Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
MYANMAR (VOORHEEN BIRMA)
 
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie. Wij waren er in januari 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Myanmar
Voor een langer verblijf in Myanmar is het alleen toegestaan om Myanmar via het luchtruim in te gaan. Er zijn wel een aantal grensovergangen tussen Thailand en Myanmar open, maar je krijgt dan beperkte en kortdurende toegang tot Myanmar. Er zijn veel backpackers die gebruik maken van deze grensovergangen om zonder visum langer dan 30 dagen in Thailand te mogen blijven. Ze gaan aan de andere kant van de grens alleen even een stempeltje halen en komen dan weer terug naar Thailand om wederom 30 dagen te mogen blijven.

Laatste nieuws 22/05/2005: Ties en Shirley zijn Myanmar vanuit China betreden. Lees het verslag op http://www.ontopoftheworld.nl

Wij kochten ons vliegticket bij een toeristenbureautje in Khaosan Road (Bangkok). Het is raadzaam om "rond te shoppen", want de prijzen variëren enorm. Wij zijn uiteindelijk gevlogen met Thai Airways International. Wij betaalden voor een open retourticket Bangkok - Yangon 7.350 baht. Er waren echter ook reisbureautjes die 8.800 baht voor hetzelfde ticket vroegen. Thai Airways is wel de duurste maatschappij die op Yangon vliegt, maar het is ook de meest betrouwbare. De maatschappij vliegt twee keer per dag naar Yangon en terug.
Andere mogelijkheden waren:

  • Biman Bangladesh Airlines: de goedkoopste met 5.800 baht voor een retourticket. Ze vliegen alleen op zondag.
  • Myanmar Airways International: prijzen lagen tussen die van Biman Bangladesh Airlines en Thai Airways. Ze vliegen dagelijks. Ze zijn wel de gevaarlijkste van de drie en door de Lonely Planet wordt een vlucht met Myanmar Airways afgeraden in verband met de onbetrouwbaarheid van vliegschema's en vliegtuigen.

De departure tax in Thailand (Bangkok) bedraagt 500 baht.
De departure tax in Yangon (Myanmar) bedraagt 10 US$ (kan ook worden betaald in FEC's).

Visum
Een visum voor Birma is verplicht. Wij hebben onze visa voor Myanmar zelf bij de ambassade in Bangkok (Thailand) geregeld. Kosten 810 baht per persoon. De aanvraag van het visum duurt 2 werkdagen. Na het invullen van een aanvraagformulier, inlevering van 2 pasfoto's en je paspoort, kan je het visum de volgende dag weer ophalen.

Adres van de ambassade: 132 Sathorn Nua Road (hoek Thanon Pan), Bangkok. Telefoon: 00-66-2-2344698, fax 00-66-2-2366898.
Openingstijden: maandag - vrijdag van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.30 uur.
De ambassade is vanaf Khaosan Road eenvoudig te bereiken. Je neemt de expressboat naar de Sathon Pier (ongeveer 25 minuten varen - 8 baht) en daar neem je de Skytrain voor 1 halte (Station Surasak - 10 baht). Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar de ambassade.

Ook kan je je visum door één van de vele toeristenbureautjes in Khaosan road laten regelen. Het loont wel de moeite om wat "rond te shoppen". Prijzen variëren van 860 tot 1250 baht per visum. Er zijn dus bureautjes die voor een meerprijs van 50 baht het visum voor je regelen. Als we dat eerder hadden geweten, hadden we ons alle moeite bespaard en de visa door een bureautje laten regelen.

Het visum dat je krijgt is drie maanden geldig (je moet dus binnen drie maanden vanaf het moment dat het visum wordt afgegeven Myanmar binnenkomen) en is goed voor een verblijf van 28 dagen.

Douanebepalingen
Bij binnenkomst in Myanmar moet je een douaneverklaring invullen. Geld meer dan 2.000 US$, sierraden, fotocamera, computer etc. moet je op het formulier invullen. Ze nemen het formulier in en je krijgt een klein briefje in je paspoort geniet. Het formuliertje wordt bij het verlaten van het land weer uit je paspoort gehaald.
Het is verboden mobiele telefoons, speelkaarten of pornografisch materiaal in te voeren. Mobiele telefoons worden in beslag genomen en kunnen bij verlaten van het land weer opgehaald worden. Wij werden geadviseerd om de mobiele telefoon op ons lijf te dragen bij het passeren van de douane. Ze doorzoeken namelijk alleen je tassen. Omdat we geen risico wilden lopen en omdat de telefoon het toch niet doet in Myanmar, hebben wij de telefoon op het formulier geschreven. De douanebeambte vond het waarschijnlijk te veel werk om de telefoon in te nemen. Hij vertelde ons een nieuw formulier in te vullen en fluisterend voegde hij eraan toe de telefoon niet te vermelden en de telefoon in onze zak te stoppen. Welcome to Myanmar!!!

Geld
De officiële munteenheid is de kyat (spreek uit Tsjat). Om het allemaal wat ingewikkelder te maken, hebben ze voor toeristen ook nog de FEC (Foreign Exchange Certificate) ingevoerd. 1 FEC is precies gelijk aan 1 US$.

