Print dit verslag
Verslag 02 - vrijdag 21 september

Vandaag is de eerste echte dag van onze reis. We zitten in kamer 1921 van Hotel Ismailovo (Vega building). Om 7.00 uur loopt de wekker af. We kunnen om 8.00 uur ontbijten en de "vriendelijke" hostess heeft ons gewaarschuwd dat als we te laat komen, iemand anders ons ontbijt zal opeten. Stipt om 8.00 uur lopen we de eetzaal binnen en maken alsnog kennis met de overige 6 groepsleden. Het ontbijt bestaat uit een paar stukjes oud stokbrood met boter, jam en een gebakken ei. We begrijpen niet dat iemand anders dit ontbijt zou opeten...
Na het ontbijt leveren wij onze sleutel in bij een dezjoernaja. Deze dame heeft een eigen hokje op onze verdieping en zij let onder meer op de sleutels van gasten die het hotel verlaten. Een soort waakhond dus. Overigens zit op elke verdieping van ons hotel een dergelijke dame.

Vandaag staat er een bezoek aan het centrum van Moskou op ons programma. Het is perfect weer voor een wandeling; het is zonnig, zo'n 20 graden en we hoeven dus geen jas aan. Voordat we vertrekken bellen we nog even met de KLM om te informeren over onze rugzak. We zijn er inmiddels achter gekomen dat de rugzak nog op schiphol staat. Hij zal vanmiddag om 15.00 uur met de KLM-vlucht vanuit Amsterdam op het vliegveld Sjeremetjevo 2 in Moskou arriveren. Daarna zal de rugzak bij het hotel worden afgeleverd. We besluiten de druk er nog even op te houden en vanmiddag rond 16.00 uur nogmaals te bellen met de vraag of ze de rugzak al hebben gevonden. Nu gaan we eerst Moskou onveilig maken!


Metrostation Biblioteka imeni Lenina

Vlakbij het hotel stappen we op de metro. Moskou beschikt over een uitstekend metronetwerk dat het centrum met alle voorsteden verbindt. De metrotarieven zijn hier relatief laag; Voor 10 roebel (Euro 0,36) per persoon hebben we een retourtje. Je krijgt voor dit bedrag een kaartje met een magnetische strook. De kaart werkt net als een telefoonkaart; als hij in de automaat wordt gestoken, mag je erdoor als de kaart nog geldig is tenminste. Je betaalt hier één vast bedrag per rit, onafhankelijk van de lengte van de reis. We moeten even zoeken welke lijn we moeten nemen naar het centrum. De Russen hanteren namelijk het cyrillische schrift en dat lijkt voor ons op Grieks. We moeten dus iedere letter ontcijferen. We vragen twee keer de weg aan Russen en we worden twee keer in het Russisch toegesproken. Aan de handgebaren kunnen we ongeveer zien waar we heen moeten. Je wordt hier overigens ook goed in de war gebracht door het feit dat stations waar tussen metrolijnen kan worden overgestapt, twee of meer namen hebben, één voor elke lijn.

De treinstellen rijden hier met grote regelmaat en korte tussenpozen. Veel metrostations zijn schitterend om te zien. Het zijn net miniatuurpaleizen en doen zelfs soms wat overdadig aan. Ze zijn gemaakt van marmer van verschillende kleuren en zijn gedecoreerd met marmeren beelden en grote kroonluchters. We kijken onze ogen uit. We proberen wat foto's te maken, maar dat valt niet mee. Elke minuut komt er namelijk een metro het perron binnengereden en stroomt het perron vol met mensen. Ook in Moskou blijkt maar weer dat er erg veel mensen in een metro passen. Binnen één minuut rijdt de metro voor en stappen we in. Het valt ons op dat de metrostations erg ver van elkaar af liggen. Het is dus van belang om bij het goede station uit te stappen want als je eenmaal het station hebt verlaten, vervalt de geldigheid van je kaartje en loop je niet zo snel naar het volgende station. Als de naam van het station al staat aangegeven, dan kunnen we het niet zo snel ontcijferen. We hebben dus uitgerekend dat we bij de vijfde halte, Biblioteka imeni Lenina, uit moeten stappen. We moeten de stations dus goed tellen.
Binnen een paar minuten rijdt de metro station Biblioteke imeni Lenina binnen. We verlaten het station via een heeeeeele lange roltrap die zich erg snel voortbeweegt. Het lijkt wel of we voor het eerst gebruik maken van een roltrap, zo voorzichtig en weifelend stappen we erop. Boven aan de roltrap is het noodzakelijk om een sprintje van enkele meters te trekken, anders staan er direct tien Russen in je rug te duwen.

Als we buiten komen blijkt dat we praktisch naast de muren van het Kremlin staan. De straten lijken hier een beetje op de straten in Parijs en Rome; ze zijn vrij breed en er staan grote, statige gebouwen die rijk gedecoreerd zijn met schilderingen en beeldhouwwerken. Dwars door drukke winkelstraten lopen we in de richting van het Rode Plein.

