Reisverslagen Peru tijdens Zuid Amerika reis (2008)
Nadat we eerder in Peru zijn geweest (zie onderstaande verslagen), reisde Leo tijdens zijn rondreis door Zuid-Amerika (3 maanden in 2008) nogmaals door Peru.

Reisverslagen Peru - april/mei 2006
We overnachten op 25 april 2006 in de buurt van Schiphol en vertrekken de volgende dag dan eindelijk naar Peru. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Op de eerste pagina veel achtergrond informatie over Peru.
Verslag Peru 01
Na een overnachting in Lima reizen we langs de kust door de woestijn naar het vissersplaatsje Pisco. Hier bezoeken we het National Reserve Paracas. Het gebied is vernoemd naar de paracas-winden: hevige zandstormen die regelmatig langs dekust razen. Het Paracas Reservaat bestaat vooral uit een ruige kust, veel zand met verrassend veel leven.

Na een luidruchtige nacht in Pisco bezoeken we per speedboot de Ballestas eilanden. Eerst varen we langs de Candelabro, een tekening in de vorm van een kandelaar op een helling die uitkijkt over de baai. Dit is één van de magische figuren in Peru waarvan men nog steeds niet precies weet wat het is en waarvoor het heeft gediend.Als we de Ballestas eilanden naderen horen we van verre het geblaf van de zeehonden. De onmiskenbaar zure geur van de Guano (vogelpoep) prikt in onze neus. Nieuwsgierige robben zwemmen rond de boot, brullende zeeleeuwen benutten de akoestiek van de rotsgewelven en de Humboldt pinguïns waggelend onhandig en allerminst elegant over de klippen. Om verstoring van het dierenleven tegen te gaan mogen de toeristen de eilanden niet betreden. De boot vaart dicht genoeg langs de eilanden om de dieren goed te kunnen zien en te fotograferen.

De lunch gebruiken we in Ica, een grote stad met 175.000 inwoners. Het plaatsje ligt in de oase van een uitgestrekt duinengebied op 400 meter boven de zeespiegel. Voor de sportieve waaghalzen is het mogelijk om met Buggy door de steile zandduinen te scheuren (helaas met chauffeur). Tijdens deze tocht is het ook mogelijk om te zandsurfen. Leo surft op een sandboard de berg af, terwijl andere groepsleden hun leven wagen door liggend op hun buik de steile duinen af te boarden.

We reizen door naar Nasca en bezoeken de volgende dag onder andere de begraafplaats Cementerio de Chauchilla. Hier zijn de restanten te zien van beschavingen die hier ver voor de Inca’s leefden. Op deze zeer oude begraafplaats Chauchilla liggen 1000 jaar oude botten, schedels, zelfs hele mummies, doeken en flarden kleding evenals scherven van keramische potten. 's Middags vliegen we met een sportvliegtuigje over de wereldberoemde Nasca-lijnen. Over een gebied van 500 vierkante kilometer zijn deels kaarsrechte, smalle en brede lijnen, deels figuren van dieren in de grond ingekerfd. Sommige afbeeldingen zijn wel 200 meter groot. We vliegen van figuur naar figuur en zien onder andere een aap, een kolibrie (96 bij 66 meter groot), een astronaut (mens met uilenkop), een condor, twee grote handen en diverse pijlen.

 

's Nachts schrikken we wakker van een (lichte) aardbeving. Vandaag een lange reisdag die geen minuut zal vervelen. We rijden door de woestijn, via de woeste kust, waar het landschap na elke bocht weer verandert naar de oude koloniale stad Arequipa. Arequipa ligt op een hoogte van 2.380 m in een kurkdroge steenwoestenij. Arequipa dankt zijn bijnaam de 'Witte Stad' aan de witte lavastenen van de Misti-vulkaan die in vele gebouwen zijn verwerkt. Deze vaak met sneeuw bedekte vulkaan torent hoog boven de stad uit. We verblijven drie nachten in deze zeer aangename stad.