Bij aankomst op het vliegveld ben je verplicht 200 US$ per persoon om te wisselen in FEC's. Je kan hiervoor travellers cheques gebruiken, maar dan brengen ze 2 US$ in rekening. We hebben vaak gelezen dat deze 2 US$ per uitgeschreven cheque in rekening werd gebracht. Dit is niet het geval! Je betaalt per transactie en voor 200 US$ in travellers cheques krijg je dus 198 FEC's.
Soms kan je erin slagen om deze verplichte omwisseling te vermijden. Je mag dan bijvoorbeeld 200 US$ per stel wisselen en niet per persoon. Het kost je dan wel een "presentje" (dollars dus) voor de dame of de heer achter de balie. Houd er wel rekening mee dat de meeste hotels, treinen en bezienswaardigheden in Myanmar niet goedkoop zijn. Je hebt dus wel wat FEC's nodig!

UPDATE november 2003: De FEC zijn afgeschaft.

Bijna alle hotels, vliegtuigen, treinen en bezienswaardigheden kan je alleen betalen in dollars of FEC's. Eten, drinken en bussen kunnen in kyat worden betaald. Dollars en FEC's kunnen bij het betalen in principe door elkaar gebruikt worden.

De Kyat is leverbaar in briefjes van 1, 5, 10, 15, 20, 45, 50, 90, 100, 200, 500 en 1.000. Dollars en FEC's kan je tegen kyat inwisselen. Wissel ze niet om bij een bank. Daar hanteren ze namelijk een veel slechtere koers dan op de zwarte markt. Voor 1 FEC kregen wij op de zwarte markt tussen de 650-680 kyat. Voor contante dollars krijg je iets meer, namelijk 700-750 kyat. Bij een bank krijg je het belachelijke bedrag van 6 kyat voor een dollar (dit is geen typefout). Het is niet moeilijk "de zwarte markt te vinden". Overal op straat word je aangesproken met de vraag of je geld wil wisselen. Als je dit wat onveilig vindt, kan je ook besluiten bij een hotel of een winkeltje te wisselen. Je hebt dan in ieder geval even de tijd om alles rustig na te rekenen en na te tellen.

Transport in Myanmar

De staat van de wegen is in Myanmar soms erbarmelijk en reizen met de bus is dan ook vaak geen pretje. Expresbussen verbinden de belangrijkste toeristencentra (Yangon, Bagan, Mandalay). Je betaalt voor een busreis naar Mandalay of Bagan tussen de 2.000 en 3.000 kyat voor een enkele reis in een luxe airconditioned bus. Er zitten ontzettend veel kantoortjes van busmaatschappijen tegenover het treinstation in Yangon. Ook hier is het raadzaam even te shoppen voor de goedkoopste tickets. Kleinere plaatsen kan je bereiken met vaak overvolle lokale busjes en pick-ups. Vanuit Yangon zijn ook enkele treinverbindingen. Een treinkaartje voor het traject Yangon - Mandalay kost 35 US$!

Wij hebben in Myanmar twee Nederlanders ontmoet waarmee we een taxi hebben gedeeld. We hadden zin in een beetje luxe. Het bespaart veel reis- en wachttijd en we kwamen ook in minder bekende plaatsen.
We kwamen aan deze taxi via een tout (bemiddelaar) met de naam Salim. Hij hangt wat rond voor het Garden Guest House naast de Sule Pagode in Yangon en is constant op jacht naar toeristen. We betaalden - na onderhandelen - 400 US$ voor vier personen voor een 14-daagse rondreis. Hij biedt een programma aan, maar je kan zelf wijzigingen in dat programma aanbrengen. Het eten en slapen van de chauffeur, de benzine en de tol zijn in de prijs inbegrepen. Een extra dag kost 30 US$. Alles wordt in een officieel contract vastgelegd en we betaalden de helft van het bedrag vooruit en de andere helft achteraf. Ze wilden wel de helft van het bedrag in contante dollars hebben en de andere helft mochten we in FEC's betalen.
Bij de onderhandelingen hebben we een minibus geëist omdat we niet met z'n drieën op de achterbank van een auto wilden zitten. We hadden uiteindelijk de beschikking over een grote minibus waar ongeveer 10 personen in zouden kunnen zitten en hadden dus lekker veel ruimte. Later begrepen wij van onze chauffeur dat Salim 50 US$ met zijn bemiddeling heeft verdiend. Hij vertelde ons dat het goedkoper zou zijn geweest (waarschijnlijk dus 350 US$ voor 4 personen) als we rechtstreeks contact met hem of zijn baas zouden hebben opgenomen. Het adres luidt:

Khine Tha Zin Tours & Travel Co., Ltd.
No. 59, room no. 28
Kabaaye Pagoda Road
Ward no. 10
Parami Road Junction
Mayangone township - Yangon
Telefoon: 524746 of 700442
Fax: 00951 - 662209

mail ktzcoltd@mptmail.net.mm website: www.khinethazincarrental.com

 

Update van Kim (reisverslagen Kim - mei 2007) :
Ik heb genoten van jullie reisverslagen en heb besloten een gedeelte van mijn reis door Myanmar met een oude bekende van jullie te doen: U Myint Wai. Hij doet jullie de hartelijke groeten en heeft al veel klandizie door jullie aanbevelingen gekregen. Mijns inziens volledig terecht, want een prettigere chauffeur en vriend in dat land kun je je niet wensen. Hij liet trots alle foto's zien en er waren meerdere klanten geweest die jullie verslag uitgeprint en ingebonden voor hem mee hadden genomen.

