Dag 1: maandag 5 oktober 1998
Vandaag begint onze reis naar Thailand. Het wordt onze kennismaking met AziŽ. Om zeven uur in de morgen worden we opgehaald en weggebracht naar het treinstation. Met de trein reizen we naar Schiphol voor onze vlucht TG 791 met Thai Airways naar Bangkok. Om half één stijgen we eindelijk op en maken een uurtje later een tussenlanding in Zurich. We mogen even het vliegtuig verlaten en om half drie begint de lange reis naar Bangkok.

 
We vliegen met een MD-11 waarvan er de laatste weken enkele uit de lucht zijn komen vallen. We zitten aan het raam en hebben opvallend veel beenruimte. De stewardessen zijn mooi gekleed, ze dragen sarongs en hebben een orchideeŽncorsage. Het programma voor deze georganiseerde rondreis van Special Traffic ziet er als volgt uit: MD-11 van Thai Airways  
 
  • 05 oktober: Vertrek naar Bangkok
  • 07 oktober: 17 daagse rondreis naar Noord Thailand
  • 13 oktober: Vlucht van Changrai naar Bangkok
  • 15 oktober: 2 daagse tocht naar River Kwai
  • 17 oktober: Vlucht van Bangkok naar Phuket (9 dagen strandvakantie)
  • 26 oktober: daagse rondreis "Southern Highlights" naar Krabi
  • 29 oktober: Terugkomst in Phuket
  • 30 oktober: Vlucht Phuket - Bangkok - Amsterdam
  • 31 oktober: Aankomst Amsterdam
   

Dag 2: dinsdag 6 oktober
Rond half zeven in de morgen locale tijd (in Nederland is het 5 uur vroeger) komen we aan in Bangkok op het internationale vliegveld Don Muang. We worden opgewacht door een aardige Thaise dame (Puki), die ons met een taxi naar het Rembrandt Hotel brengt. De taxi kan ondanks de bekende verkeerdrukte in Bangkok aardig doorrijden. We rijden dan ook over de tolweg. Onderweg krijgen we van Puki al veel informatie over Thailand en Bangkok. We leren onze eerste woordjes Thais: Sawadee Khrap (voor mannen) en Sawadee Kha (voor vrouwen) hetgeen gebruikt wordt bij iedere begroeting (goedendag, hallo). Khob Khun Khrap (voor mannen) en Khob Khun Kha (voor vrouwen) hetgeen gebruikt wordt om iemand te bedanken. We worden naar het Rembrandt Hotel gebracht. Het is een prachtig en zeer luxe hotel. Bij aankomst in het hotel is de receptieruimte overweldigend, geheel van marmer. Puki verzorgt het inchecken. We hebben een mooie, grote kamer op de 21ste verdieping. De kamer heeft een zeer ruime marmeren badkamer en airconditioning. Ondanks het feit dat we wel erg moe zijn, gaan we na een verfrissende douche direct Bangkok verkennen. Aziatische sfeer opsnuiven en proeven.

 
 
Vrouw heeft haar werk bij zich Zodra we op straat komen worden we overvallen door een klammende hitte, verschrikkelijke herrie, drukte en stank. Auto's staan in lange files, brommers en tuktuks flitsen voorbij en we zien mensen met mondkapjes op tegen de smog en stank. Kenmerkend zijn de vele eetstalletjes op straat. We wandelen enkele uren door de straten van Bangkok. Op de terugweg naar het hotel is een chauffeur van een tuktuk bereid om ons 1 uur met zijn tuktuk door Bangkok te rijden voor 20 Bath (1 gulden). Helaas zijn we inmiddels door de slaap overvallen en besluiten we een paar uurtjes te gaan slapen.  
's Avonds gaan we wederom Bangkok in. Aan de hoofdstraat (Sukumvitroad) staan aan beide zijden marktkraampjes opgesteld. Men verkoopt er voornamelijk imitatie goederen (horloges, kleding, playstationsspelletjes, software). We besluiten om nog niets te kopen. We hebben immers nog een hele vakantie voor de boeg. Inmiddels beginnen we stevige trek te krijgen en zijn we wederom moe (jet-lag?). We hebben geen puf meer om een goed restaurant te zoeken. Het eten dat je bij de vele marktkramen kan kopen, laten we even voor wat het is. Het eten wordt namelijk niet gekoeld en de kippen die we vanochtend in de zon zagen hangen zijn nog steeds niet verkocht. We kiezen dus maar voor de makkelijke weg: een hamburger en frites bij Mc Donalds (typisch Nederlands) met de gedachten dat we de komende maand nog voldoende Thais eten. Bij terugkomst in het hotel bleek de kamer opgeruimd en ligt er een orchidee op ons opengeslagen bed met een kaartje "Sweet Dreams". Ook hebben ze een schaaltje met vers fruit neergezet. We besluiten de koffers opnieuw in te pakken zodat er ťťn koffer in het hotel kan achterblijven. Morgen vertrekken we voor een rondreis door Noord Thailand. Na deze 19-daagse rondreis komen we namelijk weer terug in dit luxe hotel. We gaan lekker slapen, morgen worden we om 6:20 uur opgehaald.  