De volgende dag bezoeken we de Santa Theresia kerk en het grote Santa Catalina klooster. Dit is een oud Katholiek klooster waar vroeger alleen de tweede dochters van hele rijke gezinnen naar toe gestuurd werden. Op het hoogtepunt van het bestaan van dit klooster leefden er 175 nonnen. Echt een prachtig complex met een indrukwekkende geschiedenis. Het klooster heeft vele fel beschilderde patio's, middeleeuwse nonnencellen en steegjes. Sommige kamers en kappeltjes zijn nog ingericht.

's Middag naar het Museo Santuarios Andinos, het nieuwe museum van de katholieke universiteit. Hier wordt een zeer bijzondere schat bewaard: een bevroren mummy van een jong meisjes uit de Incatijd. De vondst van Juanita, zoals het meisje gedoopt werd, wordt als één van de belangrijkste archeologische vondsten beschouwd in het Peru van de laatste jaren.

De volgende dag hebben we een toertje geboekt naar de buitenwijken van Arequipa. Als eerste bezoeken we de plaatselijke markt in Arequipa. Deze stalen, overdekte markt is ontworpen door Eifel (ja, van die toren in Parijs). Binnen zijn vele tientallen stalletjes die hun waren torenhoog opgestapeld hebben. Als we het centrum van de stad verlaten komen we al snel in de eerste buitenwijken van Arequipa. Hier woont de middenklasse in eenvoudige stenen huisjes voorzien van water en elektriciteit. Al snel wordt het landschap droger en de huisjes armoediger. In één van de armste buitenwijken bezoeken we een kindercrèche die middels hulp van een hulporganisatie tot stand is gekomen. In dezelfde wijk is een gaarkeuken. Hier wordt dagelijks voor de allerarmsten een lunch gekookt. We stoppen op een hele grote begraafplaats waar diverse soorten graven zijn te vinden. Net buiten de slopenwijken brengen we nog een bezoek aan een steengroeve.

Schoenepoetser - Arequipa

Verslag 04

Vandaag een lange busreis door het uitgestrekte Andesgebergte. We reizen met een grote luxe bus met twee chauffeurs en een Peruaanse gids (Gina). Tijdens de reis vertelt ze veel over de omgeving, de geschiedenis en vele andere wetenswaardigheden.Al snel rijden we de bergen in en passeren de eerste pampa's. Bij de Laguna Pampa Blanco is de eerste fotostop. Hier lopen lama's en alpalca's die zich goed hebben aangepast aan de extreme omstandigheden in het hoge Andesgebergte. We maken 's morgens diverse fotostops om de lama's te fotograferen.

Vandaag passeren we het hoogste punt van de reis een pas van 4.920 meter. Bijna iedereen heeft hoofdpijn en/of is duizelig. Op de laatste pas voor Chivay wordt er nog gestopt om te genieten van het wijdse uitzicht op de mooie vallei. We verblijven in La Casa de Mamayacchi in Coporaque. In dit boerendorpje in de Colca vallei heeft de tijd stilgestaan.

Peru - meisje

Verslag 05

De Colca Canyon is de diepste canyon ter wereld. De busrit naar Cruz del Condor is werkelijk prachtig. Bij dit uitzichtpunt worden vaak de grootste roofvogels ter wereld gespot. De Condors hebben een spanwijdte van 3 meter. De Condors overnachten diep in het ravijn. Als 's morgens de zon begint te schijnen, kunnen de Condors op de warme lucht (thermiek) zwevend vanuit de Canyon opstijgen. Met de groep wandelen we langs de Canyon onder leiding van de plaatselijke gids Gina. Op de terugweg over de smalle stoffige weg langs de bergkant hebben we een prachtig uitzicht op het brede gedeelte van de vallei dat wordt gebruikt voor landbouw. De prachtige oude Inca-terrasbouw is indrukwekkend.