Nog even wat updates: de door jullie genoemde prijs is niet meer geheel actueel. De prijzen van de benzine is schrikbarend gestegen. Voor een rondreis van 14 dagen in een niet-airco taxi met zijn 2en betaalden we nu 470 dollar. We hadden op jullie advies het bureau rechtstreeks gecontacteerd. In eerste instantie vroeg men 500 dollar maar na onderhandelen met de baas hebben we dit naar beneden gekregen met 30 dollar. Van die 470 dollar is maar liefst 300 dollar opgegaan aan benzine!!!


Update november 2007:

In de zomer van 2007 hebben William en Carine uit Belgie geprobeerd, na eerdere positieve ervaringen, "onze chauffeur" Myint Wai te boeken voor hun tweede rondreis door Myanmar. Myint Wai bleek door een ziekte niet meer in staat om te werken. Begin november zijn ze toch afgereisd naar Rangoon en hebben met een andere chauffeur (Nyi Nyi Sue) van Khine Tha Zin Tours & Travel Co., Ltd., Myint Wai thuis opgezocht. Hij werd thuis verzorgd. Hij was erg mager en zijn oogleden waren geel gekleurd. Hij bleek een levercirose te hebben en is daar enkele dagen later (op 8 november 2007) in het ziekenhuis aan overleden. Dit bericht heeft ons diep aangegrepen. Wij hebben in de korte tijd dat we met Myint Wai hebben rondgereisd een goede band opgebouwd. De uitnodiging om bij hem thuis te eten was één van de hoogtepunten van onze wereldreis. Mensen die zo weinig hebben en zoveel geven. In de afgelopen jaren werden we door andere reizigers die gebruik maakte van zijn diensten, op de hoogte gehouden van zijn leven in het onderdrukte Myanmar. Wij leven dan ook erg mee met zijn familie en maken ons zorgen hoe het verder moet met zijn vrouw en vier kinderen in een land zonder sociale voorzieningen.Myint Wai
(overleden november 2007)
Voor actuele info, vragen en wensen over Myanmar kunt u contact opnemen met William en Carine uit Belgie, (E-mail privé: wildec@telenet.be of op het werk: william.deceuninck@ing.be). Zij zullen iedereen met plezier bijkomende info bezorgen.

Eten en drinken
Het eten in Myanmar vonden wij niet echt een festijn. Rijst is de basis van iedere maaltijd. De hygiënische omstandigheden zijn niet zo goed als in Nederland en daarom moet je alleen gerechten eten die goed gekookt of gebakken zijn. Het wil nog wel eens voorkomen dat je koude kip of koude rijst krijgt voorgeschoteld. Er is niet zo heel veel keuze en over het algemeen heb je de keuze tussen Birmees, Chinees of Indiaas eten. Gebakken rijst met groenten is altijd wel te krijgen en daar kan niet veel mis mee zijn. Verder liggen de markten vol met sappig fruit en zolang het fruit nog in de schil zit, kan er ook niets mee aan de hand zijn.
Het eten in Myanmar is spotgoedkoop; voor zo'n 1.000 kyat (vaak nog goedkoper) heb je een maaltijd en voor 200-300 kyat heb je een bord gebakken rijst met groenten.
De meeste restaurantjes sluiten vroeg (rond 21.00 uur).

Flessen water zijn in overal gemakkelijk te verkrijgen. Je kan verder blikjes Coca Cola kopen, maar die zijn - in vergelijking met de locale merken - erg duur. Voor een blikje betaal je tussen de 300 en 800 kyat. Voor een flesje Star Cola (wat eigenlijk gewoon Pepsi is) of andere softdrinks betaal je over het algemeen 50 kyat. Een fles bier kost ongeveer 700 kyat.
Een typisch fenomeen is de tea-shop. Dit is vaak niet meer dan een verzameling heel lage tafeltjes langs de stoeprand en je zit op kleine krukjes. In deze tea-shops kan je Chinese thee, 'gewone' thee of koffie bestellen. Op het tafeltje worden schoteltjes met hartige hapjes en koekjes gezet. Je betaalt wat je gegeten hebt.

Post en internet

Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost 35 kyat.

Internet is in Myanmar verboden en je komt er dus geen internetcafés tegen. Wel zijn er winkeltjes waar je emails kan versturen. Je stuurt dan een email via het adres van het winkeltje. Het is ook mogelijk om emails te ontvangen op het adres van het winkeltje. Als er een mailtje voor je is, bellen ze je in je hotel.

