Dag 6 Dag 10 Dag 15 Dag 20 Dag 25
U.S.A. - Westkust (1996)  
Dit jaar gaan we - na onze fantastische vakantie in Florida en de Bahama's in 1994 - weer naar de Verenigde Staten. We hebben besloten om dit maal de belangrijkste staten aan de Westkust te bezoeken. Zo bezoeken we o.a. CaliforniŽ, Utah, Arizona en Nevada. We gaan dit jaar geen georganiseerde reis volgen, maar kopen zelf de vliegtickets, huren een auto en stellen zelf het reisprogramma samen. We zijn erg lang bezig geweest met de voorbereidingen, talloze boeken, reisfolders en tips gelezen. Wij zijn van mening dat wanneer je een verre vakantie gaat ondernemen, je zoveel mogelijk (en zo goed mogelijk) de belangrijkste bezienswaardigheden moet zien. Bij het samenstellen van een programma moet je per dag niet te veel kilometers afleggen. Alhoewel dit in zo'n uitgestrekt land als Amerika niet altijd lukt. Ook is het van belang om regelmatig een rustdag in te lassen.

We hebben besloten om voornamelijk te overnachten in motels (Motel 6). Deze motels staan bekend om de goede prijs-kwaliteit verhoudingen. In Nederland is het mogelijk om vouchers te kopen voor een vaste prijs(*). Wij betaalde Hfl. 69,- per voucher. Hiervoor krijg je minimaal een 2-persoonkamer met natuurlijk een eigen badkamer en televisie. Alle locale tax zijn inbegrepen. In de meeste motel-kamers staan 2 king-size bedden. . Aangezien niet elk motel even duur is en we waarschijnlijk ook niet overal in een Motel 6 slapen, hebben wij besloten om niet voor alle dagen een voucher te kopen. Als een motel goedkoper is dan de door ons betaalde Hfl. 69,- dan betaalde we contant of met onze credit-kaart. Duurdere motels betaalde we met onze goedkopere vouchers. Je kunt vanuit Nederland de diverse overnachtingen reserveren via ťťn centraal telefoon- en/of fax nummer ( kan tegenwoordig ook via internet www.motel6.com). Je mag tot op de dag van aankomst de reservering -kosteloos- annuleren. Het voordeel is dat je dus altijd verzekerd bent van een overnachting en je toch flexibel blijft. Als je ergens een dag langer blijft, dan annuleer je het volgende motel.

(*) Helaas is het niet meer mogelijk om de bovengenoemde Motel 6 - vouchers te kopen.

Dag 1 - donderdag 5 september - Op weg naar de U.S.A.
We gaan met de taxi naar Rotterdam Centraal Station. Om 11:03 uur vertrok de intercity naar Schiphol. We hebben geboekt 'voor vlucht MP 807 van de vliegtuigmaatschappij Martinair. We waren op tijd om tijdens het inchecken een zitplaats aan het gangpad te vragen. Dit in verband met de beperkte beenruimte en het strekken van onze benen. We hebben ons namelijk laten vertellen dat de beenruimte in een Martinair charter niet optimaal is. Dit bleek helaas waar te zijn. Natuurlijk ons eerste vakantiegeld opgemaakt tijdens het Tax-free winkelen op Schiphol (aftershave en parfum gekocht).
Om tien voor twee in de middag zijn we in het vliegtuig gestapt. We zouden om half drie vertrekken maar in verband met het drukke vliegverkeer boven Europa vertrokken we een kwartiertje later. De vlucht in de MD-11 CF (MC Donnell Douglas) duurde gevoelsmatig erg lang (in totaal 11uur). We vlogen over Groot BrittaniŽ, IJsland, Groenland, Canada naar Los Angeles (USA). De snelheid varieerde van 800 tot 1000 km per uur en we vlogen op ongeveer 10 km hoogte, alwaar het minus 54 graden Celsius was. Niet dat we dit gecontroleerd hebben. Het raam ging namelijk niet open. We landen om 17:45 (lokale tijd= 9 uur vroeger) op het Internationale Airport van Los Angeles. Zonder problemen kwamen we door de douane, de koffers stonden al op de transportband.
De woestijn bij Las Vegas vanuit de lucht
Vervolgens met de bus naar het autoverhuurbedrijf. De auto was reeds in Nederland besproken en betaald. Het verhuurbedrijf probeerde ons nog wel een grotere en duurdere auto te verhuren. Dit hebben we niet gedaan. Na ontvangst van de autosleutels bleek dat we toch een auto uit een hogere klasse hadden gekregen. Het was een goudkleurige Plymouth Breeze met het kenteken 3PSK759 met 11.000 miles op de teller. Om 19:15 uur reden we weg bij het vliegveld in de richting van Motel 6 aan Roscoe Boulevard in noord Los Angeles. Het rijden in Amerika is, afgezien van de zeer lage toegestaande snelheid, erg prettig. Zeker rond Los Angeles is de highway erg ruim uitgevoerd. In totaal zijn er 6 erg brede banen, waarbij je ook nog eens rechts mag inhalen.