 

Dag 3: woensdag 7 oktober
Start van de Grote Thailand rondreis. Tot groot ongenoegen van Leo staan we om half zes op. Enigzins chagerijnig vraagt hij zich af of dit vakantie is. Om zes uur maken we gebruik van een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en zien we dat het leven in Bangkok al vroeg begint. Om half zeven worden we opgehaald voor onze rondreis. We reizen in een internationaal gezelschap van in totaal 19 personen. De groep bestaat uit vier Nederlanders, twee AustraliŽrs, twee Amerikanen, zes Oostenrijkers en twee Duitsers.

 
Onze reisleider heeft een onuitspreekbare lange naam (S. Chainarongpinij). We noemen hem Sam. Hij is een Chinees die in Thailand is geboren. Hij spreekt Engels en Duits en is volgens ons prettig gestoord. De chauffeur van de bus rijdt -zoals verwacht- hard en gevaarlijk. Tevens maakt Thunk deel uit van ons gezelschap. Thunk is een jonge jongen die ervoor zorgt dat wij iedere keer veilig de bus in- en uitstappen, hij verzorgt de drankjes en maakt ieder dag de bus schoon. Hij spreekt geen Engels; als we een cola bestellen krijgen we water. Via gebarentaal kunnen we met Thunk communiceren. Na enige files gaan we op weg naar Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Thailand. De stad ligt 76 km ten noorden van Bangkok . In de 16e en 17e eeuw was deze stad ťťn van de grootste steden van AziŽ. In 1767 brachten de Birmezen de stad ten val. De ruines van de oude stad staan tussen de gebouwen van het huidige Ayutthaya.  
Tientallen Boeddha's De eerste stop die we maken is bij de Wat Yai Chaimongkoi. Hier staat een grote Chedi (ronde, taps toelopend godsdienstig gebouw met een dunne spits). Het gebouw bevat een relikwie van de Boeddha (of de as van de koning). Het gebouw is gebouwd tussen 1590 en 1605 ter ere van de overwinning op de Birmezen. Naast deze Chedi staan twee grote zittendeBoedha's en verder wordt het plein omringd door tientallen kleinere Boeddha's ter nagedachtenis aan de overledenen.  
   
Het complex bevat tevens de ruÔne van een Wihan (vergaderzaal) met een liggende Boeddha. Verder zien we een mooie tuin met orchideeŽn en een klooster waarin de monniken leven. De mannen lopen in gele gewaden(de kleur van het hart van de lotusbloem) en de vrouwen zijn in het wit gekleed. De volgende stop wordt gemaakt bij de Wat Phra Mongkol Bophit. Dit gebouw herbergt ťťn van de grootste Boeddha-beelden van Thailand. De Boeddha is 12 meter hoog en geheel verguld. Het stamt uit het eind van de 15e eeuw en is talloze malen gerestaureerd. De Wihan, waarin het beeld staat is in 1767 vernield door de Birmezen. De huidige Wihan is in de jaren 50 gebouwd. Naast deze Wihan ligt het tempelcomplex Wat Phra Si Sanphet. Dit complex bevat 3 chedi's waarin het as van diverse koningen begraven ligt. Ayutthaya  
     

Vervolgens zijn we in Ayutthaya in de trein gestapt voor een rit van 95 km naar Ban Tahkli. We rijden langs prachtige rijstvelden, tempels en kleine dorpjes. We reizen 2de klasse in gezelschap van de lokale bevolking. Er is natuurlijk geen airconditioning, we zitten op harde banken tegenover elkaar en alle ramen staan open. Op ieder station bevinden zich vele eetkarretjes en komen de verkopers de trein in. Het eten ziet er allemaal niet erg fris en gezond uit. Het vlees ligt ongekoeld in de brandende zon. Na de eneverende treinreis stappen we weer in de bus. We moeten nog 4,5 uur rijden naar ons hotel in Pitsanalok. Via Saraburi rijden we noordwaarts naar Lop Buri.