 
Yangon (Rangoon)


* Hotels
Eastern Hotel
194/196 Bo Myat Htun Street
Pazundaung township, Yangon
Telefoon: 95-1-293815, 293168, 293169
Fax: 95-1-294346
18 US$ per nacht inclusief ontbijt (de vraagprijs was in eerste instantie 20 US$ per nacht)
Een mooie, grote en schone kamer met eigen badkamer en ramen. Heet water, handdoeken, airco, koelkastje en tv waarop BBC-world was te ontvangen (heel bijzonder in Myanmar). Het hotel beschikt over een grote generator zodat je niet merkt dat de stroom uitvalt (je hebt dus ook wat aan je airco). Je kan hier FEC's voor kyat wisselen.

Garden Guest House
441-445 Mahabandoola Street
Pabedan township, Yangon
Telefoon: 95-1-253779, 243071
10 US$ per nacht, inclusief thee en koffie.
Een klein kamertje met eigen badkamer, handdoeken en airco. Er is alleen koud water. Het hotel heeft de beschikking over een generator, maar als de stroom uitvalt (en dat gebeurt vaak in Yangon) doet alleen de verlichting het nog. De airco doet het dan niet meer!
Het hotel beschikt ook over kamers zonder eigen badkamer en met fan. Deze kosten 8 US$ per nacht. Wij vonden deze kamer echter erg armoedig en er liep een kakkerlak over de vensterbank! Pas ook op welke kamer je krijgt. Het hotel ligt namelijk naast de Sule Pagode en de moslimwijk met moskee. De gebeden gaan bijna de hele dag ononderbroken door en als je een kamer aan de voorkant krijgt, hoor je de muziek op je walkman niet meer.

* Restaurants
Aan de zijkant van het Garden Guest house bevindt zich Okinawa Restaurant. Je hebt er een uitgebreide menukaart, het ziet er zeer schoon uit en het eten is lekker. Ze verkopen ook fruitjuices en ijs waarbij ze mineraalwater gebruiken.

* Vervoer
Bij de uitgang van het vliegveld werden we benaderd door taxichauffeurs en chauffeurs van privé-auto's die ons naar de stad wilden vervoeren. Voor een taxi vanaf de luchthaven naar Eastern Hotel betaalden wij 1 US$ (ongeveer 30 minuten rijden). In de taxi kregen wij al het aanbod om geld te wisselen. Ga hier niet op in of wissel maar een klein bedrag. De aangeboden koers was in ons geval te laag. Ga na aankomst in het hotel eerst rondlopen om een idee te krijgen van de koers.
De rit terug naar het vliegveld kost zo'n 2 US$ of 1.500 kyat. Duurder dus dan de heenreis, maar ze verdienen uiteraard niets meer op het wisselen.
In Yangon kennen ze geen riksja's of tuktuks. Voor het vervoer ben je dus meestal aangewezen op de uitpuilende bussen of een taxi. Voor een taxi naar de Shwedagon Pagode (15 minuten rijden) betaalden wij 500 kyat. Op de terugweg moesten wij 600 kyat betalen, maar toen was het al wel wat later op de avond.
In Yangon kan je wel gebruik maken van trishaws - fietstaxi's met een bakje aan de zijkant waarin twee passagiers rug aan rug zitten - voor de kortere afstanden.

* Bezienswaardigheden
In Yangon mag je de Shwedagon Pagode absoluut niet missen. Wij hadden nog nooit zoiets moois gezien! - Entreeprijs 5 US$ of FEC per persoon. Het entreekaartje is maar 1 dag geldig. In tegenstelling tot wat we veel in reisboeken (onder ander Lonely Planet) hebben gelezen, hoef je geen geld te betalen voor je fotocamera (tenzij je die professioneel gebruikt). Ga niet tijdens de heetste uren van de dag. Het marmer is dan loeiheet en je brandt gegarandeerd je voeten. De pagode is open van 5.00 uur tot 21.30 uur en tijdens zonsondergang is hij op zijn mooist.
De Sule Pagode is ook de moeite waard. Entree is gratis en fotograferen is toegestaan.
De Bogyoke Aung San Markt is een grote overdekte markt ten westen van het treinstation. De markt is op het toerisme georiënteerd en het is een geschikte plek om souvenirs te kopen.
Voor het nachtleven hoef je niet naar Myanmar te komen. Rond negen uur 's avonds zijn de meeste straten van de hoofdstad uitgestorven. Ook de meeste restaurants sluiten hun deuren om 21.00 uur.

* Geld
Travellers cheques kan je voor FEC's wisselen bij de Foreign Trade Bank (2 dollar commissie), vlak bij de Sule Pagode, tegenover de Bandoola Garden. Je moet het aankoopbewijs (verzekeringspapier) van de cheques overleggen.

* Internet
In Yangon hebben we een aantal winkeltjes gezien waar ze (ook) emails voor je kunnen versturen en ontvangen. Zie Post en internet hierboven. Wij betaalden 500 kyat per verstuurde email. Het ontvangen van email kost niets.

Voor meer informatie zie verslag 39 en verslag 40

 
Kyaiktiyo


* Hotels
Pann Mya Thu Guest House
Kinpun (basecamp)
3 US$ per persoon exclusief ontbijt en met fan / 4 US$ per persoon met ontbijt en fan / 6 US$ per persoon met ontbijt en airco. Wij betaalden uiteindelijk US$5 per kamer exclusief ontbijt en met fan.
Kleine, basic kamer met eigen badkamer. Warm (lauw) water en electriciteit.

