Print dit verslag
Verslag 25 - Pokhara
Locale bus naar Pokhara
Locale bus naar Pokhara

Pokhara is na Kathmandu de grootste toeristische trekpleister van Nepal. De stad heeft deze populariteit te danken aan zijn locatie. Pokhara ligt namelijk aan de rand van het Phewa meer en in de nabijheid van 's werelds hoogste bergtoppen: Dhaula-giri, het Annapurna-massief, Manaslu, Himalchuli en de spectaculaire grillige piek van de Machhapuchare. Pokhara ligt in het geografische hart van Nepal op een hoogte van 884 meter. De stad ligt dus lager dan Kathmandu en heeft daardoor een hogere gemiddelde temperatuur dan Kathmandu.


Het deel van Pokhara waar je als toerist over het algemeen verblijft (Lakeside) is een groot Thamel. Er bevinden zich hier ontelbare hotels, restaurants en winkeltjes. De sfeer in de stad is echter zeer ontspannen en rustig. In Pokhara zelf is niet veel te doen. Het is leuk om een bootje te huren en te gaan varen op het Phewa meer. Daarnaast zijn er enkele wandelingen of fietstochten te maken naar tempels en uitzichtpunten op heuvel vlakbij Pokhara.
Wij zullen de komende dagen in Pokhara lekker rustig doorbrengen.
De dag na aankomst zijn we 's morgens vroeg op pad gegaan en zijn we naar Devi's Fall gewandeld. Water uit de Pardi Khola-rivier verdwijnt hier in een groot gat onder de grond. De waterval is vernoemd naar een Zwitserse man met de voornaam David die hierin is meegesleurd en verdronken is. Het riviertje bevat redelijk veel water, maar in het regenseizoen of net daarna schijnt de waterval op zijn mooist te zijn.

Devi's Fall
Devi's Fall
In Pokhara bevinden zich twee Tibetaanse nederzettingen. Deze nederzettingen werden gesticht door vluchtelingen die in 1959 Nepal binnentrokken na de Chinese invasie van Tibet. Wij brengen een bezoek aan de nederzetting Tashi Ling, vlakbij de Devi-waterval.
De Tibetanen verkopen hier voornamelijk souvenirs om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. We lopen een rondje door het dorp en worden door een Tibetaanse vrouw haar souvenirwinkel in gepraat. We maken haar duidelijk dat we niet willen kopen, maar moeten toch echt even haar winkeltje binnenkomen. Ze roept steeds: "no buy, just lookie, lookie, no buy". Als ze hoort dat we in Tibet zijn geweest, vraagt ze onze oren van ons hoofd: Hebben we de Jokhang tempel gezien? Hebben we de Potala bezocht? Zijn we in Shigatse geweest? Hoe vonden we Tibet? Als ze ons enkele kralen cadeau wil geven voor geluk, weigeren we vriendelijk en nemen we afscheid. We maken haar duidelijk dat ze de kralen beter kan verkopen.
Een bezoek aan de Tibetaanse tempel slaan we over. We hebben de afgelopen weken zoveel mooie tempels in Tibet gezien, dat we deze een beetje gewoontjes vinden. Ook het plaatsje maakt op ons geen grootse indruk. Als je Tibet in het echt hebt gezien, is dit alles een beetje nep. Er schijnt echter nabij Hyangja een grotere Tibetaanse nederzetting (Tashi Pakhel) te zijn die een stuk interessanter is.
Vanaf de waterval nemen we een stadsbus terug naar Lakeside. Op het terras van een restaurant met uitzicht op het meer genieten we van onze verlate lunch.

Op woensdag 7 november huren we voor de hele dag een mountainbike. Bij Lakeside slaan we rechtsaf. Deze weg leidt langs het meer en je hebt dus een mooi uitzicht op het uitgestrekte water. De weg is niet meer dan een pad met grote keien. Het vergt dus wel enige stuurmanskunst om op de fiets te blijven zitten. Met name als het heuveltje af gaat, raken we soms het contact met het zadel kwijt. Ook vandaag is het weer behoorlijk warm en we moeten dus regelmatig stoppen voor een koele verfrissing. In de velden rond het meer zijn de vrouwen bezig met het oogsten van de rijst. Iedereen is erg vriendelijk en ze roepen of zwaaien je allemaal gedag. Na een vermoeiende dag trappen in de hete zon, genieten we 's avonds van een heerlijke maaltijd in het Piramide Restaurant.

