Print dit verslag
Rondreis Peru - verslag 09: dag 15 t/m 17 Cusco
Donderdag 11 mei:
Volgens het reisprogramma staat er voor vandaag een vrije dag gepland. Aangezien Cusco zoveel bezienswaardigheden heeft leek het de groep wel een goed idee om met een georganiseerde tour een aantal bezienswaardigheden buiten de stad en buiten het centrum te bekijken. Hierna kunnen we dan op eigen gelegenheid het centrum bezichtigen. Zo gedacht zo gedaan.
Als eerste gaan we met de bus en locale gids naar Sacsayhuaman oftewel in de volksmond Sexy Woman. Dit Inca complex ligt op van de heuvels van Cusco. gebouwd in kolossale monolieten. De Spaanse conquistadores geloofden bij hun aankomst in het gebied niet dat de lokale Inka-bevolking in staat was om een dergelijk bouwwerk te maken, en ze meenden dat Saqsaywaman het werk was van demonen of van boze geesten.

In werkelijkheid waren de Inka’s wel degelijk in staat tot het maken van dit soort bouwwerken, en in Saqsaywaman is nog goed zichtbaar hoe zij hun steden en forten bestand maakten tegen de aardbevingen die in het gebied regelmatig voorkwamen. Zij bereikten dit door de stenen perfect te laten aansluiten, en door de zijkanten van ondergelegen stenen nooit precies in het midden van daarboven gelegen stenen te laten uitkomen. Dat de stenen perfect aansloten is ook nu nog merkbaar: daar waar de oorspronkelijke bebouwing bewaard is gebleven is tussen de naden haast geen enkele begroeiing te vinden, terwijl er in de naden van later gerestaureerde delen inmiddels plantengroei waarneembaar is. Waarschijnlijk sleepten de Inka’s elke volgende steen tot tegen de steen waar hij tegenaan zou komen te liggen, waarna ze de vorm van de de steen die er al lag minutieus uithakten in de nieuw te leggen steen. Zo kwam elke nieuwe steen perfect aan te sluiten.De enorme stenen van Saqsaywaman, sommigen wegen 70 ton, kwamen uit een groeve genaamd Sisicancha, op 3 kilometer afstand. Tussen Saqsaywaman en Sisicancha kunnen nog stenen gevonden worden die tijdens het transport werden achtergelaten.

Volgens de overlevering werd de bouw van Saqsaywaman omstreeks 1508 voltooid. Tussen de 20.000 en 30.000 mankrachten hadden er 60 jaar aan gewerkt. Waarschijnlijk is het gevormd als het hoofd van de poema, waarvan de stad Cuzco het lichaam representeerde.
Zoals bij meer Inka-bouwwerken het geval is, is ook van Saqsaywaman niet precies bekend waar het voor diende. Een stad was het waarschijnlijk niet, daar is men het over eens. Lange tijd werd aangenomen dat het een fort was, waar soldaten getraind werden. De architectuur doet echter ook vermoeden dat het ging om een religieus bouwwerk, dat diende om de zonnegod (Inti) te vereren. Deze laatste hypothese werd kracht bijgezet toen in 1982 in Saqsaywaman de graven van enkele priesters werden ontdekt. Men meende dat priesters eerder in een tempel dan in een fort begraven werden, en dat Sacsayhuamán daarom waarschijnlijk een tempel is geweest.
De vernietiging van Saqsaywaman was geen gevolg van een belegering, maar van verwaarlozing die 400 jaar duurde. Vanaf het moment dat Cuzco in Spaanse handen kwam, werden er stenen weggenomen om huizen in de stad te bouwen. In de muren van de beroemde kathedraal van Cuzco zijn veel stenen uit Saqsaywaman verwerkt, en tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw was het mogelijk om tegen een kleine betaling stenen uit Saqsaywaman te gebruiken voor woningbouw.