Vanuit de Colca Canyon rijden we via de hoogvlakten van de Andes naar de stad Puno. Na enkele kilometers ziet één van de groepsleden de vulkaan Ubinas liggen. De Ubinas is de meest actieve vulkaan van Peru.

Puno ligt aan het Lake Titicaca. Dit meer is het grootste meer boven de 2.000 meter. Het ligt op 3.800 meter hoogte. Het Titicacameer ligt in zowel Peru als in Bolivia.

 

Colca Canyon

Verslag 06

We varen over het saffierblauwe water van het Titicacameer naar de drijvende rieteilanden Amantani van de Uros indianen. We bezoeken de Uros drijvende eilanden. Deze worden bewoond door de oudste inwoners van Zuid-Amerika. Zij leven al eeuwen lang op deze door riet gedragen eilanden.

Als de boot aanmeert bij Taquile is het een behoorlijke klim het eiland op. Het eiland Taquile staat bekend om de goede weefkunst. We wandelen over een smal bergpad met uitzicht op het meer en de besneeuwde bergen van Bolivia.

Enkele kilometers buiten Puno staan bij Sillustani enkele oude Inca graftorens. Deze torens staan op mooie locaties. Net buiten Sillustani passeren we opmerkelijke boerderijen. De huisjes zijn van gestapelde stenen en van leem gebouwd en staan gegroepeerd bij elkaar met een erfmuur. Elke groep huizen behoort tot een familie. Bij één van de huisjes maken we een stop. Het gezin geeft uitleg over hun leefgewoontes.

De tocht naar Cusco is een lange maar zeer mooie. De hoogvlakten maken langzaam plaats voor groene valleien met rivieren. Op een hoge pas zoeken een leuk plaatsje op een grote steen in het gras voor de lunch. Aan de overzijde hebben we een magnifiek uitzicht op besneeuwde bergtoppen. In het dal staat een trein te wachten. Vanuit het station komen vrouwen met kleine kinderen en lama's aangelopen. De kinderen zijn erg fotogeniek. We schieten dan ook veel foto's (tegen betaling van enkele Soles). Als we een lunchbox aan een klein meisje geven, gaat ze samen met haar moeder in het gras zitten lunchen. Door dit soort momenten wordt ook een lange reisdag een niet te vergeten. In het donker komen we aan in de oude, sfeervolle Incahoofdstad Cusco, één van de mooiste en relaxte plekjes van heel Zuid-Amerika!

Titicacameer

Verslag 07

Vandaag loopt om 4.45 uur de wekker af. Dit vinden we helemaal niet erg want vandaag staat het hoogtepunt van de reis gepland: een bezoek aan oude Incastad Machu Picchu. Machu Picchu betekent "oude berg". De stad is door de Inca's gebouwd tussen 1400 en 1500. De ruïnes liggen op zo’n 2.400 meter tussen de bergtoppen. Deze verborgen stad werd pas in 1911 ontdekt en werd in één klap wereldberoemd met name door de unieke ligging. Om 6.15 uur vertrekt de trein voor een 4,5 uur durende treinreis naar Aguas Calientes. De eerste kilometers zijn al prachtig. De trein rijdt heel langzaam via een zigzag spoor zowel voor als achteruit de berg op. De mist en de opkomende zon boven Cusco leveren mooie plaatjes op.

Als de toegangkaarten zijn afgescheurd is daar eindelijk het grote moment. We wandelen de berg op, tussen enkele gerestaureerde huisje door en dan: UITZICHT OP DE MACHU PICCHU!!! Eén van de wereldwonderen. Van dit moment hebben we al vele jaren gedroomd.