Kinpun is het "basecamp" voor de pelgrims. Het plaatsje ligt aan de voet van de berg en is startpunt van hun looptocht naar de Kyaiktiyo (de Golden Rock).
Het is ook mogelijk om hoger op de berg te overnachten, maar de kamers zijn daar vele malen duurder (vanaf 40 US$). De kamers zijn er dan ook wel veel mooier en luxer dan in Kinpun.

* Restaurants
Wij hebben gegeten bij Sea Sar Restaurant aan het begin van de straat.

* Vervoer
Omdat wij een minibusje tot onze beschikking hadden, was het mogelijk om op één dag een bezoek te brengen aan zowel Bago, als Kyaiktiyo. We zijn om 6.00 uur uit Yangon vertrokken en twee uur later waren we in Bago. We zijn rond 13.00 uur weer uit Bago vertrokken en verder gereden naar Kinpun. De rit wat in totaal 175 kilometer. |
We namen in Kinpun rond 15.00 uur een pick-up truck naar het punt net onder de Golden rock (200 kyat per persoon). Met de laatste pick-up truck (18.00 uur) zijn we weer naar Kinpun teruggekeerd (150 kyat per persoon).

Er zijn twee mogelijkheden om vanuit Kinpun bij Kyaiktiyo te komen. Je kan vanaf Kinpun over een pelgrimspad in 4 à 5 uur naar de top van de berg lopen. Het is ook mogelijk om in de laadbak van een truck tot net onder de top te komen. Het is dan nog zo'n drie kwartier lopen over een zeer stijl pad. Zowel beneden in het basiskamp als bij het eindpunt van de truck is het mogelijk om een drager voor je bagage of voor jezelf te huren.

* Bezienswaardigheden
In Bago (Pegu) zijn een aantal bezienswaardigheden. Wij bezochten er vijf en vonden de Shwemawdaw-pagode de moeite waard. Als je alle bezienswaardigheden in Bago wil bezoeken, kan je een kaartje kopen voor 6 US$ per persoon. Je hebt dan verder gratis toegang tot de bezienswaardigheden. Doe je dit niet, dan betaal je 2 US$ per persoon per bezienswaardigheid.
De Kyaik Pun Paya: vier grote rug aan rug zittende boeddhabeelden. Entree 2 US$ per persoon
De Shwemawdaw Paya: deze pagode is groter dan de Shwedagon in Yangon, maar hij blinkt minder. Entree 2 US$ per persoon en 50 kyat voor een fototicket.
Shwethalyaung Buddha: Een liggende boeddha die wordt beschouwd als de belangrijkste liggende boeddha van Birma. Entree 2 US$ per persoon en 50 kyat voor een fototicket.
Mahazedi Paya: Omdat we al enigszins tempelmoe waren, hebben we deze tempel alleen van buiten gezien. Entree 2 US$ .

Bij Kinpun is de Kyaiktiyo (Golden Rock) ongetwijfeld de meest spectaculaire en meest gefotografeerde pagode in Birma. De pagode is gebouwd op een grote, goud geverfde zwerfkei, die boven een diepe afgrond balanceert. Entree 6 US$ per persoon.

Voor meer informatie zie verslag 41

 
Taungoo


* Hotels
Min Kyee Nyo Guest House
652 Nanda Kyaw Hti Lan
Taungoo
Ze hebben hier kamers met én zonder airco en ze bieden de kamers inclusief ontbijt aan. De kamers met airco zijn nieuw en het mooist. De kamers met fan hebben ook een eigen badkamer, maar zijn eenvoudiger dan de kamers met airco.
Vraagprijs voor een kamer met airco was in eerste instantie 12 US$ per nacht. Wij hebben de airco laten uitschakelen en we hebben ook geen ontbijt genomen. Wij konden uiteindelijk naar 8 US$ per nacht afdingen voor deze kamer.
Voor een kamer met fan werd in eerste instantie 10 US$ per nacht gevraagd, maar voor deze kamer zouden wij zonder ontbijt 9 US$ hebben moeten betalen.
Mooie, ruime kamer met nette en schone badkamer. Warm water, TV, koelkast en electriciteit. Het hotel is niet centraal gelegen, maar heeft wel een klein restaurantje. Prima hotel voor een overnachting.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in het restaurant van het hotel.

* Vervoer
De rit van Kinpun naar Taungoo neemt ongeveer 9 à 10 uur in beslag (300 kilometer). De weg na Bago is slecht en op sommige stukken zeer slecht zodat je stapvoets moet rijden. Het is ook erg stoffig. De route is wel erg mooi en we hebben ons minibusje vaak laten stoppen voor het maken van foto's.

* Bezienswaardigheden
Volgens ons is er niet zo veel te doen in Taungoo. We hebben er alleen geslapen tijdens onze doorreis naar Kalaw.

