Reisverslagen Myanmar (Birma) - Januari 2002
Bouwsteiger van Bamboe - Rangoon - Myanmar Op 7 januari 2002 zijn we vanuit Bangkok naar Yangon (Rangoon) in Myanmar gevlogen. We hebben lang getwijfeld of we dit land wel moesten bezoeken. Myanmar heeft namelijk een militaire dictatuur die een verschrikkelijke staat van dienst heeft op het gebied van de mensenrechten. We wandelen door de kleine straatjes, bezoeken de Sule Paya en maken direct kennis met de gastvrijheid van de bevolking in Myanmar.
Verslag 39
Shwedagon Pagode - Yangon - Rangoon - Myanmar We wandelen over de Bogyoke Aung San markt, een grote overdekte markt waar je werkelijk van alles kan kopen. 's Middags bezoeken we de prachtige Shwedagon pagode. Hier raken we in gesprek met Leonard en Usha. We besluiten om gezamenlijk een minibus met chauffeur te huren voor een rondreis van 14 dagen door Myanmar.
Verslag 40
  We wandelen nog een dag door Yangon om vervolgens de volgende dag naar Bago en Kyaiktiyo te reizen. In Bago bezoeken we een aantal pagodes en in Kyaiktiyo verbazen we ons over een goud geschilderde rots die gevaarlijk balanceert boven een diepe afgrond.
Verslag 41
Pannekoeken bakken - Myanmar Vandaag rijden we naar Taungoo, een rit van 300 kilometer waar we 10 uur (!) over doen. De weg is slecht en als de deuren van ons busje gesloten zijn, vertelt Myint ons "iets" over het tanken in Myanmar.
Verslag 42
Bervolkeren - Kalaw - Myanmar We vervolgen onze reis naar Kalaw, een hill-station op 1.320 meter hoogte. We stoppen vandaag veel om foto's te maken. We eten pannenkoeken in een klein dorpje en 's avonds regelen we onze trekking door het shangebergte rond Kalaw.
Verslag 43
Slechte wegen in Myanmar We wandelen door het Shangebergte rond Kalaw. In deze heuvels leven verschillende bergvolken, elk met een eigen taal, kleding en cultuur. De paden die wij bewandelen leiden langs dorpjes van de palaung-stam. We worden gastvrij onthaald in een traditioneel longhouse. 's Avonds rijden we door naar Nyaung Shwe aan het Inle Lake.
Verslag 44
Visser - Inle Lake - Myanmar We varen de hele dag over het Inle Lake en bezoeken een markt, een weverij, een smid, een sigarenfabriek en enkele pagodes en kloosters. Aan het eind van de dag brengen we nog een bezoek aan de vrouwen van de Padaung-stam, bekend vanwege hun 'giraffe-nekken' en zien - terwijl we midden op het meer dobberen - een prachtige zonsondergang.
Verslag 45
Verslag 46
Inle lake - Tempel - Myanmar Vandaag reizen we verder naar Mandalay, maar voordat we vertrekken willen we nog éénmaal genieten van het Inle Lake. Om 6.30 uur stappen we weer in de gehuurde boot en varen we naar de drijvende markt die éénmaal in de vijf dagen in Ywama wordt gehouden.
Verslag 47
Monnik wast zijn kom - Mandalay - Myanmar We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van Mandalay en Amarapura. We zien onder andere hoe in het Mahagandayon klooster de monniken in doodse stilte lunchen en bezoeken de U-Bein-Bridge, de langste teakhouten brug ter wereld. 's Avonds komen we nog een keer terug bij de brug voor een prachtige zonsondergang.
Verslag 48
U Bein bridge - Mandalay - Myanmar Met de ferry varen we naar Mingun, de voormalige hoofdstad van Birma.
Verslag 49
  In Pyin Oo Lwin - de meest geliefde vakantieplaats van de inwoners van Mandalay - bezoeken we de National Kandawgyi Garden (botanische tuin) die sinds mei 2001 voor buitenlanders toegankelijk is. Tijdens de lunch worden we betoverd door een oude heks en vervolgens rijden we naar Meiktila om daar te overnachten.
Verslag 50
  We beklimmen Mount Popa voor een bezoek aan de nats. 's Middags arriveren we in Bagan, stad van de duizenden pagodes.
Verslag 51
Tempels - Bagan - Myanmar We bezoeken een aantal van de duizenden pagodes en tempels in Bagan en beleven een zonsopgang en zonsondergang op een pagode. In de Shwezigon Paya zien we hoe een man binnen drie minuten foto's van ons ontwikkelt in de kleinste donkere kamer ter wereld.
Verslag 52
Groet sigaar - Bagan - Myanmar We varen naar de overkant van de rivier voor een bezoek aan een tempel op een berg. Het blijft bij een bezoek aan het dorp aan de voet van de berg. 's Middags gaan we op zoek naar mooie "Kodakmomenten".
Verslag 53
Ossenkarren - Myanmar In twee dagen reizen we terug naar Yangon. Myint heeft nog wat verrassingen voor ons in petto en nodigt ons onder andere uit voor een diner bij hem thuis. Na het diner zien we Yangon by night. Morgen vliegen we terug naar Bangkok.
Verslag 54