De treinreis terug in de richting van Cusco zal korter gaan duren dan de 4,5 uur op de heenweg. Niet dat de trein harder rijdt, maar we gaan er halverwege uit, bij Ollantaytambo. Vanuit het hotel is het een klein stukje rijden door de Heilige Inca-vallei langs de Urubamba-rivier naar Ollantay Tambo. In dit schilderachtige dorpje is tegen een berg de Incastad Pueblo Inka gebouwd.

De ruïnes van Pisac, bijna net zo mooi als Machu Picchu en op niet-marktdagen een stuk rustiger. We gaan hier een mooie wandeling door de heuvels maken. De ruïnes zijn min of meer gerestaureerd. In een dal achter de ruines zijn duizenden gaten in de bergwand. Hier zijn meer dan 4000 graven ontdekt. De steile heuvels lijken wel gatenkaas. Een Indiaan in kleurrijke kleding blaast een deuntje op zijn fluit. De muziek wordt tussen de bergen erg ver gedragen en klinkt erg mooi. De gehele wandeling blijft de man ons op enige afstand volgen. Als Leo moet plassen en de groep laat doorlopen staat de man op enkele meters naast Leo vrolijk door te blazen. Dit was de mooiste plasplauze uit heel zijn leven. 's Avonds reizen we terug naar Cusco.

Verslag 08

Volgens het reisprogramma staat er voor vandaag een vrije dag gepland. Aangezien Cusco zoveel bezienswaardigheden heeft leek het de groep wel een goed idee om met een georganiseerde tour een aantal bezienswaardigheden buiten de stad en buiten het centrum te bekijken. Hierna kunnen we dan op eigen gelegenheid het centrum bezichtigen. Zo gedacht zo gedaan. Als eerste gaan we met de bus en locale gids naar Sacsayhuaman oftewel in de volksmond Sexy Woman. Dit Inca complex ligt op van de heuvels van Cusco.

Door het hele Inca-rijk verspreid lagen tempels van verschillende afmetingen. De belangrijkste was Coricancha, de tempel van de Zonnegod in het centrum van Cusco. De muren waren van binnen en van buiten overdekt met bladgoud, het symbool van de Inca, dat ook wel 'het zweet van de zon' werd genoemd. Binnen de muren die de tempel omringden lag een tuin waarin modellen van maisplanten en lama's stonden, gemaakt van goud en zilver. Cusco heeft veel sfeer en uitstraling. Het Plaza del Armas is mede door de Kathedraal, de Dominicaanse kerken en koloniale gebouwen erg indrukwekkend. De gebouwen bestaat uit een bonte mengeling van Inca- en Spaanse stijlen.

Voor vandaag hebben we weer een extra tourtje geboekt (voor een halve dag). Van Cusco rijden we terug in de richting van de Heilige Vallei. Bergmassieven en grillige rotsformaties vormen het dekor van wederom een schitterende ochtend. We bezoeken als een schilderachtige dorpje dat tegen een berg is gebouw. De meeste staten lopen steil omhoog en bestaan uit niet meer dan losse stenen. Bovenin het dorp staat een kleine kerk, die is gebouwd op een Inca-ruine.

Met de bus rijden we aan de andere zijde over een erg smal bergweggetje de berg op in de richting van Salinas. Het ravijn is erg diep en de weg erg smal. Vanaf de weg een prachtig uitzicht op het doel van deze trip. Honderden kleine zoutpannen die de inheemse bevolking al eeuwen lang collectief onderhouden. De zoutpannen worden gevoed door een beekje die zout water aanvoert vanuit de bergen. Men heeft weleens geprobeerd het beekje te volgen maar de bron hebben ze nooit kunnen ontdekken.

Vanaf de zoutpannen rijden we door naar Moray. De uitizchten op de besneeuwde bergtoppen is schitterend. Dwars door het indianendorpje is het nog enkele kilometers rijden naar de attractie van Moray. In de bergen zijn diverse grote terrassen cirkelvormige terrassen gemaakt. Het is nog steeds niet bekend wat het doel van deze cikelvormige terrasssen was. Omdat de cirkels beschut in een dalletje ligt denkt men dat de terrassen gebruikt werden als landbouw-proef station.