Voor meer informatie zie verslag 42

 
Kalaw


* Hotels
Central Motel
Merchant Street, South of Bazaar Market
Kalaw
Telefoon: 081-50270
In 2002 bestond het hotel 1,5 jaar en het was dus redelijk nieuw.
Men vroeg in eerste instantie 10 US$ per nacht inclusief ontbijt. Wij kregen de kamer uiteindelijk voor 7 US$ exclusief ontbijt.
Goede, ruime kamer met nette en schone badkamer. Warm water en electriciteit. Het hotel is niet centraal gelegen, maar Kalaw is maar een klein bergdorpje en alles is dus op loopafstand. De kamer heeft geen fan en/of airco. Dit is ook niet nodig want toen wij er waren was het er 's avonds en 's nachts erg koud.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in Restaurant The Seven Sisters, een klein en gezellig restaurant waar ze goed eten serveren. Ze hebben er zelfs Europese gerechten als uiensoep en spaghetti. Er komen hier heel veel buitenlanders eten.

* Vervoer
De rit van Taungoo naar Kalaw neemt ongeveer 10 uur in beslag (448 kilometer). De weg is goed, maar het laatste stuk is een smalle weg omhoog de bergen in en daar gaat de meeste tijd in zitten. De route is wederom erg mooi.

* Bezienswaardigheden
In Kalaw zelf is verder niet zo veel te zien maar de mooie heuvelachtige omgeving leent zich uitstekend voor korte of langere wandelingen. Kalaw is dan ook met name bekend om de trekkings die je hier kunt doen. Een ééndaagse trekking kost 5 US$ per persoon, inclusief gids en lunch. Je vertrekt dan rond 8.00 uur en je bent om circa 16.00 uur terug in Kalaw. Je bezoekt een dorp van de Palaung-stam. Het is ook mogelijk meerdaagse trekkings met overnachtingen te doen.
Hotels en restaurants in Kalaw bemiddelen voor gidsen. Wij maakten gebruik van de diensten van J.P. Barua.

Voor meer informatie zie verslag 43
en verslag 44 (trekking)

Nyaung Shwe (Inle Meer)


* Hotels
Hotel Four Sisters Inn
no. 105 Nan Pan Quarter
Nyaung Shwe S.S.S.
Dit hotel is zeer aan te bevelen. Het wordt gerund door 4 hele vriendelijke, zorgzame zussen.
Een kamer kost hier 12 US$ inclusief een zeer uitgebreid ontbijt. Ze geven geen kortingen op deze prijs.
Mooie, ruime kamer met eigen badkamer. Warm water en electriciteit. Het hotel ligt vlak aan het water van Inle Lake. De kamer heeft geen airco. Dit is ook niet nodig want toen wij er waren was het er 's avonds en 's nachts erg koud.
Het hotel heeft ook een restaurant. Ze hebben geen menu. Je moet dus eten wat de pot schaft (traditioneel Birmees) en je betaalt ook wat je het waard vond. Hetzelfde geldt voor het doen van de was. Je betaalt "as you wish".

* Restaurants
Wij hebben gegeten in het restaurant van het hotel. Het eten is er goed.

* Vervoer
De rit van Kalaw naar Nyaung Shwe neemt ongeveer 2 uur in beslag (ongeveer 60 kilometer).
Op het meer moet je je verplaatsen met een motorboot. Wij huurden voor 6.000 kyat een motorboot van sister no. 1 voor de hele dag. We mochten zelf bepalen waar we heen zouden gaan en wanneer we terug zouden komen. Toen we door het dorp liepen werd ons ook een motorboot aangeboden voor 3.000 kyat voor gebruik tussen 8.00 en 16.00 uur.
Een motorboot voor een halve dag (bezoek aan de floating market) kostte bij sister no. 1 2.500 kyat. In het dorp werd geen korting gegeven op de daghuur en daar moet je dus het volle pond betalen ook had je de boot maar voor een halve dag nodig.

* Bezienswaardigheden
Nyaung Shwe ligt aan het Inle Meer en is voor veel toeristen de uitvalsbasis voor een bezoek aan dit prachtige meer.
De entreeprijs voor het Inle Meer is 3 US$ per persoon. Je betaalt dit bedrag in het hotel of het guesthouse waar je slaapt.
Hoewel het meer zelf heel erg mooi is, zijn er een aantal speciale dingen die je absoluut moet zien:
De bewoners van het Inle Meer hebben hun dorpen op palen in het meer gebouwd. Ze hebben rond hun huizen drijvende tuinen, waar voornamelijk bloemen en tomaten worden gekweekt.
De floating market in Ywama met boten vol fruit, groenten en bloemen wordt om de vijf dagen gehouden.
Het Phaung-Daw-U-klooster, met vijf vormeloze goudklompen waar boeddhabeelden onder verborgen zitten.
Het Nga-Phe-klooster, ofwel de 'Jumping Cat Monastry'. Wij hebben geen kat zien springen.
De roulerende markt op de oevers van het meer. De markt doet iedere dag een andere plaats aan en je kan je door de boot af laten zetten op de markt. Allerlei bevolkingsgroepen uit de omgeving komen hier handel drijven. Neem voldoende fotorolletjes mee!
De vrouwen van de Padaung-stam - De vrouwen zijn bekend om hun giraffe-nekken. Entree 3 US$. Je kan dan zoveel foto's maken als je zelf wil.

