Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
Nieuw Zeeland
 
Onderstaand geven we een overzicht van de campings waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in mei 2002 / juni 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Nieuw Zeeland
Wij kochten ons vliegticket bij een toeristenbureautje in Khaosan Road (Bangkok). Het is raadzaam om "rond te shoppen", want de prijzen variëren sterk. Wij zijn uiteindelijk gevlogen met Thai Airways International omdat zij de goedkoopste ticket aanboden. Wij betaalden voor een ticket Bangkok - Auckland // Christchurch - stopover Sydney - Bangkok 34.410 baht per persoon. Op zowel de heen- als de terugweg maak je een tussenstop in Sydney. Hier kan je ook éénmalig (op de heen- óf op de terugweg) een stopover van maken. Van deze mogelijkheid hebben wij dus gebruik gemaakt. Het traject Christchurch - Sydney wordt met Air New Zealand gevlogen.

De departure tax in Thailand (Bangkok) bedraagt 500 baht per persoon.
De departure tax in Christchurch in Nieuw Zeeland bedraagt NZ$25 per persoon.

Visum
Nederlanders krijgen zonder probleem een (gratis) visum. Wel moet je paspoort op de uitreisdatum uit Nieuw Zeeland nog minimaal 3 maanden geldig zijn en je moet in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar een verdere bestemming. Bij aankomst op het vliegveld moet je een 'arrival card' invullen. Na inlevering krijgt je een visitors permit waarmee je maximaal drie maanden in Nieuw-Zeeland mag blijven. Als je langer dan drie maanden in Nieuw Zeeland wil blijven, heb je wel een visum nodig. Als je in Nieuw Zeeland wil gaan werken, heb je een werkvergunning nodig.

Douanebepalingen
In het vliegtuig krijg je een douaneformulier overhandigd waarop je moet invullen of je iets aan te geven hebt. De regering van Nieuw Zeeland verbiedt de invoer van drugs, wapens, pornografie en produkten die zijn gemaakt van bedreigde dier- en/of plantsoorten. Verder moet je op het formulier vermelden of je produkten van plantaardig en/of dierlijk materiaal bij je hebt. Ze zijn namelijk erg bang voor het binnenkomen van planten- en dierenziektes. Je moet ook aangeven of je kampeerartikelen, fietsen, hengels etc. bij je hebt. Het wil niet zeggen dat je de goederen het land niet mee in mag nemen, maar ze moeten misschien wel ontsmet worden. Ons werd bijvoorbeeld gevraagd of we een tent bij ons hadden en we moesten de onderkant van onze bergschoenen laten zien.
Het invoeren van levensmiddelen (in welke vorm dan ook) is niet toegestaan. Op de luchthaven controleert men de tassen (ook handbagage) niet met drugshonden, maar met voedselhonden!
Verder moet je aangegeven in welke landen je 30 dagen voor binnenkomst in Nieuw Zeeland bent geweest en of je op een boerderij bent geweest of in een bos hebt gewandeld of gekampeerd.

Geld
De munteenheid van Nieuw Zeeland is de Nieuw Zeelandse dollar (afgekort NZ$). De waarde van 1 NZ$ is ongeveer €0,52. Voor US$1 krijg je ongeveer NZ$0,48.
Met travellers cheques, creditcard en pinpas kan je in Nieuw Zeeland overal goed terecht.


Eten en drinken
De keuken van Nieuw Zeeland is een kopie van de Engelse keuken, maar ook de Indiase, Thaise, Chinese en Vietnamese keukens zijn overal te vinden. Verder zijn de Amerikaanse hamburgergiganten in groten getale vertegenwoordigd. De porties zijn altijd behoorlijk groot.
In Rotorua kan je een traditionele Maori-maaltijd (een hangi) eten; Het vlees, de vis, de aardappelen en de groenten worden in de hete grond gaar gestoomd.
Fruit (bijvoorbeeld appels, peren, kiwi's en mandarijnen) zijn in Nieuw Zeeland bij boerderijen langs de weg te koop. Je betaalt dan minder per kilo dan in de supermarkt.
In veel supermarkten ontbreekt ook het "Hollandse vak" niet; appelmoes, drop, ontbijtkoek, zuurkool en Zaanse mayonaise zijn vrij gemakkelijk te verkrijgen.
Een maaltijd in een gemiddeld restaurant kost ongeveer NZ$30. Een takeaway maaltijd kost tussen NZ$5 en NZ$10.

Post en internet
Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost NZ$ 1,50.

Op veel campings is het niet mogelijk om te internetten. Soms zit je ook te ver verwijderd van een stad of dorp waar dat wel mogelijk is. Wij zochten vaak een internetcafé of internetwinkel als we onderweg waren. Als je door de wat grotere plaatsen rijdt, is er vaak wel een mogelijkheid te vinden. De prijzen voor het gebruik van internet variëren sterk. Soms kost het NZ$5 per uur en wordt het goedkoper als je het internet langer gebruikt, maar soms kost het ook NZ$3 per kwartier.

Overnachten
Overnachten is in Nieuw Zeeland niet goedkoop. Campers mag je echter gewoon in de vrije natuur neerzetten, mits het geen nationaal park is. Er is wel een groot aanbod in verschillende soorten accommodaties:

Hostels zijn over het algemeen goedkoop. Een overnachting kost ongeveer tussen NZ$15 en NZ$20 per persoon. De meeste hostels hebben bunkrooms (kamers met stapelbedden) of dormitories (slaapzalen) en een paar één- of tweepersoonskamers. Voor een tweepersoonskamer betaal je gemiddeld NZ$ 35. Linnengoed moet over het algemeen gehuurd worden. Verder hebben hostels vaak een gemeenschappelijke keuken, waar je zelf kan koken.

Nieuw Zeeland is een goed kampeerland en het aanbod in campings is groot. Behalve plekken voor een campervan, motorhome of tent, bieden de meeste campings ook cabins, kleine appartementen of een motel (luxe appartement) aan. De campings beschikken in het algemeen over een winkeltje, een gemeenschappelijke keuken waar je zelf kan koken (je moet wel zelf kookgerei meebrengen), douches en toiletten, wasmachines en drogers werken op NZ$2-munten en soms is er een ontspanningsruimte met een tv en bibliotheek. Soms is er zelfs een zwembad en een speelplaats voor de kinderen.
Voor een plaats met electriciteit (powered site) voor een tent of camper betaal je tussen NZ$9 en NZ$12 per nacht per persoon. De non-powered sites zijn over het algemeen NZ$1 tot NZ$2 per persoon goedkoper.
De prijs voor een cabin is vanaf NZ$30 voor twee personen. Een cabin is vaak eenvoudig ingericht met een kast, tafel, stoel en keukengerei. Je moet zelf voor beddengoed zorgen.
Een self-contained unit is eigenlijk een grote cabin met eigen keuken en badkamer. Je betaalt ongeveer NZ$70 voor twee personen. Je moet zelf voor beddengoed zorgen.
In een motel op een camping zijn de keuken en badkamer beter ingericht dan in de kleine appartementen. Verder is er beddengoed aanwezig. De prijs is over het algemeen vanaf NZ$55 voor twee personen.
Campings van het Department of Conservation (DOC) bevinden zich in de nationale parken en reservaten. Ze beschikken over het algemeen niet over powered sites en zijn vrij eenvoudig van opzet. Je betaalt NZ$7 per persoon.
Op de meeste campings moet je vóór 10.00 uur uitchecken.
Voor NZ$20 kan je een Top 10 Club Card kopen. Deze kaart geeft recht op 10% korting op de totale overnachtingsprijs bij één van de 48 'Top 10 campings' en op veel attracties (bijvoorbeeld: Kelly Tarltons Antarctic Centre & Underwater World in Auckland, Waitomo Caves, Buried Village in Rotorua, Waimangu Thermal Valley in Rotorua, Hells Gate in Rotorua, Wai-O-Tapu Thermal Park in Rotorua, Marineland in Napier etc.)

Een homestay is te vergelijken met bed & breakfast. Je krijgt een slaapkamer in het huis en mag gebruik maken van badkamer en toilet. In de woonkamer kan je tv kijken en 's ochtends krijg je een ontbijt aangeboden. De prijs voor een homestay begint bij NZ$50 per persoon.

Een farmstay is in feite een bed & breakfast op een boerderij. Op de boerderij wordt tijdens je aanwezigheid gewoon doorgewerkt, waardoor je het boerenbedrijf van dichtbij kan meemaken. Je kan ervoor kiezen om af en toe mee te werken op de boerderij of alleen maar toe te kijken.