 
 

Onderweg maken we een stop bij Phra Buddhabat die de beroemde voetdruk van Boeddha bevat. De voetafdruk is 1,5 meter lang en bevindt zich in een rijkversierde tempel. De vloer in de tempel is geheel van zilver. Ter bescherming ligt er een zeil overheen. We hebben een muntje in de voetafdruk gegooid, waarmee we wensen dat we nog eens terugkomen naar deze tempel. Buiten heeft Leo met een ander muntje op de tientallen klokken getikt. Hiermee gaat het hem in het vervolg ook financieel voor de wind, mits hij het muntje bewaart. Ondanks dat Leo niet (bij)gelovig is heeft hij tot op de dag van vandaag nog steeds het muntje in zijn portemonee zitten.

De lunch gebruiken we in een Chinees restaurant in Lop Buri. Er is live-muziek en na het eten worden sommige groepsleden zelfs gemasseerd (hiermee hopen de serveersters een extra tip te ontvangen). Na de lunch brengen we een bezoek aan een Monkey-tempel. Bij deze tempel lopen (zoals de naam al zegt) veel apen vrij rond. Telkens als Leo door zijn knieŽn gaat om een foto te maken van een aap, sprong er een aap op zijn rug. Die er overigens met veel moeite van af te krijgen was. Terwijl Leo een aap aan het filmen is besluit deze (aap) een meisje in haar kont te bijten.

Voetdruk van Boeddha
Aan het eind van de middag arriveren we in Pitsanulok. Voordat we naar het hotel gaan, brengen we een bezoek aan de Wat Phra Si Rattana Mahathat. Deze tempel bevat het Boeddhabeeld Phra Phutthna Chinarat, een bronzen beeld uit 1357. In 1631 werd het beeld omhuld met goud. Het beeld is, na de Smaragd-Boeddha in het Grand Palace in Bangkok, het belangrijkste van Thailand. Het betreden van de tempel met blote knieŽn en schouders is verboden. We krijgen een sarong aangeboden.
Verkopers met blauwe lippen Buiten zitten twee dames, met zwarte tanden en lippen van het pruimen, groenten te verkopen. Als Leo een foto heeft gemaakt geeft hij ze 10 Bath, waarmee ze erg blij zijn. Na het bezoek aan de tempel lopen we naar de rivier de Nan. Langs de oever liggen gammele woonboten met golfplaten daken. Er zijn veel kinderen die ons kleine vogelkooitjes met daarin een vogeltje proberen te verkopen. Na aankoop kan het vogeltje vrijlaten worden, dit zou geluk brengen. De halfbewuste vogeltjes worden overigens nadat ze zijn vrijgelaten direct weer gevangen om nogmaals verkocht te worden. Als we een half bewusteloos vogeltje in een kooitje zien zitten, wordt het vogeltje in een emmer koud water onder gedommeld. Het vogeltje begint gelijk weer te bewegen. Wat een dierenmishandeling !!!.
  Drijvende krotten  
Om 18:00 uur komen we aan in het Topland hotel in Patsanulok. Na het douchen en het diner zijn we met een fietsriksja naar een nachtmarkt gegaan. Op de markt hebben we een bezoek gebracht aan het"restaurant" waar de beroemde specialiteit van de stad wordt bereid: Pak Boong Loi Fah (vliegende groente). Rosalie was natuurlijk weer zo gek om mee te helpen met de bereiding van het gerecht. Ze kreeg een bos uien om haar hoofd gebonden moest vervolgens op het dak van een autobus gaan staan. De kok stond beneden een soort spinazie te flamberen (hele grote vlammen) en gooit deze vervolgens achterwaarts vanuit zijn wok de lucht in. Rosalie dient de vliegende spinazie met een schaal op te vangen. Ons keukenprinsesje vangt in één keer de spinazie, zonder te knoeien. Om 23:00 uur zijn we moe en voldaan terug in het hotel. We gaan direct naar bed om deze drukke dag nog eens rustig in onze dromen her te beleven. Morgen worden we al om kwart voor zes gewekt.

Verder naar Dag 4 meer Thailand verslagen