Voor meer informatie zie
verslag 45 (markt), verslag 46 en verslag 47 (drijvende markt)

 
Mandalay


* Hotel
Garden Hotel
no. 174, 83rd Street - between 24th & 25th Street
Mandalay
Telefoon: 02-31884, 02-25184, 02-27657
Fax: 95-2-310-47
Een kamer kost hier 10 US$ inclusief ontbijt. In eerste instantie vroeg men 12 US$ voor een kamer inclusief ontbijt.
Nette kamer met eigen badkamer. Heet water, koelkast, airco, fan en electriciteit.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in het Mann Restaurant, schuin tegenover het hotel.
Als je lekker Europees wil eten, ga dan naar The Barman Beer Bar aan de westkant van 76th Street, tussen 26th en 27th Street. Een zeer mooi, Europees restaurant met heerlijke gerechten, shakes en juices. De gerechten zijn wel wat duurder dan gemiddeld.

* Vervoer
De rit van Nyaung Shwe naar Mandalay neemt ongeveer 8 uur in beslag (207 kilometer). De weg is erg mooi. Je rijdt lange tijd over een bergweg en door bamboebossen.
Boottocht naar Mingun kost 500 kyat (retour) per persoon. Het is ook mogelijk een eigen boot te huren voor 5.000 - 8.000 kyat afhankelijk van de grootte van de boot. De boot naar Mingun vertrekt om 9.00 uur en duurt ongeveer 1 uur. In Mingun vertrekt de boot weer om 13.00 uur en dan doe je er ongeveer 3 kwartier over.
De reistijd naar Pyin Oo Lwin is ongeveer 2 uur. Het is een mooie bergweg.

* Bezienswaardigheden
De Mahamuni Paya, één van de vele pagodes in Myanmar. Entreeprijs 4 US$. We waren al redelijk tempelmoe en vonden het het geld niet waard.
De Swenandaw Kyaung of Golden Palace Monastery. Entreeprijs 5 US$. Wij hebben er alleen een rondje omheen gelopen.
Zeigyo Market, een overdekte markt van drie verdiepingen (inclusief roltrap) waar echt van alles te koop is.
Mandalay Hill hebben wij niet beklommen. Wij vonden het de 3 US$ entree en de prijs voor de rit naar boven (3.000 kyat voor een busje) niet waard.
Een bezoek aan Mandalay Fort is niet aan te bevelen. Wij vonden het heel saai. Entreeprijs 5 US$ per persoon.

In de omgeving van Mandalay:
Amarapura is één van de vier ancient cities in de omgeving van Mandalay. Wij bezochten in Amarapura de U Bein's Bridge, een mooie, oude brug gemaakt van teakhout. Het is zeker de moeite waard om een bootje met roeier te huren (500 kyat voor een boot voor twee personen) en vanaf het water de zonsondergang te bekijken.
Verder hebben wij in Amarapura een bezoek gebracht aan de Mahagandhayon Kyaung, een klooster waar ongeveer 1.300 monniken wonen. Om 11.30 uur kan je hier zien hoe de monniken zich op het plein verzamelen om vervolgens de eetzaal binnen te lopen en in doodse stilte hun bedelnap leeg te eten.

Mingun is ook één van de vier ancient cities. Deze stad kan je alleen over het water bereiken (zie vervoer). De entreeprijs voor Mingun is 3 US$. Je hoeft dan verder niet meer te betalen voor de bezienswaardigheden. Wij beklommen de Mingun Paya, een indrukwekkende grote hoop stenen die ooit een pagode had moeten worden. De Pondaw Paya is het werkmodel van deze pagode. De Mingun Bell is de één na grootste klok van de wereld. Hsinbyume Paya, is weer één van de vele pagodes.

Pyin Oo Lwin (May Myo) is een hill-station, 67 kilometer ten oosten van Mandalay. Het lig op een hoogte van 1070 meter. Wij bezochten er de National Kandawgyi Garden (botanische tuin) die sinds mei 2001 voor buitenlanders toegankelijk is. Entree kost 1.000 kyat per persoon en een cameraticket kost 100 kyat. Verder in Pyin Oo Lwin een bezoek gebracht aan de Pwekauk Waterval. Een cameraticket kost hier 100 kyat en dit is dan inclusief het entreegeld van 20 kyat per persoon.

* Geld
Travellers cheques kan je voor FEC's wisselen bij de MICB Bank aan de 84th Street, tussen 29th en 30th Street.

* Internet
In Mandalay hebben we Nila gevonden, een telefoonwinkeltje waar je emails kan versturen en ontvangen. Zie Post en internet hierboven. Wij betaalden 1.500 kyat per email om te verzenden. Het ontvangen van een email kost 750 kyat.

Voor meer informatie zie verslag 48 (Mandalay en Amarapura), verslag 49 (Mingun) en verslag 50 (Pye Oo Lwin).

 
Meiktila


* Hotel
Er zijn veel hotels in Meiktila, maar er zijn er slechts drie waar ook buitenlanders mogen slapen.