Hotels er volop en in verschillende prijsklassen. Vooral in de grote steden en toeristenplaatsen bevinden zich hotels van bekende internationale hotelketens. Ze bieden luxe kamers aan met veel comfort en goede sanitaire voorzieningen. Een overnachting kost je minimaal NZ$200. Voor een overnachting in een middenklasse hotel betaal je tussen NZ$85 en NZ$200.
Motels zijn er in twee soorten: motelflats en bedieningsmotels. Motelflats zijn complete appartementen, over het algemeen met twee slaapkamers, een woonkamer met televisie, een keuken en een badkamer. De prijs is gemiddeld NZ$80 voor een kamer. In een bedieningsmotel heb je een slaapkamer met badkamer en toilet en de prijs ligt dan ook iets lager.

Camperhuur
Voor onze reis door Nieuw Zeeland hebben wij een camper (motorhome) gehuurd omdat we zo flexibel mogelijk wilden zijn (zelf bepalen waar je naar toe gaat en wanneer je daar naar toe gaat) en omdat we in de winter in Nieuw Zeeland waren, was het reizen met een auto met kampeeruitrusting geen optie (te koud en te nat).

In Nieuw Zeeland rijdt men links. De wegen zijn echter goed onderhouden en tamelijk rustig, zodat het links rijden al snel went. Autosnelwegen zijn er alleen in de omgeving van de steden Auckland, Wellington en Christchurch. De verkeersborden wijken nauwelijks af van die in Nederland.
Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende om een camper te huren. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig.

Er zijn een groot aantal camperverhuurbedrijven en bedrijven die voor de camperverhuurbedrijven intermediair zijn. Via internet en intermediair New Zealand Travel House (www.nztravelhouse.com) zijn wij ook aan onze camper gekomen. Het verhuurbedrijf bleek uiteindelijk Kea Campers te zijn (www.keacampers.com).
De huurprijs van een camper is afhankelijk van het soort camper en de tijd van het jaar. Omdat wij een camper in de wintertijd (dus laagseizoen) huurden, konden we een luxe camper voor relatief weinig geld huren. Via de site huurden wij een camper voor vier personen voor NZ$65 per dag (prijs bij een periode langer dan 28 dagen en in de periode mei - september). De huurprijs was zelfs lager dan dat wij rechtstreeks bij Kea Campers zouden hebben gehuurd. Dezelfde camper kost in het hoogseizoen (december - februari) NZ$227 per dag.
De camper beschikte over 2 tweepersoonsbedden, chemisch toilet, douche, koud en warm stromend water, magnetron, afzuiger, 4-pits gasstel en twee kachels (één op electriciteit en één op gas).

 

Verder was bij de prijs inbegrepen:
- Complete uitrusting zoals: kookgerei, eetgerei, beddengoed, hand- en theedoeken, emmer, knijpers, stoffer en blik.

- Standaard Verzekering met NZ$5.000 eigen risico. Het bedrag van de eigen risico wordt al van je creditcard afgeschreven en bij inlevering van de camper op je rekening teruggestort (mits je uiteraard geen schade hebt)..
- Ongelimiteerde kilometers
- Twee gasflessen
- Gratis mogelijkheid voor een extra bestuurder
- Een uitgebreide instructie bij het ophalen van de camper, wegenkaarten, accommodatiegids en een folder met de verkeersregels.
- Transfers van het hotel naar het depot van het verhuurbedrijf en v.v.

- one-way Auckland - Christchurch (of v.v.)

Het was mogelijk een extra verzekering af te sluiten voor een extra NZ$20 per dag. Het eigen risico werd dan verlaagd naar NZ$2.000. Als je helemaal geen eigen risico wilde hebben, dan kan je een extra verzekering afsluiten voor een extra NZ$35 per dag. In het laatste geval was je ook verzekerd voor raamschade, bandschade en alle waterschade).

Afgelegde afstanden
Klik op deze link voor de afgelegde afstanden in Nieuw Zeeland

Auckland


* Hotel
Hyatt Regency Auckland
Corner Waterloo Quad & Princes Street
P.O. Box 3939
Auckland
Telefoon: (64 9) 355 1234
Fax: (64 9) 302 3269
Internet: www.hyatt.com
De overnachtingen in dit luxe hotel kregen wij cadeau van de collega's van Roos. Een overnachting in dit hotel kost NZ$170 exclusief tax, maar dan heb je ook een kamer die van alle gemakken is voorzien. Overigens is er geen ontbijt bij de prijs inbegrepen!

* Vervoer
Toen wij in Auckland arriveerden, hebben wij op het vliegveld bij het International Visitor Centre kaartjes voor de shuttlebus gekocht. De prijs voor deze shuttlebus is NZ$25 voor twee personen en je wordt voor je hotel afgezet. Het is ook mogelijk om de airportbus te nemen, maar die kost NZ$13 per persoon en stopt alleen bij vastgestelde haltes (zie internet: www.airbus.co.nz).

In Auckland hebben we voornamelijk gelopen. Er zijn echter ook voldoende mogelijkheden om je met de bus te verplaatsen:
Auckland's Link Bus Service rijdt een route waarbij diverse attracties worden aangedaan. Een kaartje kost NZ$1,20 en dan maakt het niet uit of je het hele rondje blijft zitten of slechts een gedeelte van het traject meerijdt.
Voor NZ$8 kan je een Auckland Pass kopen en daarmee kan je een hele dag onbeperkt reizen met de Stagecoach Auckland Buses, The Link Buses en cross-harbour Fullers Ferries.

* Bezienswaardigheden / vertier
Queen Street is de belangrijkste en drukste winkelstraat. Je vindt hier grote warenhuizen, restaurants, cafés, theaters en bioscopen.
De Sky Tower is met 328 meter het hoogste gebouw van het zuidelijk halfrond. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht. Het is eveneens mogelijk te bungy jumpen vanaf 192 meter hoogte. Entreeprijs is NZ$13 per persoon. Als je wil bungy jumpen kost het uiteraard vele malen meer.
Internet: www.skycity.co.nz en www.skyjump.co.nz of www.4vertigo.com
Kelly Tarlton's Antarctic Encounter and Underwater World is de grootste attractie in Auckland. Stap op de lopende band en laat je door een glazen buizenstelsel voeren in een groot zoutwaterbassin en bekijk een pinguïnkolonie op een ijsvlakte. Entreeprijs NZ$24 per persoon. Wij kunnen hier geen mening over geven omdat we er niet zijn geweest. Iets dergelijks bezochten we namelijk al eerder in Singapore.

Internet: www.kellytarltons.co.nz
Parnell Village - een gerestaureerd kolonistenstadje - ligt ongeveer 2 kilometer vanaf het centrum van Auckland. Veel van de Victoriaanse huizen zijn als (specialiteiten)winkel of restaurant ingericht.

* Geld
In Auckland is het geen probleem om geld of cheques te wisselen.

* Communicatie
In Auckland kan je op veel plaatsen internetten. De prijzen variëren van NZ$5 tot NZ$9 per uur. Een kwartier internetten is relatief duurder. Dus hoe langer je gebruik maakt van het internet, des te goedkoper het wordt.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Auckland zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 92 (Auckland, de andere kant van de wereld).

 

Campings


Vanuit Auckland zijn we vertrokken met de camper. Wij hebben overnacht op de volgende campings:

Noordereiland

 • Camping van het Department of Conservation (DOC) in Waipoua Forest. Northland.
  In het Waipoua Forest National Park dicht bij het Waipoua Forest Visitor Centre. Goede uitvalsbasis voor het bekijken van de indrukwekkende kauri-bomen in het Waipoua Kauri Forest.
  Toiletten, (gratis) warme douches, gemeenschappelijke keuken. Geen powered sites. NZ$7 per persoon.
 • Pukenui Holiday Park - Pukenui
  Lamb Road, Pukenui. Northland. Telefoon: (09) 409 8803. Goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Ninety Mile Beach. Op loopafstand van het centrum.
  Toiletten, (gratis) warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger. Powered site: NZ$10 per persoon.
 • The Park Lodge on Paihia - Paihia
  Corner Seaview & Macmurray Roads, Paihia, Bay of Islands. Telefoon: (09) 402 7826. Internet: www.teparklodge.co.nz. Op loopafstand van het centrum, het strand en de voetgangersferry naar Russell.
  Toiletten, (gratis) warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger, zwembad en tv-kamer.
  Powered / tentsite: NZ$12 per persoon. Motelkamer: NZ$112,50-NZ$135 voor twee personen.
 • Orere Point Top 10 Holiday Park - Orere Point
  2 Orere Road, Orere Point, Bay of Plenty. Telefoon: (09) 292 2774. Op loopafstand van het strand.
  Toiletten, warme douches met muntsysteem (NZ$0,20 voor 5 minuten), gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger.
  Powered / tentsite: NZ$10 per persoon (10% korting met Top 10 clubcard). Goede overnachtingsplaats als je op weg bent naar Coromandel.
 • Papamoa Beach Top 10 Holiday Resort - Papamoa
  535 Papamoa Beach Road, Papamoa, Bay of Plenty. Telefoon: (07) 572 0816. Internet: www.papamoabeach.co.nz. Direct aan het strand en op loopafstand van het dorpje.
  Toiletten, warme douches met muntsysteem (NZ$0,20 voor 5 minuten), gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger, spa en tv-kamer.
  Powered / tentsite: NZ$13 per persoon voor een plek met seaview en NZ$12 per persoon voor de overige plekken. Cabin: NZ$40-NZ$50 voor twee personen. Self-contained unit: NZ$70 voor twee personen. Park motelkamer: NZ$90 voor twee personen. (10% korting met Top 10 clubcard). Leuke overnachtingsplaats als je op weg bent naar Rotorua.
 • Rotorua Top 10 Holiday Park - Rotorua
  137 Pukuatua Street, Rotorua. Telefoon: (07) 348 1886. Internet: www.rotoruatop10.co.nz. De camping ligt op 10 minuten loopafstand van het centrum van Rotorua.
  Toiletten, gratis warme douches (maximale douchetijd 6 minuten), gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger, in de zomer een zwembad, hot pool.
  Powered site: NZ$12 per persoon (10% korting met Top 10 clubcard).
 • Camping Golden Springs - Golden Springs
  Golden Springs. De camping ligt langs highway 5, een paar kilometer ten zuiden van Wai-O-Tapu. Daarmee is deze camping een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Wai-O-Tapu waar je om 10.15 uur moet zijn om de geiser Lady Knox "in werking" te zien. Verder ligt de camping in 'the middle of nowhere'.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger, in de zomer een zwembad, hot pool en restaurant.
  Powered site: NZ$10 per persoon.
 • Taupo Motor Camp - Taupo
  15 Redoubt Street, Taupo. Telefoon: (07) 377 3080. Internet: www.taupomotorcamp.co.nz. De camping ligt in het centrum van Taupo.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger en tv-kamer. Er zijn plaatsen met uitzicht op de Waikato River.
  Powered en non-powered sites: NZ$11 per persoon.
  Cabin: NZ$40-NZ$45 voor twee personen.
 • Whakapapa Holiday Park - Whakapapa
  Tongariro National Park, Whakapapa Village, Mount Ruapehu. Telefoon: (07) 892 3897. Deze camping ligt in het Tongariro National Park, direct tegenover het Visitor Information Centre en 6 kilometer vanaf de skipiste. Whakapapa Village stelt verder niets voor en er is niets te beleven.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger en winkeltje. Er zijn plaatsen met uitzicht op de Waikato River.
  Powered en non-powered sites: NZ$11 per persoon.
  Cabin: NZ$40-NZ$45 voor twee personen.
 • Top 10 Hutt Park Holiday Park - Lower Hutt (Wellington)
  95 Hutt Park Road, Lower Hutt. Telefoon: (04) 568 5913. Internet: www.huttpark.co.nz. De camping ligt 11 kilometer van de ferry en Wellington.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, campervan dumpstation, wasmachines en droger, gamesroom, internet (NZ$2 per kwartier) en tv-kamer met sky tv. Vlak voor de camping stoppen de bussen 81 en 83 naar Courtenay Place in het centrum van Wellington. Op de camping kan je meer informatie krijgen over de dienstregeling. Je kan er ook de overtocht naar het zuidereiland boeken.
  Powered site: NZ$11 per persoon.
  Tentsite: NZ$10 per persoon. Motelkamer: NZ$75-NZ$84 voor twee personen. self-contained unit: NZ$62 voor twee personen. Cabin: NZ$32 voor twee personen. Cabin met keuken: NZ$45 voor twee personen (10% korting met Top 10 clubcard).  Zuidereiland
 • Motueka Top 10 Holiday Park - Motueka
  10 Fearon Street, Motueka. Telefoon: (03) 528 7189. De camping ligt op loopafstand van het centrum van Motueka en is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Abel Tasman National Park.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation en tv.
  Powered site: NZ$11 per persoon.
  Motelkamer: NZ$80 voor twee personen. self-contained unit: NZ$60 voor twee personen. Cabin: NZ$35 voor twee personen. Tentsite: NZ$10 per persoon (10% korting met Top 10 clubcard).
 • Seal Colony Top 10 Tourist Park & Motel - Westport
  Marine Parade, Carters Beach, Westport. Telefoon: (03) 789 8002. Internet: www.sealcolonytouristpark.co.nz. De camping ligt 3 kilometer van het centrum van Westport en 9 kilometer van de zeehondenkolonie in Tauranga Bay. In Carters Beach zelf is (zeker in de winter) niets te beleven.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation en tv met Sky TV.
  Powered / tentsite: NZ$11 per persoon.
  Motelkamer: NZ$85 voor twee personen. Cabin met keuken: NZ$45 voor twee personen (10% korting met Top 10 clubcard).
 • Forest Park Log Cabins & Eco Holiday Park - Franz Josef
  Cron Street, Franz Josef. Telefoon: (03) 752 0220. Internet: www.forestpark.co.nz. De camping ligt op 10 minuten loopafstand van het centrum van Franz Josef. De camping is erg mooi aangelegd in het regenwoud en heeft nieuwe voorzieningen en sanitair.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation, tv met Sky TV en spa pool. Internetmogelijkheid voor NZ$5 per half uur (in het dorp NZ$2 per kwartier).
  Powered site: NZ$11 per persoon.
  Tentsite: NZ$10 per persoon. Cabins en appartementen van NZ$40 tot NZ$95 voor twee personen.
 • Wanaka Lakeview Holiday Park - Wanaka
  212 Brownston Street, Wanaka. Telefoon: (03) 443 7883. De camping ligt op 15 minuten loopafstand van het centrum van Wanaka en dicht bij Lake Wanaka. Goede plaats als tussenstop op weg van Westport naar Queenstown.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation, tv-kamer.
  Powered / tentsite: NZ$10 per persoon.
  Appartement van NZ$52 tot NZ$95 voor twee personen. Lodge: NZ$36 voor twee personen.
 • Queenstown Lakeview Holiday Park - Queenstown
  51 Man Street, Queenstown. Telefoon: (03) 442 7252. Internet: www.holiday.net.nz. De camping ligt op 5 minuten loopafstand van het centrum van Queenstown en direct naast de Gondola.
  Toiletten, warme douches voor NZ$1 per 5 minuten, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation, tv-kamer.
  Powered site: NZ$11 per persoon.
 • Milford Sound Lodge - Milford Sound
  Milford Sound. Telefoon: (03) 249 8071. De camping ligt in "the middle of nowhere", net buiten het "centrum" van Milford Sound. Overigens bestaat het Milford Sound uit niets meer dan de haven voor de rondvaartboten, een lodge, het visitor centre en een café. De camping is de enige camping in Milford Sound.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation, restaurant en klein winkeltje. Internetmogelijkheid voor NZ$1 per 5 minuten. Tussen 23.00 uur en 6.30 uur is er geen electriciteit.
  Powered site: NZ$12 per persoon.
  Tentsite (zonder electriciteit): NZ$10 per persoon. Dormbed: NZ$20 per persoon.
 • Te Anau Lakeview Holiday Park - Te Anau
  1 Te Anau/Manapouri Road, Te Anau. Telefoon: (03) 249 7457. Internet: www.DestinationNZ.com. De camping ligt direct aan Lake Te Anau.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation en klein winkeltje. Tv-kamer met sky tv. Internetmogelijkheid voor NZ$1 per 7 à 8 minuten.
  Powered / tentsite: NZ$12 per persoon.
  Motel: NZ$95 voor twee personen. Appartement: NZ$82 voor twee personen. Cabin: NZ$53 voor twee personen. Lodge: NZ$18-NZ$23 per persoon.
 • Aaron Lodge Top 10 Holiday Park - Dunedin
  162 Kaikorai Valley Road, Dunedin. Telefoon: (03) 476 4725. De camping ligt 2,5 kilometer van het centrum van Dunedin.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken (met tv), wasmachines en drogers, dumpstation en tv-kamer. Gratis gebruik van het verwarmde zwembad (indoor). Supermarkt en winkel met takeaway-meals in de directe omgeving. Internetmogelijkheid voor NZ$2,50 per 10 minuten.
  Powered site: NZ$12 per persoon.
  Tent site: NZ$11 per persoon. Motel: NZ$71voor twee personen. Appartement: NZ$56-NZ$63 voor twee personen. Cabin: NZ$35-NZ$38 voor twee personen (10% korting met Top 10 clubcard).
 • Parklands Alpine Tourists Park - Twizel
  122 Mackenzie Drive, Twizel. Telefoon: (03) 435 0507. De camping ligt net iets buiten het centrum van Twizel, 30 kilometer ten zuiden van Mount Cook. Als je naar Mount Cook gaat, is het beter om in Mount Cook een camping te zoeken. In Twizel is namelijk niet veel te beleven.
  Toiletten, gratis warme douches (met vloerverwarming), gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation en tv-kamer.
  Powered site: NZ$10 per persoon.
  Tent site: NZ$9 per persoon. Cabin: NZ$40-NZ$60 voor twee personen. Cottage: NZ$85 voor twee personen.
 • Kaikoura Top 10 Holiday Park - Kaikoura
  34 Beach Road, Kaikoura. Telefoon: (03) 319 5362. De camping ligt op loopafstand van het centrum en van het kantoor waarvan de whalewatchingtours geboekt kunnen worden en vertrekken.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken met tv, wasmachines en drogers, dumpstation. Internetmogelijkheid voor NZ$2,50 per 10 minuten.
  Powered site: NZ$11 per persoon.
  Motel: NZ$85-NZ$115 voor twee personen. Appartement: NZ$55 voor twee personen. Cabin (standaard): NZ$35 voor twee personen. Cabin (deluxe): NZ$45 voor twee personen. Self contained unit: NZ$65 voor twee personen (10% korting met Top 10 clubcard).
 • Meadow Park Holiday Park & Motel - Christchurch
  39 Meadow Street, Christchurch. Telefoon: (03) 352 1272. Internet: www.meadowparkmotel.co.nz. De camping ligt 4,5 kilometer van het centrum van Christchurch. De bus naar en van het centrum stopt voor de ingang van het park (NZ$2 per persoon enkele reis). Verder bevindt er zich op 500 meter afstand het Northlands Shopping Centre met een McDonalds, Pizza Hut, twee grote supermarkten en veel andere winkels.
  Toiletten, gratis warme douches, gemeenschappelijke keuken, wasmachines en drogers, dumpstation en tv-kamer. Gratis gebruik van het verwarmde zwembad. Internetmogelijkheid voor NZ$2,50 per 10 minuten.
  Powered site: NZ$11 per persoon.
  Motel: NZ$85 voor twee personen. Cottage: NZ$60 voor twee personen. Appartement: NZ$70 voor twee personen. Cabin: NZ$36 voor twee personen. Self contained unit: NZ$47 voor twee personen (10% korting met Top 10 clubcard).
Beziens- en wetenswaardigheden Noordereiland