Het hoogtepunt van het jaar is het jaarlijkse feest van Inti Raymi, het zonnewendefeest dat op 24 juni wordt gevierd. De plaatselijke bevolking trekt dan in kleurrijke vermommingen naar Saqsaywaman waar men danst en waar jongens de meisjes het hof maken, daarmee een traditie van de Inca’s volgend. Vele huwelijken in Cuzco vonden aldus hun wortels in Saqsaywaman.

Door het hele Inca-rijk verspreid lagen tempels van verschillende afmetingen. De belangrijkste was Coricancha, de tempel van de Zonnegod in het centrum van Cusco. De muren waren van binnen en van buiten overdekt met bladgoud, het symbool van de Inca, dat ook wel 'het zweet van de zon' werd genoemd. Binnen de muren die de tempel omringden lag een tuin waarin modellen van maisplanten en lama's stonden, gemaakt van goud en zilver. Achter de tuin was de binnenplaats die omring werd door zes gebouwen, elk opgedragen aan een andere god. Ook deze gebouwen waren versierd met goud en zilver. Inti zelf werd voorgesteld door een enorme schijf van massief goud aan de oostkant van de binnenplaats. De gemummificeerde lichamen van de dode Sapa Inca's werden bij belangrijke ceremonies hier naar toegebracht. Pizarro (de veroveraar van Peru) had Tupac Amaru (een Inca koning) gevangen genomen. Tupac Amaru wilde de tempel van de zon ruilen tegen zijn vrijlating. Pizarro stemde hier mee in, kreeg de tempel en vermoordde alsnog Tupac Amaru. Vervolgens is al het goud van de tempel naar Spanje verscheept.

 

 

Cusco - de naam betekent 'centrum' - is de voormalige Inca hoofdstad en de oudste continu bewoonde stad van Amerika. De geplaveide straatjes ademen nog steeds de sfeer van het voorbije rijk en zijn Spaanse veroveraars. Cusco stond lang bekend om zijn authentieke karakter, maar begint steeds meer tekenen van de moderne tijd te vertonen. Tegen de Incamuren zijn reclameborden gespijkerd en op het heilige hoofdplein van de Inca's zijn bars en internetcafe's geopend. Ondanks dit heeft Cusco veel sfeer en uitstraling. Het Plaza del Armas is mede door de Kathedraal, de Dominicaanse kerken en koloniale gebouwen erg indrukwekkend. De gebouwen bestaat uit een bonte mengeling van Inca- en Spaanse stijlen.