Vanmiddag met Geert naar zijn favorieten voetbalclub. Achter het doel zit de fanatieke aanhang van de thuisploeg Cienciano Cuzco die heel de wedstrijd op trommels slaan en fanatiek zingen. De club speelt in de eredivise van Peru en speelt vandaag tegen een ploeg uit Lima. De ploegen uit Lima hebben het hier altijd moeilijk omdat Cusco op 3800 meter ligt. Cienciano Cuzco heeft twee jaar geleden de ploegencup van Zuid-America gewonnen wedstrijd (vergelijkbaar met de Champion league). Bij het stadion is het een drukke van belang. We stappen snel uit en lopen naar de zij ingang van het stadion Garcilaso de la Vega.

Vandaag verlaten we de heerlijke stad Cusco, het Andes gebergten en de inheemse volkeren van Peru. Vroeg in de ochtend hebben we een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Lima met Taca-air. 's Middags, als de zon doorbreekt wandelen we door de wijk Miraflores naar de oceaan. Hier is een modern winkelcentrum met vele winkeltjes en restaurants. Het lijkt een beetje op een modaine badplaats (Scheveningen). Op een terras eten we een heerlijke ijscoupe met vers fruit. 's Avonds hebben we ons afscheidsdiner. In de afgelopen dagen heeft Leo geld ingezameld voor een gezamelijke tip-pot voor onze uitstekende gids Geert, die fantastisch werk heeft geleverd. Hij stond niet alleen dag en nacht voor ons klaar maar heeft ook vele extra tourtjes geregeld en veel gidswerk verricht.

De laatste dag in Lima wordt gevuld met een stadtour. Het is nu tijd voor een echte kennismaking met deze miljoenenstad, waar bijna éénderde van de totale bevolking van Peru woont! We rijden door de verschillende wijken van Lima en zien prachtige grote oude huizen die in diverse stijlen zijn gebouwd. De meeste gebouwen worden gebruikt door ambassades . In het imposante historische centrum bezoeken we het Gran Hotel Bolivar dat dateert uit de jaren 20 van de 20ste eeuw. Het hotel heeft veel van zijn oude sfeer behouden.

We bezoeken zeer uitgebreid de imposante Kathedraal, een kerk en het Monasterio de San Francisco. Het koor met 132 stoelen van donkerbruin cederhout, de gouden met juwelen bezette monstrans en verschillende waardevole schilderijen laat zien hoe rijk de orde in die tijd was. In de catacomben liggen zorgvuldig geschikt de beenderen van circa 70.000 epidemieslachtoffers . Het klooster beschikt over een prachtige bibliotheek met eeuwen oude boeken. In Lima wordt een gigantische piramide opgegraven/gerestaureerd. Deze archelogische site heet Huaca Pucllana. Deze piramide is opgebouwd uit miljoenen bakstenen met een platte bovenkant. In het museum liggen enkel mummies. De piramides zijn gebouwd door de Lima-beschaving. Dit was een voorloper van de Inca's (met nog een aantal andere culturen ertussen) en werd bestuurd vanuit het huidige Lima. Het blijft een raar idee rond te lopen in/op overblijfselen van zulke oude beschavingen, erg fascinerend.

Na de lunch rijden we naar de kust naar een uitzichtpunt op de rotsen. We werpen nog een laatste bik op de oceaan terwijl de gieren boven onze hoofd zweven. Aan het eind van de middag terug naar het hotel, snel een verfrissende douche, spullen pakken en op weg naar het vliegveld. De meeste mensen van de groep vliegen terug naar Amsterdam terwijl wij de komende dagen nog gaan snorkelen, duiken en relaxen op Bonaire.

Verslag 09

 

Kort verslag van de laatste dagen op Bonaire.
Verslag 10