Northland

 • In het Waipoua Kauri Forest staan een aantal gigantische kauri-bomen. Er zijn al bomen vanaf de weg te zien, maar voor de grootste exemplaren moet je kleine stukje wandelen. Borden langs de weg geven aan waar de uitgezette wandelroutes beginnen. Eén van de routes leidt naar de Tane Mahuta, de grootste kauri-boom in Nieuw Zeeland. De Matua Ngahere is de op één na grootste. Deze boom bevindt zich in de nabijheid van een aantal andere reuzen die via hetzelfde wandelpad bereikt kunnen worden. Toegang is gratis, maar de bewaking van je auto op de parkeerplaats moet je wel betalen (NZ$2).
  Het bezoekerscentrum van dit park bevindt zich in het zuidelijke deel van het park aan highway 12 en is een bezoekje waard. Veel informatie over de kauri-bomen, maar ook over de kiwi die hier nog relatief veel voorkomt.
  Internet: www.kauricoast.co.nz

  Voor meer informatie zie verslag 93 (Naar het Noorden).

 • Op weg van het Waipoua Kauri Forest naar het noorden (of v.v.) is het mogelijk om bij Rawene de Hokianga Vehicle Ferry naar Kohukohu te nemen. Prijs voor een camper met twee personen is NZ$24. De ferry vaart ieder uur (van zuid naar noord op ieder half uur en van noord naar zuid op ieder heel uur) en de tocht door de Hokianga Harbour duurt 15 minuten.
  Internet: www.hokiangaferry.co.nz. Het is niet noodzakelijk om de ferry te nemen. Je kan ook om het water heen rijden.

 • Ninety Mile Beach is een 90 kilometer lang zandstrand. Bij eb is het mogelijk om met een auto of een bus over het strand te rijden. Het is niet toegestaan om hier met je camper te rijden! Het is wel mogelijk om een excursie te boeken waarbij je met een bus over het strand rijdt.


  Bay of Islands

 • In de Bay of Islands zijn een aantal mooie zandstranden. In de baai kan je kajakken, zeilen, diepzeeduiken, zeevissen en met dolfijnen zwemmen.

 • Paihia is (in de winter) een gezellig plaatsje. Het is de toeristische hoofdstad van de Bay of lslands en er zijn hier dan ook veel touroperators, restaurants, souvenirwinkels, hotels, motels en backpackerhostels te vinden. Het schijnt in januari en februari (zomer) in Paihia erg druk te zijn. In Paihia kan je verschillende cruises door en rondvluchten over de Bay of Islands boeken. De meeste rondvaarten gaan ook naar de Hole in the Rock. Er kan ook met dolfijnen worden gezwommen (NZ$85 per persoon).

 • Bij de Cavalli lslands kan je duiken op het wrak van het Greenpeace-schip de 'Rainbow Warrior'. In Paihia kan je hiervoor boeken. Een duik kost NZ$165.

 • Russell ligt op een schiereiland, recht tegenover Paihia. Vanaf de Paihia Wharf vertrekt een voetgangersveerpont naar Russell. De prijs voor een enkele reis is NZ$5 per persoon. Het is ook mogelijk om met de auto over te varen. In Russell bevinden zich een aantal gebouwen die vanuit historisch oogpunt van belang zijn. Verder bevindt zich hier de oudste kerk van Nieuw Zeeland en de bijbehorende begraafplaats is interessant.

 • Ten zuiden van Paihia, 5 kilometer ten zuiden van Kawakawa, liggen langs highway 1 de Kawiti Glowworm Caves. Het kost NZ$10 per persoon en je gaat met een gids lopend door de grotten. De terugweg voert over de berg door een bos. Aan het eind van de middag is de entreeprijs hoger. Tegen de avond hebben de gloeiwormen namelijk honger en wordt hun licht feller.
  Deze grot is een goed alternatief voor de (veel duurdere) Waitomo Glowworm Cave in de Waikato Regio. Hier is de entree NZ$24 per persoon. Je kan een bezoek aan de Glowworm cave combineren met een bezoek aan de Aranui Cave (stalagmieten en stalactieten). Ook voor deze grot betaal je NZ$24 per persoon entreegeld. Je kan een combikaart voor beide grotten kopen voor NZ$40 per persoon.
  Internet: www.waitomocaves.co.nz

  Voor meer informatie zie verslag 94 (Bay of Islands).


  Schiereiland Coromandel / Bay of Plenty
 • Algemene informatie over het schiereiland Coromandel is te vinden op internet: www.thecoromandel.com

 • Hotwater Beach aan de oostkust van het schiereiland is de grootste attractie van de oostkust. Er borrelen hier warmwaterbronnen in het zand omhoog. Bij laag water kan je een gat graven en het warme water komt vanzelf omhoog.

 • In de Bay of Plenty ligt de zeer actieve vulkaan White Island. De vulkaan braakt nog dagelijks aswolken uit, die bij helder weer vanaf de badplaatsen aan de Bay of Plenty zichtbaar zijn. Vanuit Whakatane is White Island per boot bereikbaar, maar het is ook mogelijk om een excursie met een helikopter of vliegtuig te boeken (vanaf NZ$135 per persoon) en om het eiland te vliegen.


  Rotorua en omgeving

In Rotorua en omgeving draait het met name om de geothermische activiteit en de Maori-cultuur. Deze omgeving is zonder twijfel de topattractie van het Noordereiland.
Internet: www.rotoruaNZ.com

 • Het Whakarewarewa-park,3 kilometer ten zuiden van het centrum van Rotorua, is eigenlijk een Maori-nederzetting, maar de Maori's die hier wonen leven tussen de spuitende geisers, warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en dampende rotsformaties die ze overigens goed weten te benutten. Entree is NZ$18 per persoon. Ga hier niet heen voor de geothermische bezienswaardigheden. Daarvoor bieden andere parken meer waar voor je geld. Dit park is met name interessant als je je laat rondleiden door een Maori-gids. Om 11.15 uur kan je een voorstelling met traditionele zang en dans bijwonen en NA de voorstelling begint de rondleiding door het park. Wij vonden het zeer de moeite waard. Je hebt vanuit het park een mooi uitzicht op de Pohutu geiser, de hoogste geiser in Nieuw Zeeland. Deze geiser ligt overigens niet in het Whakarewarewa-park, maar in het naastgelegen park van de overheid (The New Zealand Maori Arts & Crafts Institute).
  Internet: www.whakarewarewa.com

 • De Waimangu Volcanic Valley, 20 kilometer ten zuiden van Rotorua, is eveneens een park waarin het allemaal draait om thermische activiteit. Het kratermeer Waimangu Cauldron in dit park is het grootste kokende meer ter wereld. Je kan hier wandelen, maar ook een boottocht over het meer boeken. Wij zijn niet in dit park geweest en kunnen dus niet onze mening geven.
  Internet: www.waimangu.com