Vrijdag 12 mei:
Eindelijk dan de eerste vrije dag van deze reis. 's Morgens bezoeken we de Katheraal. De katheraal is voor onze begrippen erg kitsch ingericht met veel bladgoud, aangekleden beelden en opvallende (nep)bloemen. Op een groot schilderij is het laatste avondmaal afgebeeld met opvallende Spaanse en Peruaanse invloeden. Zo ligt er op het bord heerlijke cavia's. Hiena is het heerlijk toeven in het zonnetje op het centrale plein. Een oude Spaanse vrouw komt naast ons zitten op het bankje en begint in het Spaans vragen te stellen. Aangezien we beide geen Spaans spreken, praten we in Nederlands terug. Alleen Machu Picchu en muskito begrijpen we. We hebben de grootste lol. We wandelen naar het plein dat achter Plaza de Armas ligt. In een winkeltj ekopen we enkele stoffen vlaggetjes om op onze rugzakken te naaien. We sluiten de ochtend af op een terrasje. 's Middag gaat Leo in een internet cafe om alle digitale foto's te bewerken (verkleinen) en te uploaden naar internet. De aantekeningen voor reisverslag wordt bijgewerkt. Op de eerste vrije dag van deze reis kunnen we de vele indrukken verwerken.
Zaterdag 13 mei:
Voor vandaag hebben we weer een extra tourtje geboekt (voor een halve dag). Van Cusco rijden we terug in de richting van de Heilige Vallei. Bergmassieven en grillige rotsformaties vormen het dekor van wederom een schitterende ochtend. We bezoeken als een schilderachtige dorpje dat tegen een berg is gebouw. De meeste staten lopen steil omhoog en bestaan uit niet meer dan losse stenen. Bovenin het dorp staat een kleine kerk, die is gebouwd op een Inca-ruine. In de kerk wonen honderden inheemse kinderen en kerkdienst bij, die geleid wordt door een blanke priester. Na een tiental minuten laten we de dienst voor wat het is en gaan naar buiten. Ook buiten lopen vele kinderen.
Sommige kinderen zijn blijkbaar aangewezen als klassenhoofd. De hebben een stok waarmee ze de klasgenoten mee in het gereel proberen te houden. Als Leo enkele foto's maakt en deze aan de kindren laat zien wordt hij omringd door tientallen kinderen. Leo laat de kinderen zelf foto's nemen. Dit hebben ze waarschijnlijk nog nooit gedaan, aangezien Leo moet uitleggen hoe het foto toestel werkt. De kinderen hebben opvallend ruwe handen, ze zullen hoe jong ze ook zijn, al hard moeten werken op het land. He kerkje en het dorpje is gelegen op een prachtige locatie. Vanaf een weide is het uitzicht over de vallei om stil van te worden. Aan de overzijde wordt er door tientallen mensen gewassen geoogst.
Als we terug wandelen naar de bus proberen kleine kinderen armbandjes en andere souvenirs te verkopen. Als dit niet lukt gaan ze verstopertje spelen. Leo helpt het kleine meisje die bij de buut staat door alle verstopte kinderen aan te wijzen. Met de bus rijden we aan de andere zijde over een erg smal bergweggetje de berg op in de richting van Salinas. Het ravijn is erg diep en de weg erg smal. Vanaf de weg een prachtig uitzicht op het doel van deze trip. Honderden kleine zoutpannen die de inheemse bevolking al eeuwen lang collectief onderhouden. De zoutpannen worden gevoed door een beekje die zout water aanvoert vanuit de bergen. Men heeft weleens geprobeerd het beekje te volgen maar de bron hebben ze nooit kunnen ontdekken. Het is een behoorlijke klim om de zoutpannen te bereiken. Nu de regentijd al enige weken is afgelopen is men druk bezig om de pannen schoon te vegen zodat ze weer gebruikt kunnen worden. In de regentijd wordt het zoutewater uit de bergen teveel met het regenwater vermengt. De pannen worden door kleine gegraven geultjes voorzien van water en kunnen makkelijk afgesloten worden. Door de warmte verdampt het water en blijft het water achter. De pannen zijn zeer creatief en ingenieus gemaaktt en voorziet een grote groep mensen van inkomsten.
Vanaf de zoutpannen rijden we door naar Moray. De uitizchten op de besneeuwde bergtoppen is schitterend. Dwars door het indianendorpje is het nog enkele kilometers rijden naar de attractie van Moray. In de bergen zijn diverse grote terrassen cirkelvormige terrassen gemaakt. Het is nog steeds niet bekend wat het doel van deze cirkelvormige terrasssen was. Omdat de cirkels beschut in een dalletje ligt denkt men dat de terrassen gebruikt werden als landbouw-proef station. Als we in de richting van de terrassen wandelen maakt Leo zich los van de groep. Over de heuvel loopt een kudde schapen die gehoedt worden door twee kleine meisjes. Leo vraagt of hij enkele foto's mag maken. De meisjes vinden dit wel een leuk idee en zijn erg creatief. Ze proberen een lammetje te vangen om mee te poseren. Als de moeder-schaap dit ziet neemt ze een aanloop en probeert de meisjes te ramemen. De meisjes rennen hard weg. Leo kan er wel om lachen en zwaait de meisjes gedag.
  