Pijn in je Honki Ponki
Pijn in je Honki Ponki
Phewa Lake
Phewa Lake

Het was de bedoeling dat we de volgende morgen naar de zonsopkomst zouden gaan kijken vanaf Sarangkot. Vanaf deze kale bergtop heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya, met zevenduizenders als de Machhapuchare, met een hoogte van 6.993 meter één van de lagere toppen. Helaas werkt het weer niet mee. Het regent 's nacht regelmatig en 's morgens is het behoorlijk mistig. We slaan dit uitstapje maar over, want veel zullen we vandaag niet zien van de zonsopkomst.
We laten de manager van het hotel de bustickets voor het traject Pokhara - Kathmandu regelen. Voor 200 rupees per persoon worden we op vrijdagochtend om 8.00 uur voor de deur van het hotel opgehaald. Wat een luxe. We hebben goede plaatsen voorin de bus en hebben behoorlijk veel beenruimte. In een half uurtje rijden we heel Pokhara door om andere reizigers op te halen. Daarna begint de lange busreis. De weg naar Kathmandu leidt grotendeels langs de Trisuli-rivier en is ongeveer 200 kilometer lang. Gedurende het eerste gedeelte van de reis is de kwaliteit van de weg slecht. We zweven regelmatig ergens halverwege stoel en dak. En we hebben nog steeds een beetje zadelpijn!
Met een toeristenbus duurt de rit (inclusief plas-, ontbijt- en lunchstop) gemiddeld 6 uur. Aan het eind van de middag, rond half vier, komen we in Kathmandu aan.

Plaspauze
Bij het busstation is het weer een drukte van belang. Nog voordat de rugzakken van het dak van de bus af zijn, wordt er al aan je getrokken door de taxichauffeurs en riksjarijders. En uiteraard vragen ze weer belachelijke prijzen voor een rit naar het hotel. We blijven rustig en negeren in eerste instantie de chauffeurs. Pas als de meeste reizigers vertrokken zijn, beginnen wij de onderhandelingen met de chauffeurs die nog geen rit hebben. Als de vraagprijs belachelijk hoog ligt, barsten we in lachen uit en richten we ons tot een andere chauffeur. Helaas blijft de vraagprijs van de paar chauffeurs die nog geen rit hebben aan de hoge kant. We besluiten onze rugzakken op onze rug te binden en te doen of we gaan lopen. Nu daalt de prijs wel, maar naar onze mening nog niet fors genoeg. We besluiten de parkeerplaats af te lopen en op zoek te gaan naar een motorriksja. Al snel stopt er een riksja die ons wil vervoeren. We proppen onze rugzakken en onszelf in het kleine karretje.
Het verkeer in Kathmandu staat echter vast. Als de chauffeur Thamel wil inrijden, blijkt de weg afgesloten. De straat staat vol met politie die een grote mensenmassa in het gareel houdt. Het blijkt dat er hier gestart gaat worden voor een belangrijke hardloopwedstrijd. De chauffeur wil niet verder rijden en doet net alsof ons hotel één straat verder is. Wij weten wel beter. Ons hotel is helemaal aan de ander kant van Thamel. De chauffeur wil de afgesproken prijs hebben, maar met een derde zal hij genoegen moeten nemen. Hij neemt vloekend zijn geld in ontvangst en als hij wegrijdt, steekt hij nog even snel zijn middelvinger op.
We zijn nu genoodzaakt met volle bepakking door de mensenmassa naar het hotel te lopen. We zullen weer in Hotel Ganesh Himal slapen.
Zondag vliegen we naar Bangalore (Zuid-India) en sluiten we onze relaxte reis in Nepal af.
Fotoserie 30

Terug naar laatste nieuws
Volgende verslag