 • Het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, 27 kilometer ten zuiden van Rotorua, is het meest kleurrijke thermische gebied, met als hoogtepunt de Champagne Pool, een warmwatermeer met champagnekleurige randen. De geiser Lady Knox spuit elke ochtend om 10.15 uur NA toevoeging van 1,5 kilo waspoeder. Entree NZ$15 per persoon (10% korting met Top 10 clubcard). Lady Knox bevindt zich iets buiten het park. Je moet eerst een kaartje kopen in het visitor centre en vervolgens met de auto een stukje terugrijden. Wij vonden dit park zeer de moeite waard.
  Internet: www.geyserland.co.nz

 • Hell's Gate, ten noorden van Rotorua, heeft in vergelijking met het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland relatief weinig te bieden. Dit was echter het eerste park dat we bezochten en wij vonden het erg mooi. Entree: NZ$12 per persoon (10% korting met Top 10 clubcard). Als je echter Wai-O-Tapu al bezocht hebt, zal je dit park niet zo bijzonder vinden. Je kan hier overigens wel - tegen betaling - een modderbad nemen.
  Internet: www.hellsgaterotorua.co.nz

 • Het Maori-dorp Te Wairoa of Buried Village werd tijdens de uitbarsting van de Mt. Tarawera onder een dikke laag as en modder bedolven. Het dorp is gedeeltelijk vrijgemaakt en kan nu bezichtigd worden. Wij zijn hier niet geweest en kunnen dus niet onze mening geven.
  Internet: www.buriedvillage.co.nz

 • Veel hotels en Maori-ontmoetingshuizen organiseren een hangi (traditionele Maori-maaltijd) in combinatie met Maori-zang en -dans.

 • In de buurt van Rotorua liggen 16 meren, waarvan het Rotoruameer het grootste is. Deze meren zijn erg populair bij watersporters en vissers. Verder kan je hier wandelen en picknicken.

  Voor meer informatie zie verslag 95 (Rotorua, het aardse vagevuur), verslag 96 (Whakarewarewa) en verslag 97 (Naar Taupo via Wai-O-Tapu Thermal Wonderland).


  Lake Taupo en omgeving
 • Lake Taupo is het grootste (krater)meer van Nieuw-Zeeland. Op het meer kunnen allerlei vormen kan watersport bedreven worden. Er wordt hier veel gevist op regenboogforellen. Taupo is een echte toeristenplaats met veel winkels, restaurants en cafés.
  Internet: www.laketauponz.com

 • Aratiatia Rapids, een paar kilometer ten noorden van Taupo aan highway 5, is het bezoeken waard als de sluizen worden geopend (dagelijks om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en in de zomer ook nog om 16.00 uur). Vanaf de brug kan je zien hoe een enorm meer in de rotsen in een paar minuten wordt gevuld en uiteindelijk een snelstromende rivier wordt.

 • In de energiecentrale in Wairakei wordt 5% van de elektriciteit in Nieuw Zeeland door middel van stoom opgewekt. Het bezoekerscentrum geeft informatie over de wijze waarop dit gebeurt. Je kan het terrein van de energiecentrale gratis betreden. Er is een uitkijkpunt waar je uitzicht hebt op het terrein van de energiecentrale en de enorme witte stoomwolken.

 • De Huka Falls, een spectaculair waterval (eigenlijk is het meer een stroomversnelling). Het water wordt hier door een smalle opening door de rotsen gestuwd. Je kan de waterval vanaf verschillende plekken bekijken en de toegang is gratis. Het is ook mogelijk vanuit Taupo via een wandelroute in ongeveer 1 uur naar de Huka Falls te lopen.

 • Iets buiten het centrum van Taupo, aan Spa Road in een bocht van de rivier de Waikato bevindt zich de springschans van de Taupo Bungyjump. Je springt 40-45 meter naar beneden en de sprong wordt op video vastgelegd. Ook leuk om alleen maar toe te kijken!
  Internet: www.taupobungy.com

  Voor meer informatie zie verslag 97 (Naar Taupo via Wai-O-Tapu Thermal Wonderland).


  Tongariro National Park

In het Tongariro National Park liggen drie zeer actieve vulkanen: de Tongariro (1968 m), de Ruapehu (2797 m) en de Ngauruhoe (2291 m). De gevolgen van vroegere uitbarstingen zijn duidelijk in het landschap zichtbaar en dit maakt het park een geschikt gebied om mooie wandeltochten te maken.

 • Het park wordt als het ware ingesloten door highway 1 in het westen en highway 47 in het oosten. De enige weg die het park inloopt is Bruce Road. Deze weg leidt naar Whakapapa Village en het gelijknamige skigebied op de vulkaan Ruapehu.
  Internet: www.mtruapehu.com

 • Het Visitor Information Centre in Whakapapa Village biedt veel informatie over het park. Verder wordt er veel algemene informatie gegeven over het ontstaan van vulkanen etc. Wij vonden het zeer informatief en mooi opgezet. Je kan er wandelkaarten kopen en de actuele weersverwachting lezen. In dit gebied moet je voorbereid zijn op regen en sterke, plotselinge temperatuurdalingen. Bij het bezoekerscentrum beginnen ook een aantal korte en lange (meerdaagse) wandelroutes.

 • De Tongariro Crossing wordt vaak omschreven als de beste eendaagse wandelroute in Nieuw Zeeland. Het is mogelijk om voor deze trekking transport te boeken. Je wordt dan om 8.00 uur bij het Visitor Information Centre opgehaald en naar het begin van de route in Mangatepopo gebracht. Je wordt 's middags om 16.30 uur weer opgehaald bij het eindpunt in Ketetahi en teruggebracht naar het Visitor Information Centre. Een ticket voor dit transport kost NZ$15 per persoon en wordt verkocht in de Whakapapa Camp Store bij de camping. De wandelroute is 17 kilometer lang.
 • Ieder jaar is op 21 juni de officiële opening van het skiseizoen. Materiaal en kleding voor een dagje (of meer dagen) skiën en/of snowboarden kan je huren. Er worden ook ski- en snowboardlessen gegeven.
  Een liftpas voor alle liften voor een dag kost NZ$56. Voor een halve dag ben je NZ$31 kwijt.
  Als je een complete ski-uitrusting (ski's, schoenen en stokken) huurt, betaal je NZ$83 per dag (inclusief een liftpas). Voor een snowboarduitrusting (schoenen en snowboard) betaal je NZ$94 per dag. Een jas en een broek huur je voor NZ$30 per dag. Als je voor meer dagen huurt, betaal je uiteraard relatief minder.
  Het is ook mogelijk om alleen een tochtje met een stoeltjeslift te maken (sightseeing). Dit kost NZ$16 per persoon voor een retourticket.

  Voor meer informatie zie verslag 98 (Taupo en Tongariro National Park).


  Wellington

Wellington is een leuke, bruisende en levendige stad met een groot aanbod aan winkels, eetgelegenheden, discotheken en nachtclubs.
Internet: www.wellingtonnz.com

 • Wij vonden het Te Papa Tongarewa National Museum een mooi en leuk interactief museum. Er zijn veel verschillende exposities en films te zien. Er is onder andere een enorme Maori-zaal compleet met traditionele huizen en kano's, een expositie over de eerste kolonisten, de (Nederlandse) emigranten, het ontstaan van vulkanen en aardbevingen (je kan een aardbeving aan de lijve ondervinden!) en de flora en fauna in Nieuw Zeeland met opgezette vogels en vissen. Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur. Op donderdag is het museum tot 21.00 uur geopend. De toegang is gratis. Je kan hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen, maar een halve dag ben je zeker kwijt.
  Internet: www.tepapa.govt.nz
 • Vanuit een smal steegje in de winkelstraat Lambton Quay vertrekt de Kelburn-kabeltram. De tram rijdt om de 10 minuten en een ritje duurt zeven minuten. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad en de haven. Een ritje kost NZ$1,50. Boven kan je een bezoek brengen aan het Kabeltrammuseum (gratis entree) en The Carter Observatory. Via de Wellington Botanic Garden kan je in 1,5 uur weer naar beneden lopen. Je kan natuurlijk ook weer de tram naar beneden nemen.
  Internetadres botanische tuin: www.wbg.co.nz
 • Vervoer:
  Voor NZ$8 kan je in de bus een Star Pass kopen. Met deze pas kan je een hele dag onbeperkt reizen met de bussen van Stagecoach Wellington, de bussen van Cityline Hutt Valley en de City Circulair.

  De City Circulair rijdt de hele dag rondjes door het centrum van Wellington en stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder Te Papa Tongarewa National Museum, het treinstation, de Cable car en Courtenay Place (het hart van Wellington met winkels, bars, en restaurants en het vertrekpunt van de meeste bussen naar plaatsen in de omgeving van Wellington). De City Circulair is een gele dubbeldeksbus. De bus rijdt om de 10 minuten tot 18.00 uur. Een kaartje voor het gehele rondje of een gedeelte ervan kost NZ$2 per persoon.