Iedereen geniet deze morgen van de bezienswaardigheden en vooral van de mooie omgeving. Sommige van de groep hebben heel de ochtend al moeite om op de afgesproken tijdstip te verzamelen bij de bus. Hierdoor is het halve dagprogramma al behoorlijk uitgelopen. Geert zit een beetje op hete kolen omdat er maar betaald is voor een halve dag (en omdat hij vanmiddag naar zijn favorieten voetbalclub wil). Frans, Joke en Leo gaan met Geert mee naar het voetbalstadion. We komen rond twee uur, half drie pas terug in Cusco. Leo rent naar de supermarkt en koopt (als een echte backpacker) enkele broodjes, een blikje tonijn en een fles cola light. Op een bankje op het Plaza del Arma maakt hij snel de broodjes klaar (met zijn handen). Samen met Geert eten we de broodjes op. Als ook Frans en Joke hun tosti's hebben meegekregen stappen we snel in een taxi.
Bij het stadion is het een drukke van belang. We stappen snel uit en lopen naar de zij ingang van het stadion Garcilaso de la Vega. Het stadion is gebouwd in 1950 en had een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Voor de Copa de South America in 1994 is het stadion gerestaureerd en uitgebreid tot een capaciteit van 45.000 toeschouwers. De wedstrijd om de derde plaats is in Cusco gespeeld. Buiten kopen we nog een rode pet om als echte supporters het stadion te betreden. Geert heeft de kaartjes al geregeld, zodat we direct naar binnen kunnen. De wedstrijd is al tien minuten bezig als we op de tribune plaats nemen. Geert zijn vrienden hebben enkele plaatsjes vrijgehouden op de betonnen treden (geen stoeltjes). We zitten op de tribune heerlijk in de zon. Achter het doel zit de fanatieke aanhang van de thuisploeg Cienciano Cuzco die heel de wedstrijd op trommels slaan en fanatiek zingen. De club speelt in de eredivise van Peru en speelt vandaag tegen een ploeg uit Lima. De ploegen uit Lima hebben het hier altid moeilijk omdat Cusco op 3800 meter ligt. Cienciano Cuzco heeft twee jaar geleden de ploegencup van Zuid-America gewonnen wedstrijd (vergelijkbaar met de Champion league).
De wedstrijd stelt een beetje teleur Cienciano valt heel de wedstrijd aan maar weet niet te scoren. De ploeg uit Lima beperkt zich tot verdedigen en de spelers laten zich erg vaak vallen om niets. De keeper van de tegenpartij is een echte grabbelaar maar weet toch zijn doel schoon te houden. Wanneer Cienciano had gewonnen waren ze gestegen naar de derde positie van de ranglijst. Als de scheidsrechter afluit zijn de supporters dan ook behoorlijk teleurgesteld en onstaan er Zuid-Amerikaanse toestanden. De politie moet met schilden de scheidsrechter en de spelers begeleiden naar de spelerstunnel, terwijl het publiek van alles op het veld gooit. Jammer dat ze niet gewonnen hebben, maar ook dit was weer een unieke ervaring.

dag 18 Cusco - Lima (zondag 14 mei)
Vandaag verlaten we de heerlijke stad Cusco, het Andes gebergten en de inheemse volkeren van Peru. Vroeg in de ochtend hebben we een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Lima met Taca-air. Deze Peruaanse vliegtuigmaatschappij is relatief groot en vliegt met goede en veilige toestellen Men vliegt namelijk ook internationaal op vele bestemmingen in Zuid- en noord Amerika. Op de luchthaven zit de voltallige selectie van de ploeg uit Lima. Joke en Leo knopen een gesprek aan met de jongens. Leo spreekt met de jonge reserve keeper (hoe slecht moet hij dan wel niet zijn als die grabbelaar 1ste keeper is). Hij vertelt dat één van zijn ploeggenoten een goede vriend is van Farfan (de Peruaanse speler van PSV). Tijdens de vlucht heeft de rechterzijde prachtig uitzicht op de hoogste besneewde toppen van de Andes. Lima wordt grote delen van het jaar geteisterd mist die onstaat door de koude golfstroom. De laatste dagen wordt ook het vliegverkeer gehinderd door de mist.Wij landen zonder vertraging en zonder zicht op de luchthaven, pas enkele meters boven de grondbreekt het vliegtuig door de mist heen. Wat is de overgang groot, vanuit het prachtige zonnige Cusco in het vochtige en mistige Lima. De rugzakken en koffers komen snel van de transportband. Buiten staat de bus alweer te wachten en een uurtje later komen we aan bij het bekende Casa Andina hotel in de wijk Miraflores. Hier verbleven de ook eerste nacht.

