volgende dag hebben we een dagtocht over het Titicacameer.

Vandaag is het erg druk in Puno. Overal staan marktkramen, er is kermis en veel straten zijn afgesloten. De bus moet dan ook een andere route nemen door Puno om bij het hotel te komen. Tijdens deze toeristische rit zien we niet het mooiste gedeelte van Puno. De meeste straten zijn niet geasfalteerd en overal zitten mensen hun zelfverbouwde aardappelen en groenten te verkopen. Het Posada del Inca hotel ligt direct aan het Titicacameer zo'n 5 kilometer buiten het centrum van Puno.

Bij het grote en luxe hotel ligt een oude stoomboot. Deze stoomboot, de Yavari, is in Engeland gebouwd in 1862 en is in 1885 in 1.300 onderdelen uit Engeland verscheept naar Peru. De onderdelen zijn met ezels over de bergen getransporteerd naar Lake Titicaca. Het transport heeft zeven jaar geduurd. Het schip ligt geheel gerestaureerd als museum in de tuin van het hotel en is dagelijks te bezoeken.

's Avonds gaan we met een taxi naar het centrum van Puno. We laten ons afzetten bij het centrale plein. Hier is een verkeersvrije straat met winkels en restaurants. Hier is het ook mogelijk om te pinnen. In een zijstraat koopt Leo een zwarte alpalcatrui voor 30 sol (circa 7,50 Euro). Aangezien het 's avonds en 's morgens erg fris is, is een extra trui geen overbodige luxe.

In een restaurant schuiven weer aan bij een aantal groepsleden. Het is wel zo gezellig om gezamenlijk te eten. Na het eten kopen we nog flessen water en nemen een taxi terug naar het hotel. Nog even tv kijken en dan weer vroeg naar bed. Morgen gaan we het Titicacameer op !

Fotoserie 10 Colca Canyon
Fotoserie 11 naar het Titicacameer

Index pagina alle foto's Peru


Terug naar laatste nieuws
Volgende verslag