Honey Hotel
Maung Maung
Pan Chan Street
Meiktila
Telefoon: 064-21583 / 21847
Ze hebben hier twee soorten kamers; kamers met eigen badkamer en heet water voor 15 US$ per nacht en kamers met gedeelde badkamer met koud water voor 10 US$ per nacht. Beide prijzen zijn inclusief ontbijt. De vraagprijs was in eerste instantie 20 US$ per nacht.
Eenvoudige kamers met airco en electriciteit.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in het Shwe Ohn Pin Restaurant. Dit restaurant heeft een open keuken.

* Vervoer
De rit van Mandalay naar Meiktila duurt ongeveer 3 uur. De weg is naar Birmese omstandigheden goed. Wij hebben eerst een bezoek gebracht aan Pyin Oo Lwin waardoor de totale reistijd naar Meiktila 7 uur was (twee uur naar Pyin Oo Lwin, twee uur terug naar Mandalay en 3 uur naar Meiktila). De totale rit is 338 kilometer.

* Bezienswaardigheden
Volgens ons is er niet zo veel te doen in Meiktila. Er stoppen hier veel expressbussen. We hebben er alleen geslapen tijdens onze doorreis naar Bagan.

Voor meer informatie zie verslag 50

 
Bagan (Pagan)


* Hotel
Yar Kinn Thar Hotel
Anawrahta Road
Nyaung Oo - Bagan
Telefoon: 062-70170 / 70159
Mooie ruime kamer voor 9 US$ per nacht inclusief ontbijt. In eerste instantie vroeg men 12 US$ voor een kamer inclusief ontbijt.
De kamer heeft een moderne badkamer met bad (!) en er is 24 uur heet water. Verder is er een koelkast, airco, satelliet tv en electriciteit. Het hotel verhuurt fietsen en men is zeer behulpzaam. Warm aanbevolen!

* Restaurants
Wij hebben heerlijk gegeten in het Bagan Restaurant, schuin tegenover het hotel. Ze hebben er pizza's, spaghetti, vis, verse fruitjuices, lassi etc. Het personeel is zeer vriendelijk en praat een klein beetje Nederlands.
Verder hebben we lekker gegeten in het Sarabha Restaurant in Old Bagan.

* Vervoer
De rit van Meiktila naar Mount Popa duurt ongeveer 2,5 uur. Vanaf Mount Popa naar Bagan is het nog 1,5 uur rijden over een redelijk goede weg. De totale rit is 265 kilometer.
Voor een rit met een taxi van Old Bagan naar ons hotel in Nyaung Oo betaalden wij 1.300 kyat.
Als je niet de beschikking hebt over een taxi(busje), kan je voor het vervoer in Bagan het beste een fiets huren of een paardenkar huren. Alle pagodes en tempels liggen op redelijke afstand van elkaar.

* Bezienswaardigheden
Als je de tempelstad Bagan binnen komt rijden, passeer je een hokje waar je de 10 US$ entree per persoon voor Bagan moet betalen. Het bezoek aan de historische bezienswaardigheden in Bagan is verder gratis. De vele monumenten in Bagan behoren tot de hoogtepunten van de wereldarchitectuur. De stad is met recht de nationale trots van Myanmar.

In de omgeving:
Mount Popa is een gedoofde vulkaan van 1.518 meter hoog met vrijwel loodrechte rotswanden. Het is de woonplaats van de nats en de Olympus van Birma. De pagode op Mount Popa lijkt op afstand mooier dan dat je daadwerkelijk op de berg staat. De klim omhoog is vrij stijl en duurt ongeveer 20 minuten. Je hebt wel een mooi uitzicht op de omgeving. Onderweg krijg je gezelschap van apen. Toegang tot Mount Popa is gratis.

Voor meer informatie zie verslag 51 (Mount Popa), verslag 52 (Bagan) en verslag 53 (Bagan en omgeving)

 
Pyay (Prome of Pye)


* Hotel
Myat Lodging House
No. 222, Bazaar Street / P.O. Box 08151
Pyay
Telefoon: 053-21361
Goede kamer voor 10 US$ per nacht exclusief ontbijt. In eerste instantie vroeg men 12 US$ voor een kamer inclusief ontbijt.
De kamer heeft geen badkamer. Je kan gebruik maken van gedeelde douches en toiletten die overigens wel schoon en net zijn. Er is 24 uur heet water. De kamer heeft wel een koelkast, airco, fan, satelliet tv en electriciteit. Wel gehorig en erg veel muggen!

* Restaurants
Wij hebben gegeten in een restaurantje in de buurt van het hotel. Het was niet erg bijzonder en we hebben het dus bij een vermicellisoep gehouden.

* Vervoer
De rit van Bagan naar Pyay is 420 kilometer en duurt een dikke 10 uur. Je komt dus behoorlijk gaar in Pyay aan. De weg is redelijk goed.
De weg langs Pyay wordt gebruikt door expressbussen van Yangon naar Bagan.
De rit van Pyay naar Yangon duurt vervolgens weer ongeveer 6 uur (283 kilometer). De weg is de beste die we tot dan toe hebben gezien.

* Bezienswaardigheden
In Pyay bevindt zich de op een heuvel gelegen Shwesandaw-pagode. Deze pagode zou bezienswaardig zijn. Wij hebben deze pagode echter niet bezocht.

Voor meer informatie zie verslag 54.

naar bovenzijde pagina