's Middags, als de zon doorbreekt wandelen we door de wijk naar de oceaan. Hier is een modern winkelcentrum met vele winkeltjes en restaurants. Het lijkt een beetje op een modaine badplaats (Scheveningen). Tijdens onze rondreis door zuid-Peru hebben we geen Amerikaanse fastfood restaurants gezien. In dit winkelcentrum zijn er diverse zoals KFC. Jammer maar helaas. Het is te hopen dat het straatbeeld in de overige steden niet ontsierd gaat worden door al die Amerikaanse fastfood-restaurant. Op een terras eten we een heerlijke ijscoupe met vers fruit.

's Avonds hebben we ons afscheidsdiner. In de afgelopen dagen heeft Leo geld ingezameld voor een gezamelijke tip-pot voor onze uitstekende gids die fantastisch werk heeft geleverd. Hij stond niet alleen dag en nacht voor ons klaar maar heeft ook vele extra tourtjes geregeld en veel gidswerk verricht. Het is alleen jammer dat er altijd wel één stel is dat moeilijk doet over het tipgeld. Eigenlijk vinden wij ik dit onbegrijpelijk: als je met een (dure) groepreis mee gaat, weet je dat het gebruikelijk is dat de gids (bij goed werk) een tip verwacht. Het tipgeld behoort dan ook deel uit te maken van je vakantiebudget om alle kosten te betalen zoals de luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen, excursies en entreegelden. De meeste reisorganisaties geven dan ook als leidraad een tipgeld van 1 Euro/Dollar per persoon per dag. Als je dan ook nog aan bijna alle optionele excursies mee doet kan je volgens ons niet met het argument komen dat je geen geld hebt voor de tip. Helemaal lullig is als je zegt dat je de gids zelf iets geeft op de laatste dag en we achteraf moeten horen dat de gids helemaal niets heeft gekregen! Erg lullig voor de gids en groep waarop je hebt meegelift.

Leo heeft de groepsfoto laten afdrukken voor alle groepsleden en voor Geert een foto op een groter formaat. Alle groepsleden hebben achter op de foto een leuke tekst geschreven. Leo bedankt namens de (gehele) groep in een speech Geert voor zijn voortreffelijke werk en overhandigd hem de foto en de envelop met geld. Gelukkig zijn er enkele stellen die meer tip hebben gegeven dan de minimale voorgeschreven 1 dollar/euro per persoon per dag. Geert je hebt het verdiend!

De laatste dag in Lima wordt gevuld met een stadtour. Het is nu tijd voor een echte kennismaking met deze miljoenenstad, waar bijna éénderde van de totale bevolking van Peru woont! We rijden door de verschillende wijken van Lima en zien prachtige grote oude huizen die in diverse stijlen zijn gebouwd. De meeste gebouwen worden gebruikt door ambassades . In het imposante historische centrum bezoeken we het Gran Hotel Bolivar dat dateert uit de jaren 20 van de 20ste eeuw. Het hotel heeft veel van zijn oude sfeer behouden. In de lobby is een zeer fraaie koepel van gekleurd glas.