  Tranz Rail verzorgt de veerdiensten tussen het Noorder- en het Zuidereiland (Wellington - Picton). Er varen twee boten, The Interislander en The Lynx. In het eerste uur vaart de veerboot langs de zuidkust van het Noordereiland. In het tweede uur wordt de Straat Cook overgestoken. In het derde uur vaart de veerboot door de Queen Charlotte Sound, één van de fjorden in het Marlborough Sounds Maritime Park.
  De tocht met The Interislander duurt drie uur en een kwartier. Deze boot vertrekt dagelijks uit Wellington om 1.30 uur (niet op zondag en maandag), 9.30 uur, 14.00 uur en 17.30 uur. Uit Picton vertrekt de boot dagelijks om 5.30 uur (niet op maandag), 10.00 uur (niet op maandag), 13.30 uur, 18.00 uur en 21.30 uur. Het standaardtarief voor een passagier is NZ$52. Het standaardtarief voor het vervoer van een camper is NZ$179 tot een lengte van 5,50 meter. Daarna komt er per halve meter of gedeelte van een halve meter NZ$23 bij. Soms zijn er plaatsen met speciale (lagere) tarieven beschikbaar.
  De veerboot is uitgerust met een bar, snackbar, winkel, filmzaal en informatiekiosk.
  De tocht met The Lynx duurt 135 minuten. Deze boot vertrekt dagelijks uit Wellington om 8.00 uur en 15.30 uur. Vanuit Picton vertrekt de boot dagelijks om 11.30 uur en 19.00 uur. Het standaardtarief voor een passagier is NZ$68. Het standaardtarief voor het vervoer van een camper is NZ$199 tot een lengte van 5,50 meter. Daarna komt er per halve meter of gedeelte van een halve meter NZ$23 bij. Soms zijn er plaatsen met speciale (lagere) tarieven beschikbaar.

  Internet: www.interislandline.co.nz

  Voor meer informatie zie verslag 99 (Wellington) en verslag 100 (Naar het Zuidereiland).

Beziens- en wetenswaardigheden Zuidereiland

Abel Tasman National Park

 • Het Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park van Nieuw Zeeland, maar wij vonden het een bezoek meer dan waard. Er lopen geen autowegen door het park, maar er zijn wel een aantal korte en lange (meerdaagse) wandelroutes uitgezet. Het is mogelijk de baaien met een kajak te verkennen. Entree tot het park is gratis.
  Een paar kilometer ten noorden van Motueka leidt een secundaire weg naar het plaatsje Marahau. Hier bevindt zich de zuidingang van park en het bezoekersinformatie centrum.
  In Marahau kan je starten met de meerdaagse Coastal Track en de Inland Track. Je kan hier echter ook een aantal korte wandelingen maken. Voorbeelden: de Tinline Bay Walk (30 minuten), de Coquille Bay Walk (45 minuten), de Appletree Bay Walk (90 minuten) en de Anchorage Hut Walk (3-4 uur). Wij vonden het jammer dat je bij de korte wandelingen geen rondje kan lopen. Je moet via dezelfde weg terug lopen. Het is echter ook mogelijk om op de heen- en/of terugweg de Abel Tasman Seafaris Aqua Taxi te nemen. Je kan je door deze watertaxi laten afzetten in één van de baaien of laten ophalen in één van de baaien. Je hoeft dan niet dezelfde weg twee keer te lopen. De watertaxi vertrekt vanaf de parkeerplaats om 9.00 uur en 13.30 uur. In de zomer vertrekt er ook nog een watertaxi om 10.30 uur en 12.00 uur. De watertaxi heeft de volgende haltes:
  Torrent Bay / Anchorage: Aankomst vanuit Marahau en vertrek naar Bark Bay om 9.45 uur en 14.15 uur. Vertrek terug naar Marahau om 11.45 uur en 16.00 uur. Prijs voor een enkele reis: NZ$20 per persoon.
  Bark Bay: Aankomst vanuit Torrent Bay /Anchorage en vertrek naar Tonga om 10.00 uur en 14.30 uur. Vertrek terug naar Marahau om 11.30 uur en 15.45 uur. Prijs voor een enkele reis: NZ$22,50 per persoon.
  Tonga: Aankomst vanuit Bark Bay en vertrek naar Awaroa Lodge om 10.15 uur en 14.45 uur. Vertrek terug naar Marahau om 11.15 uur en 15.30 uur. Prijs voor een enkele reis: NZ$25,00 per persoon.
  Awaroa Lodge: Aankomst vanuit Tonga en vertrek naar Totaranui om 10.30 uur en 15.00 uur. Vertrek terug naar Marahau om 10.30 uur en 15.00 uur. Prijs voor een enkele reis: NZ$30,00 per persoon.
  Totaranui: Aankomst vanuit Awaroa Lodge en vertrek terug naar Marahau om 11.00 uur en 15.15 uur. Prijs voor een enkele reis: NZ$35,00 per persoon.
  Op verzoek vaart de watertaxi verder door naar Mutton Cove bij Separation Point.

  Het is ook mogelijk om complete tours te boeken. Voorbeelden:
  Een rondvaart door de baaien naar Awaroa Lodge en terug naar Marahau kost NZ$45 per persoon.
  Een boottocht naar Tonga via de zeehondenkolonie - lopen naar Bark Bay (1,5 uur) en dan met de boot terug naar Marahau kost NZ$45 per persoon.
  Internet: www.aquataxi.webnz.co.nz

  Voor meer informatie zie verslag 101 (Abel Tasman National Park).


  Westport en omgeving

 • The Buller Gorge Adventure & Heritage Park ligt een uur rijden van Westport langs highway 6. De entreeprijs voor dit park is NZ$5 per persoon. In dit park bevindt zich de langste hangbrug van Nieuw Zeeland, je kan raften over de Buller Rivier, naar goud zoeken en jetboaten. Verder zijn er een aantal wandelroutes uitgezet. De Loop Walk (15 minuten) loopt langs de White's Creek Faultline, het epicentrum van de aardbeving van 1929. Je kan hier zien hoe de grond 4,5 meter omhoog is gekomen. De Ariki Falls Walk (1 uur retour) loopt naar de Ariki waterval. Het is ook mogelijk om hier naar goud te zoeken.
  Internet: www.bullergorge.co.nz

 • De Punakaiki Pancake Rocks and blowholes liggen 60 kilometer ten zuiden van Westport. De entree tot het park is gratis. Er is een korte wandelroute in het park uitgezet die langs de mooiste kalksteenformaties voert. Bij vloed wordt het zeewater in de 'blowholes' omhoog gestuwd, hetgeen een spectaculair gezicht is. Het Punakaiki Visitor Centre geeft informatie over wandelingen in de omgeving en over het ontstaan van de Pancake Rocks.

 • De zeehondenkolonie in Tauranga Bay, 9 kilometer ten zuiden van Westport is eveneens een bezoek waard. Er zijn twee wegen die naar de zeehondenkolonie leiden: via de Cape Foulwind Walkway loop je in 1,5 uur naar de zeehondenkolonie, maar je kan met de auto ook de borden naar de zeehondenkolonie volgen. Je komt dan op een parkeerplaats in Tauranga Bay terecht en vanaf die plaats is het nog 10 minuten lopen naar de zeehondenkolonie. Je kan de zeehonden van bovenaf zien vanaf platforms. Toegang is gratis.

  Voor meer informatie zie verslag 102 (Naar de gletsjers).


  Greymouth en omgeving

 • Shantytown ligt 11 kilometer ten zuiden van Greymouth. Het plaatsje is een kopie van een goudzoekersstadje anno 1880 en is eigenlijk een openluchtmuseum. Dit dorpje is goed te bezoeken als je op weg bent van Westport naar Westland National Park of v.v. Je kan er in de goudwasserij, met een goudpan naar goud zoeken. Het gevonden goud wordt in een glazen flesje gedaan en dat mag je meenemen. Entreeprijs is NZ$11 per persoon, inclusief een erg kort ritje met een stoomtrein. Als je ook naar goud wil zoeken, is de entreeprijs: NZ$13,50
  Internet: www.shantytown.co.nz

  Voor meer informatie zie verslag 102 (Naar de gletsjers).


  Westland National Park

  Het Westland Nationaal Park strekt zich uit van de hoogste toppen van de Zuidelijke Alpen tot de stranden aan de Tasmanzee. Het park heeft een grote verscheidenheid aan landschappen, waaronder gletsjers, meren, regenwouden en stranden. De meeste toeristen bezoeken het park voor de twee beroemde gletsjers,
  de Franz Josef- en de Fox-gletsjer. Ze zijn bereikbaar via een onverharde weg en wandelpaden, maar ook per vliegtuig of helikopter. De gletsjers lopen tot in het regenwoud en dat maakt ze ook zo bijzonder. Er zijn op de hele wereld maar drie van zulke gletsjers. De derde bevindt zich in Chili.