In het donker kwamen we aan bij het motel. De kamer was ruim met 2 grote bedden en een kleuren TV. We zijn om 21:00 uur lokale tijd naar bed gegaan (We waren al bijna 22 uur wakker).

Dag 2 - vrijdag, 6 september - Universal Studio's
Om drie uur 's nachts was Rosalie klaar wakker. Leo was om 5:30 uur al wakker. Toch zijn we in bed blijven liggen tot om 7:00 uur de wekker afliep. De zon scheen en het was al erg warm (het zou die dag 30 Š 35 graden worden). Snel de spullen gepakt voor een dag in Universal Studio's. In Florida hebben we wel de filmstudio van Walt Disney bezocht (MGM) maar nog niet de Universal Studio's. Om kwart voor acht reden we direct de files rond Los Angelos in. Wat een auto's, allemaal van die hele grote Amerikaanse bakken, zes rijen dik.

Om half negen kwamen we aan bij de Universal Studio's. Dit was iets te vroeg omdat direct het park te kunnen betreden. Het attractiepark ging om 9 uur open. Nadat we binnen waren zijn we direct naar de nieuwste attractie gegaan, Jurassic Park -Tthe Ride. Deze attractie heeft de hoogste, snelste en natste watersplash ter wereld. Je stapt in een bootje en vertrekt voor een spectaculaire boottocht door Jurassic Park (uit de gelijknamige film). Natuurlijk wordt je diverse malen aangevallen door dinosaurussen. Ook zie je de Jeep over de rand van een muur (hoog boven je hoofd) balanceren. Op een gegeven moment breekt de lier van de Jeep en valt vlak naast je in het water. Aan het eind van de tocht stort de boot zich met een duizelendwekkende vaart van een helling af. Natuurlijk stapt iedereen nat uit de boot. Vervolgens in onze natte kleding foto's gemaakt en de splash gefilmd.

Hierna vele andere attracties bezocht, zoals onder andere een ritje op de fiets met E.T. in het fietsmandje, een bezoek gebracht aan de filmset van de film 'Backdraft'. Op de set van deze brandweerfilm kom je op een stalen brandtrap van een gebouw te staan. Vlak voor je breken er diverse branden uit, dit gaat gepaard met enorme ontploffingen. Je wordt verplicht om achteruit te wijken in verband met de enorme warmte die vrij komt. Op een gegeven moment voel je zelfs de brandtrap bewegen en lijkt het net of je met brandtrap en al naar beneden stort. Dit gevoel is zeker levensecht als je in gezelschap van een groep gillende Japanse meisjes op de brandtrap staat !
We hebben tweemaal de "Startours" gedaan. Bij deze attractie reden we met een treintje door veel beroemde decorsets zoals het plein uit 'Back to the Future' en een westerndorp waar veel cowboyfilms zijn opgenomen. Onderweg waren er filmattributen en -relikwieŽn uit onder andere 'The Flintstones', 'Back to the future' en 'Waterworld' te zien. We reden met het treintje nietsvermoedend een ondergronds metrostation binnen, waarna er een aardbeving volgde. Hierbij zakte een brandende tankauto door het dak van het station, reden metro's op elkaar en liep het station vol met water. Oh ja, onderweg kwamen we ook nog King Kong en Jaws tegen!
We hebben natuurlijk een bezoek gebracht aan de waanzinnige show van de duurste film uit de filmgeschiedenis 'Waterworld'. In deze show werden scene's uit de film Waterworld nagespeeld in een prachtig decor met veel acteurs, stunts, vuur, ontploffingen, boten, jetski's en zelfs een brandend vliegtuig. In het park was het vrij rustig waardoor de wachttijden bij de attracties beperkt bleef tot maximaal een half uur. Om vijf uur hebben we het park verlaten en zijn we gaan winkelen in Universal City. Een erg leuke en gezellige straat net buiten het park. Leo' kocht twee CD's ($13 per stuk) en Rosalie een zonnebril en een boek over de Universal Studio's. Om 18:30 uur waren we terug in het motel. We waren erg moe (jet-lag?). Geslapen tot elf uur, waarna we de koffers opnieuw hebben ingepakt. Vervolgens ons dagboek bijgewerkt, gedoucht en weer lekker gaan slapen.
Dag 3 - zaterdag 7 september - Los Angeles, Hollywood en Santa Monica-Beach