We bezoeken zeer uitgebreid de imposante Kathedraal, een kerk en het Monasterio de San Francisco. Dit religieuze bouwwerk werd in 1546 door Franciscanen gesticht en staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het indrukwekkende complex met de twee markante houten koepels werd pas in 1674 voltooid. In de baroke stijl van het klooster zijn in sommige muurornamenten nog Arabische-Andalusische invloeden te herkennen. Het koor met 132 stoelen van donkerbruin cederhout, de gouden met juwelen bezette monstrans en verschillende waardevole schilderijen laat zien hoe rijk de orde in die tijd was. In de catacomben liggen zorgvuldig geschikt de beenderen van circa 70.000 epidemieslachtoffers . Het klooster beschikt over een prachtige bibliotheek met eeuwen oude boeken.

 

We wandelen door het oude postkantoor door een passage. De passage had vroeger een glazen dak nadat tijdens een aardbeving de meest ruiten zijn gesneuveld heeft men besloten om er geen nieuwe glazen ruiten in te zetten. Het presentiele paleis wordt streng bewaakt door paleiswachters. Voor het hek staat enkel bewakers in vol ornaat inclusief brandblussers en betonschaar. In Lima wordt een gigantische piramide opgegraven/gerestaureerd. Deze archelogische site heet Huaca Pucllana. Deze piramide is opgebouwd uit miljoenen bakstenen met een platte bovenkant. In het museum liggen enkel mummies. De piramides zijn gebouwd door de Lima-beschaving. Dit was een voorloper van de Inca's (met nog een aantal andere culturen ertussen) en werd bestuurd vanuit het huidige Lima. Het blijft een raar idee rond te lopen in/op overblijfselen van zulke oude beschavingen, erg fascinerend. Te meer omdat de indrukwekkende omvang van de tempel nog steeds indringend aanwezig is. In het gastenboek op de datum 14 mei (gisteren) heeft een Nederlandse gepensioneerde man van 66 jaar zijn naam opgeschreven: Opvallend is dat deze meneer dezelfde achternaam heeft als Leo. Wat eentoeval. De kans is dan ook groot dat we net een familielid hebben misgelopen. Jammer dat zijn telefoonnummer er niet bij staat.

Na de lunch rijden we naar de kust naar een uitzichtpunt op de rotsen. We werpen nog een laatste bik op de oceaan terwijl de gieren boven onze hoofd zweven. Aan het eind van de middag terug naar het hotel, snel een verfrissende douche, spullen pakken en op weg naar het vliegveld. De meeste mensen van de groep vliegen terug naar Amsterdam terwijl wij de komende dagen nog gaan relaxen op Bonaire. Op de luchthaven is het behoorlijk druk, als de computersystemen enkele malen uitvallen worden alle rijen alleen maar langer en schiet het niet echt op. Gelukkig zijn onze stoelen al gereserveerd. Achter ons wordt aan diverse mensen geld geboden als ze deze vlucht voorbij laten gaan en op een latere datum willen vliegen. Met meer dan een uur vertraging vertrekt het vliegtuig naar Bonaire. Vanmiddag hebben we via internet met behulp van onze E-tickets nog onze gereserveerde stoelen kunnen ruilen voor een plaatsje met extra beenruimte. De vlucht Bonaire vliegt voorbij. Rond 2 uur 's nachts nemen we op de luchthaven afscheid van de groepsleden en wandelen wij naar de paspoort-controle terwijl zij nog 9,5 uur verder vliegen naar het natte Nederland.

 

Buiten blijkt het geboekte vervoer niet op ons te staan wachten. Met onze mobiel bellen we (via Nederland) naar het hotel. De nachtportier adviseert ons een taxi te nemen. Helaas staan er geen taxi's op de luchthaven en duurt het meer dan een uur voordat we in ons hotel reserveren. Het is dan ook al vroeg in de morgen voordat we ons bed in kunnen .

Fotoserie 15 buiten Cusco
Fotoserie 16 Cusco
Fotoserie 17 Secret Valley 2
Fotoserie 18 naar Lima
Fotoserie 19 Lima stadstour

Index pagina alle foto's Peru


Terug naar laatste nieuws
Volgende verslag