 • In het park liggen twee dorpen, Franz Josef Glacier en Fox Glacier. In Franz Josef bevindt zich het Westland National Park Visitors Centre waar je veel informatie kan krijgen over de gletsjers en wandelroutes.

  Net na het dorp leidt een 4 kilometer lange weg naar een parkeerplaats. Hier start de Sentinel Rock Walk, een eenvoudige en korte (20 minuten return) wandeling naar een platform waar je een mooi uitzicht hebt op de gletsjer. Hier begint ook de Franz Josef Glacier Valley Walk, een eenvoudige wandeling van 1,5 uur (return) naar het einde van de gletsjer. Een gedeelte van de tocht loop je door de rivierbedding van de Waiho River en de kans op natte voeten is dus groot. Als je geen gids bij je hebt, is het niet verstandig om de gletsjer op te gaan omdat dat erg gevaarlijk is.
  De is eenvoudig en kort (20 minuten return). De weg gaat naar een uitzichtspunt waar je een mooi uitzicht hebt op de gletsjer.
  Het is ook mogelijk om in het dorp wandeltochten onder leiding van een gids te boeken. De tochten voor een halve dag vertrekken om 9.15 uur en 14.00 uur. De tocht voor een hele dag vertrekt om 8.30 uur. Bij deze wandelingen ga je wel de gletsjer op. De prijs voor een wandeltocht van een halve dag is NZ$45 per persoon. Voor een hele dag betaal je NZ$90 per persoon. Materiaalhuur (schoenen met ijzers, regenkleding etc.) is bij de prijs inbegrepen.
  Het is ook mogelijk om met een vliegtuig of een helikopter naar de gletsjer te gaan. Een heli-hike kost NZ$230 per persoon. Je landt dan met de helikopter op de gletsjer en je maakt een wandeling van twee uur onder leiding van een gids. De helikopters vliegen twee keer per dag, maar 's morgens is over het algemeen de beste tijd omdat de lucht dan meestal nog onbewolkt is.

 • Fox Glacier ligt 23 kilometer ten zuiden van Franz Josef. De weg naar de Fox-gletsjer begint net na het dorp. Na 5 kilometer bereik je de parkeerplaats. Je moet dan nog 30 minuten wandelen via de Fox Glacier Valley Walk naar het einde van de gletsjer. De Fox-gletsjer is wandelend makkelijker te bereiken dan de Franz Josef-gletsjer. Wij vonden de Fox-gletsjer mooier dan de Franz Josef-gletsjer. De gletsjer is namelijk niet bruin van het vele puin dat de gletsjer mee naar beneden neemt.
  Vanaf de parkeerplaats in het dorp kan je via de Lake Matheson Walk in 1,5 uur (return) naar het Mathesonmeer lopen. Dit meer staat bekend om de weerspiegelingen van Mount Cook en Mount Tasman. De beste weerspiegelingen zijn vaak 's ochtends vroeg voordat de wind opkomt en het water rimpelt.


  Voor meer informatie zie verslag 103 (Gletsjers).


  Queenstown

  In Queenstown is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Er zijn veel souvenirwinkels, overnachtingsmogelijkheden en touroperators. Er is zelfs een bioscoop en een foodcentre. Queenstown is echter bekend vanwege de vele (adrenaline)sporten die je hier in de omgeving kan beoefenen; Bungy jumpen, jetboaten, parasailing, parachutespringen, skiën, kajakken en zorben (je kruipt in een drie meter dikke doorzichtige pvc-bal met een vijftig centimeter dik luchtkussen en laat je vervolgens een steile helling afrollen), je kan het hier allemaal doen.
  Internet: www.queenstownvisitorguide.com en www.queenstownadventure.com
 • Bungy jumpen
  In Queenstown en omgeving kan je op 4 plekken bungy jumpen:
  Een sprong vanaf de Kawarau Suspension Bridge (45 meter hoog) kost NZ$125 per persoon. Je krijgt een T-shirt als aandenken. Je kan ook een foto of video laten maken, maar dan wordt de sprong duurder. De brug ligt ongeveer 18 kilometer ten noorden van Queenstown en is gemakkelijk met auto of camper te bereiken. Alleen kijken is hier ook heel leuk! De kan over de brug wandelen en vlakbij de springers komen.
  The Ledge Bungy is 47 meter hoog. Er wordt gesprongen vanaf een platform bij de Gondola. De prijs is NZ$125 per persoon en dit is inclusief de gondellift naar boven en een T-shirt als aandenken. Ook hier kan je de sprongen bekijken, maar je moet eerst met de gondel - tegen betaling - omhoog.
  De Nevis Highwire Bungy is met 134 meter de hoogste jump in Nieuw Zeeland. Deze jump wordt gesprongen vanuit een soort kabelbaan en kost NZ$159 per persoon inclusief transport. Deze jumpplek is alleen te bereiken via de Skippers Canyon Road. Deze weg is verboden voor gehuurde auto's en campers en het is dus alleen mogelijk om hier te komen met een geboekte tour.
  De Pipeline Bungy is 102 meter hoog en kost NZ$150 per persoon. Je springt hier vanaf een pijpleiding die over de Skippers Canyon loopt. Ook deze jumpplek is alleen te bereiken via de Skippers Canyon Road.
  Internet: www.ajhackett.com en www.bungy.co.nz

 • Jetboaten
  In de omgeving van Queenstown kan je op verschillende plekken jetboaten. Je vaart hierbij op zeer hoge snelheid door ravijnen, je scheert vlak langs brugpilaren en rotswanden, door ondiepe wateren en draait rondjes bij topsnelheden.
  Wij hebben deze tocht bij Shotover Jet gedaan. Ze bevinden zich 4 kilometer ten noorden van Queenstown langs Gorge Road bij de Edith Cavell Bridge. Een tocht van ongeveer 25 minuten kost NZ$79 per persoon. Als je een foto wilt hebben, kost het NZ$89 per persoon. Je krijgt een waterdichte jas, zwemvest en eventueel een haarband om je oren warm te houden. Je wordt goed nat. Deze plek is goed te bereiken met auto of camper, maar als je in het centrum van Queenstown boekt, wordt je gratis naar deze plek vervoerd en ook weer teruggebracht naar Queenstown.
  Internet: www. shotoverjet.com
 • Op de Skippers Canyon Road mag je niet met je huurauto of camper rijden. Het is de smalste, bochtigste en gevaarlijkste weg van Nieuw Zeeland. In Queenstown kan je 4WD-tours boeken vanaf NZ$60 per persoon. Vaak ben je een halve dag onderweg en bezoek je diverse bezienswaardige plekken, mag je goudzoeken en maak je veel fotostops.

 • Coronet Peak (1651 meter) ligt 15 kilometer ten noorden van Queenstown en is één van de beste skigebieden van Nieuw Zeeland. Er zijn stoeltjesliften en sleepliften. Overigens stelt het niet zoveel voor als je de skipistes in bijvoorbeeld Frankrijk bent gewend.

 • De kabelbaan, Skyline Gondola brengt je voor NZ$14 per persoon enkele reis naar een uitzichtplatform waarvan je een mooi uitzicht hebt op Queenstown. Je kan hier de bungy jumpers en parasailers bekijken. Er is tevens een restaurant. De kabelbaan begint aan het eind van Brecon Street.
  Je kan met een bobslee op wieltjes (Skyline Luge) naar beneden rijden. Een ritje kost NZ$4,50 per persoon.
  Internet: www.skyline.co.nz

 • In het Kiwihouse and Birdlife Park kan je de kiwi in levende lijve zien. Entreeprijs: NZ$12 per persoon.

 • In Waterworld kan je door ramen een kijkje in het Wakatipumeer nemen. Entreeprijs: NZ$5 per persoon.

  Voor meer informatie zie verslag 104 (Adrenalinestad Queenstown) en verslag 105 (Bungyjumpen en wintersporten)

Milford Sound en omgeving

In het plaatsje Milford Sound is weinig te beleven, maar de fjord Milford Sound en de weg van Te Anau naar Milford Sound mag je tijdens je reis in Nieuw Zeeland niet missen! Zorg ervoor dat je een volle tank hebt als je Te Anau verlaat. Je komt onderweg geen tankstations meer tegen. In Milford Sound kan je wel weer tanken.