Acht uur, de wekker loopt af. Douchen, aankleden en de exacte route bepalen voor vandaag.

We gaan vandaag naar Los Angeles Downtown, Hollywood en Santa Monica-Beach. In het centrum van Los Angeles hebben we de auto geparkeerd in de garage onder Pershing Square. Aan dit plein, midden in het zakencentrum van Los Angeles staan gigantische wolkenkrabbers.

We hebben nog geprobeerd de top van een wolkenkrabber te bezoeken, maar er was geen enkele wolkenkrabber toegankelijk voor toeristen. We zagen wel dat er een weg afgezet was waar meer dan 12 politieauto's met zwaailichten stonden. Het bleek hier om een filmopname te gaan. Helaas kregen we geen filmrol aangeboden!

Om elf uur de stad verlaten en zijn we op weg gegaan naar Hollywood. We zijn vrij lang bezig geweest om dicht bij de letters HOLLYWOOD te komen, die boven de stad op een bergwand staan. Berg op, berg af. De letters verdwijnen weer uit het zicht. Nee, daar staan ze. Weer een doodlopende weg. Shit !!

Uiteindelijk zijn we na lang zoeken redelijk dicht bij de letters uitgekomen
Rond het middaguur zijn we uitgestapt bij het Mann's Chinese Theater aan de Hollywood Boulevard. In dit theater gingen vroeger alle grote films in premiŤre. Tevens zijn we hier over de 'Walk of Fame' gelopen'. Een trottoir met koperen sterren, waarin de namen van de groten uit de showbusiness zijn vastgelegd
De rest van Hollywood is vergaande glorie. De meeste straten en huizen zijn vervallen en er lopen erg veel vreemde figuren rond. Via Rodeo Drive zijn we naar Beverly Hilis gereden. In Beverly Hills staan langs de vele prachtige lanen met hoge palmbomen de mooiste en grootste huizen met de duurste auto's voor de deur. Een stukje verder ligt de nog duurdere en zwaar bewaakte woonwijk Bel Air.
Via Sunset Boulevard zijn we het naar het beroemde Santa Monica-Beach gereden. Hier werd dit weekend een gezellige kunstmarkt gehouden. We hebben de marktkramen bekeken en zijn op de wereldberoemde pier geweest. Deze pier kan je heel vaak in film zien. Via Venice (de stad van de geflipten) zijn we terug naar het motel gegaan. Nog even lekker gezwommen in het zwembad van het motel. 's Avonds weer vroeg naar bed gegaan. Wat kan het leven toch vermoeiend zijn!
Dag 4- Zondag 8 september - Disneyland

Koffers gepakt en het motel verlaten. Op naar Disneyland in Anaheim (ten zuiden van Los Angeles). Om half tien uur kwamen we bij het park aan, kochten we de entreekaartjes voor $35 per persoon. Ondanks dat we in Florida en in Parijs diverse malen Disney hebben bezocht, blijft het toch leuk om naar het park te gaan. Zeker als blijkt dat ze in Anaheim attracties hebben die we nog niet in andere parken zijn tegen gekomen. Allereerst zijn we naar Tomorrowland gegaan voor de achtbaan in het donker ('Space Mountain'), de vluchtsimulator ('Star Tours'), de 3D-film van Michael Jackson ('Captain EO') en een film over Amerika in de Circle Bioscoop (een filmdoek van 360 graden). .

Vervolgens naar Adventure-land. Hier hebben we driemaal de attractie 'Indiana Jones' gedaan, waarbij wij met een jeep, die zowel horizontaal als verticaal bewoog, door grotten reden onder het "genot" van ontploffingen, vuur en speciale effecten. Deze attractie is een unieke belevenis. Ook hebben we hier een "cruise" gemaakt door de jungle ('Jungle cruise') en door 'Pirates of the Carribean'. Tussen de middag hebben we heerlijke spaghetti met salade gegeten, waarna we weer vlug naar de volgende attracties als 'Toon-town', 'Haunted Mansion' (spookhuis) en 'Splash-mountain' gingen. 's Middags hebben wij enkele shows bezocht en de Disneyparades (o.a. Lion King-parade) bekeken.
Om half elf uur de prachtige Electrical Parade bekeken, waarbij tientallen praalwagens langskomen die verlicht worden door duizenden lichtjes. Hierna werd de hemel verlicht door prachtig vuurwerk. Rond half twaalf zijn we op zoek gegaan naar ons motel waar we alleen deze nacht zouden blijven. Morgen reizen we door naar San Diego.
Dag 5- maandag 9 september: Seaworld San Diego
's Morgens vroeg vertrokken uit Anaheim op weg naar San Diego, ongeveer 200 km over de Interstate Highway nr. 5. Onderweg zagen we verkeersborden met de mededeling dat je moet oppassen voor overstekende mensen. Hiermee worden de iillegale vluchtelingen uit Mexico bedoeld die onverwachts de weg over kunnen rennen op zoek naar de welvaart in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Om kwart voor tien kwamen wij aan bij Seaworld ($5 parkeren en $34 per persoon entree). Om klokslag tien uur werd het Amerikaanse volkslied gespeeld en werd de Amerikaanse vlag gehesen. Waarna het park geopend werd. We zijn direkt naar het pinguÔnverblijf gelopen, want die werden om 10:15 uur gevoederd. Het pinguÔnverblijf bevindt zich in een grote hal en de pinguÔn's staan achter glas op echt ijs. Ook kan je door een ruit onder water kijken hoe de pinguÔns zwemmen.
Direct na de pinguÔns zijn we naar de otter- en zeeleeuwenshow en vervolgens naar de dolfijnenshow gegaan. Om 13:15 uur zaten we bij een prachtige show met de Killerwhales (Orka's). Om half drie hebben we eindelijk tijd om te eten. We hebben een typische Amerikaanse lunch genomen, gebarbecuede spare-ribs en kip met.patat (het was heerlijk). 's Middags hebben we zelf de dolfijnen gevoerd met gekochte vis, een tocht gemaakt in een duikboot-simulator, alle andere dieren bekeken en nogmaals naar de orka-show geweest. Het was vandaag erg warm (circa 35 graden). De meeste zitplaatsen bij de shows zijn in de zon (hoge drankomzet). Er zijn in het park echter wel manieren om snel af te koelen, namelijk bij de diverse shows plaats nemen in de Splash-zone (natte zone). Dit is de zone waarbij je (goed) nat kunt worden door het gespetter van de dieren. Bij de Orka-show word je echter niet een beetje nat, maar doorweekt omdat de Orka honderden liters waters met elke staartbeweging het publiek in slaat. Om 18:00 uur sloot het park. Het gereserveerde motel was snel gevonden (geheel gerenoveerde kamer). Snel boodschappen gedaan, gedouchd en vervolgens bijgekomen van de zeer vermoeiende dag.
P.S. Vandaag kwam Leo in Seaworld nog een oude bekende uit zijn jeugd tegen (al jaren niet gezien) . Hij bleek in Nederland 5 kilometer van onze woonplaats te wonen en zelfs met hetzelfde vliegtuig aangekomen te zijn.