 • De Milford Road of highway 94 is de enige weg naar Milford Sound. De weg loopt door het plaatsje Te Anau, een veelgebruikte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Milford Sound. De afstand van Te Anau naar Milford Sound is 121 kilometer (2 uur en 20 minuten rijden) en van Queenstown naar Te Anau is 170 kilometer (2 uur en 45 minuten rijden). Vanuit Milford Sound moet je over dezelfde weg weer terug, maar het is de moeite meer dan waard. Je rijdt door groene bossen met varens, mossen en korstmossen, langs een snelstromende rivier en overal zie je langs de steile rotswanden watervallen naar beneden komen. Langs de weg beginnen op verschillende plaatsen korte wandelingen die eveneens de moeite waard zijn. Vlak voor Milford Sound ga je door de Homer tunnel. De tunnel is 1,2 kilometer lang, onverlicht en het lijkt alsof de tunnel nog afgemaakt moet worden. Een belevenis op zich. Voor ons was dit de mooiste weg die we in Nieuw Zeeland hebben gereden.

 • De Milford Sound is het belangrijkste onderdeel van het Fiordland National Park. Samen met de Doubtful Sound bij Te Anau is deze fjord de enige fjord die door toeristen te bezoeken is. Een boottocht van 1 uur en 45 minuten kost NZ$45 per persoon (de boot die om 13.30 uur vertrekt kost overigens NZ$54 per persoon). Een tocht van 2 uur en 15 minuten kost NZ$62 per persoon. Bij deze langere tocht vaar je dezelfde route als de korte tocht, maar je bezoekt ook het Milford Sound Underwater Observatory. In dit observatorium kan je op 10 meter diepte door grote glazen ramen een kijkje nemen in de Milford Sound. In de winter vertrekken er boten om 11.00 uur en 13.30 uur. In de zomer varen er meer boten.
  Internet: www.fiordlandtravel.co.nz

 • De meerdaagse Milford Track (54 kilometer) wordt door velen als de mooiste wandeltocht ter wereld beschouwd. De tocht duurt vier dagen, maar kan alleen in de maanden november tot half april gelopen worden. Het is noodzakelijk om je wandeling van tevoren te boeken. In het park zijn tevens andere populaire meerdaagse wandeltochten te maken.

 • In Knobs Flat, 62 kilometer ten noorden van Te Anau bevindt zich het visitor centre van het Fiordland National Park. Je kan hier ook informatie krijgen over de wegcondities. Mocht er sneeuw of ijzel op de weg liggen, kan je vanuit het visitor centre een bus naar Milford Sound boeken. Gratis telefoonnummers om contact te leggen met busbedrijven zijn beschikbaar.

 • In Te Anau kan je een bustour naar Milford Sound boeken. Voor een retour busticket en een cruise door Milford Sound betaal je vanaf NZ$110 per persoon. Je vertrekt dan om 9.30 uur uit Te Anau en bent om 17.30 uur terug. Veel bussen stoppen bij een aantal van de korte wandelingen langs de Milford Road. Ook vanuit Queenstown kan je dagtochten naar Milford Sound boeken.

  Voor meer informatie zie verslag 106 (Milford Sound).


  Dunedin en omgeving

  Dunedin is de op één na grootste stad van het Zuidereiland. Het achthoekige plein (The Octagon) vormt het centrum. Hier bevindt zich ook het Dunedin Visitor Centre. Dunedin is een leuke stad met veel winkeltjes, restaurants en mooie oude gebouwen.
  Dunedin ligt aan het begin van Otago Peninsula. Dit schiereiland is met name belangrijk voor de pinguïns, albatrossen en zeehonden die hier op bepaalde plaatsen aan land komen.
  Internet: www.dunedinNZ.com of www.cityofdunedin.com of www.atoz-nz.com/otagopeninsula

 • Op Taiaroa Head (de meest noordoostelijke punt van het schiereiland Otago) bevindt zich de enige plek ter wereld waar een kolonie Koningsalbatrossen (met een vleugelwijdte van 3 meter) op het vasteland leeft. Vanuit Dunedin is het ongeveer drie kwartier met de auto rijden naar dit punt. Het visitor centre geeft goede informatie over de albatrossen die er leven. Je kan er diverse tours boeken, maar de tour van 60 minuten met video, gids en bezoek aan het observatorium kost NZ$20 per persoon. De tour is niet beschikbaar op dinsdagmorgen en van 17 september tot 23 november (paringsseizoen en eieren leggen). Aan de rand van de kliffen is een uitzichtplatform waar je met een beetje geluk (gratis) de aalscholvers voorbij ziet vliegen. Onderaan Taiaroa Head ligt Pilots Beach, waar zeehonden zwemmen.
  Internet: www.albatross.org.nz
  Het is ook mogelijk om vanaf Wellers Rock op Otago Peninsula een tour met een boot te boeken. Je vaart dan een "rondje Taiaroa Head". Voor een tour van 1 uur betaal je NZ$27 per persoon. De boot vertrekt om 14.20 uur (alleen in de winter, d.w.z. van 1 mei tot 1 september), 15.25 uur en 16.35 uur (alleen in de zomer). Internet: www.wildlife.co.nz

 • Bij Penguin Place bevindt zich het Yellow Eyed Penguin Conservation Reserve. Vanaf McGrouther's Farm vertrekken dagelijks tours om de geeloogpinguïns te zien. Kosten: NZ$27 per persoon. Je loopt door loopgraven die met netten zijn overspannen en daardoor ben je onzichtbaar voor de pinguïns. Penguin Place is vanaf 15.00 uur geopend. De pinguïns komen aan het eind van de middag aan wal en zijn dan dus ook alleen dan te zien.
  Internet: www.penquin-place.co.nz

 • Tegenover het visitor centre bij de albatroskolonie loopt een weg naar Natures Wonders Naturally. Hier kan je een tour boeken waarbij je zeehonden, geeloogpinguïns en blauwe pinguïns kan zien.
  Internet: www.natureswondersnaturally.com

 • Er zijn op Otago Peninsula diverse stranden waar eveneens zeeleeuwen en pinguïns aan land komen en waar je niet hoeft te betalen. Je moet dan wel een beetje geluk (en geduld) hebben. Wij hebben in ieder geval zeeleeuwen gezien op Allans Beach. We konden ze tot zeer dichtbij benaderen.

 • De Moeraki Boulders liggen ten noorden van Dunedin op het zandstrand van Hampden Beach. De afslag naar de Moeraki Boulders ligt 3 kilometer ten noorden van Moeraki. Er wordt een bijdrage van NZ$2 per persoon gevraagd voor het onderhoud van de paden.

  Voor meer informatie zie verslag 107 (Dunedin) en verslag 108 (naar Christchurch)


  Christchurch

  Christchurch is een typisch Engelse stad met Victoriaanse gebouwen. Het is de grootste stad van het Zuidereiland, maar naar Nederlandse begrippen is de stad erg rustig. Cathedral Square is het centrum van de stad en hier bevindt zich eveneens het visitor centre van Christchurch.

 • In het International Antarctic Centre ervaar je de (weers)omstandigheden op Antarctica in echte poolkleding. In een zaal ligt 400 ton echte sneeuw en er zijn sneeuwgrotten. Het centre ligt naast Christchurch International Airport en de Airportbus stopt voor de deur. Entreeprijs: NZ$18 per persoon.
  Internet: www.iceberg.co.nz

 • Met een gondel van de Christchurch Gondola kan je naar het hoogste punt (500 meter) van Port Hills voor een mooi uitzicht over Christchurch. Vanaf Cathedral Square vertrekt een gratis shuttlebus die je naar de gondola brengt. Een ritje met de Gondola kost NZ$14 per persoon.
  Internet: www.gondola.co.nz

Kaikoura
 • Kaikoura is met name bekend om de potvissen die hier in de buurt van de kust zwemmen. Whalewatching kan per boot of helikopter. Een boottrip bij Whale Watch Kaikoura kost NZ$99,50 per persoon. De trip duurt ongeveer 2,5 uur en onderweg zie je ook dolfijnen, albatrossen en zeehonden. Reserveren is noodzakelijk. Toen wij er waren (juni) waren er vier trips per dag; om 7,15 uur, 10.00 uur, 10.30 uur en 12.45 uur. Alle trips waren (zelfs in de winter) snel volgeboekt. In de zomer zijn er meer trips per dag. Als je geen walvissen ziet, krijg je 80% van je geld terug.
  Internet: www.whalewatch.co.nz

 • Op de uiterste punt van het schiereiland, Point Kean, zijn een aantal wandelroutes uitgezet.
  De Clifftop Walk gaat over de klif langs de kust naar South Bay. Het is halverwege mogelijk naar beneden te lopen en de Shoreline Walk te volgen. Je loopt dan langs de waterlijn en langs een kolonie zeehonden die op een rots in het water liggen te luieren. Je kan de route ook in omgekeerde volgorde lopen, maar dan moet het wel laag water zijn anders kom je niet langs het eerste gedeelte van de wandelroute. Dit is overigens wel een leukere route omdat je dan soms heel dichtbij de zeehonden kan komen. Halverwege kan je omhoog om via de klif terug te lopen naar de parkeerplaats.

  Voor meer informatie zie verslag 109 (Kaikoura).