Het Rode Plein is in de 15e eeuw aangelegd als marktplein naast het Kremlin. Het is 695 meter lang en 130 meter breed en was vroeger ook de plaats van openbare bekendmakingen en executies. De huidige naam stamt uit de 17e eeuw en komt van het Russische woord krasnyj, dat oorspronkelijk 'mooi' betekende, maar later 'rood' werd. Met het 'rood' van het communisme heeft het dus niets te maken.

Het is nu nog vroeg en er lopen nauwelijks mensen. We lopen in de richting van de Basiliuskathedraal en passeren daarbij het Leninmausoleum. Na de dood van Lenin op 21 januari 1924 werd besloten zijn lichaam te balsemen. Toen bleek dat dit gelukt was, werd het huidige mausoleum ontworpen en gebouwd.



Het Leninmausoleum
In 1993 werd de erewacht vervangen door een enkele soldaat en nu komen er vrijwel alleen nog maar toeristen op af. Het gerucht gaat dat het gebalsemde lijk van Lenin inmiddels is vervangen door een wassen beeld. Helaas kunnen we het niet controleren. Het mausoleum is namelijk op vrijdag gesloten. In Beijing en Hannoi krijgen we echter nog twee kansen om dode communistische wereldleiders te zien. Achter het mausoleum zijn de graftombes van andere belangrijke Russen te vinden, onder andere de graftombe van Stalin (die aanvankelijk naast Lenin in het mausoleum lag) en Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte.

De "uien" van de Basiliuskathedraal
In de verte zijn de karakteristieke "uien" van de Basiliuskathedraal al te zien. De kathedraal wordt momenteel gerestaureerd en staat daarom in de steigers. De kathedraal werd gebouwd van 1552 tot 1561 in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Het verhaal gaat dat Ivan vanwege de grote schoonheid van het werk de architect blind liet maken, zodat hij nooit meer zoiets moois zou kunnen ontwerpen.

We zien groepen kleine kinderen. Ze zijn vast op een educatief schoolreisje. Opvallend is dat veel jongens gekleed gaan in een nette broek en colbert. De meisjes dragen opvallend veel gehaakte en gebreide kleding.

De rode muur van het Kremlin


Eén van de toegangspoorten van het Rode Plein

We besluiten om door de wijk Kitajgorod terug te lopen en op zoek te gaan naar de ingang van het Kremlin. Onderweg komen we nog een aantal mooie kerkjes tegen. We lopen door het grootste warenhuis van Rusland, het Goem, terug. Dit voormalige staatswarenhuis is het centrum van winkelend Moskou. Het Goem doet denken aan een enorm museum. Het is een enorm gebouw met vier straten van twee verdiepingen en een aantal zijstraten met een smeedijzeren hekken en een glazen dak. Er zijn hier zo'n 150 winkels.

We lopen langs de Kazankathedraal, waar heel toevallig net een religieuze dienst begint. De dienst wordt voornamelijk bezocht door vrouwen die hun hoofd bedekken met een sjaaltje. De iconen in deze kerk worden uitvoerig gekust. In de Russisch-orthodoxe kerk worden iconen zowel voor de eredienst als voor het onderwijs gebruikt. Iconen zouden namelijk vervuld zijn van de macht van de heilige die wordt afgebeeld. Oude iconen worden vaak nageschilderd, want de inhoud is waar het om gaat.

We kopen twee toegangskaartjes (200 roebel - Euro 7,26) voor het Kremlin en één fototicket (50 roebel - Euro 1,82). Tassen mogen niet worden meegenomen en moeten worden afgegeven tegen betaling van 60 roebel (Euro 2,18 - prijs voor buitenlanders) per tas. Als we de metaaldetectoren zijn gepasseerd, wandelen we over een brug het Kremlin binnen. De rivier die hier vroeger stroomde, stroomt nu onder de grond.
De Drievuldigheidstoren die hier staat is met zijn 76 meter en zeven verdiepingen de hoogste Kremlintoren. Het Kremlin is momenteel de residentie van de Russische president en de zetel van zijn regering. Om die reden is minder dan de helft van het Kremlin sinds 1955 toegankelijk voor publiek.
Het Kremlin is een verzameling van prachtige kathedralen en gebouwen. In de tijd van de tsaren vonden hier kroningen, dopen en begrafenissen plaats. Zo zien we onder andere in de Kathedraal van de Aartsengel of Archangelski-kathedraal de 46 graftombes die de overblijfselen bevatten van 52 Russische tsaren en vorsten vanaf 1320 tot 1690.
We bezoeken ook de Maria Hemelvaart Kathedraal (gedurende 350 jaar werden hier tsaren gekroond en patriarchen gewijd en begraven, maar ook liet Napoleon hier in 1812 zijn paarden stallen), de Kathedraal van Maria Boodschap en de tsaren-klok (de grootste klok ter wereld met een hoogte van 6 meter, een gewicht van 200 ton en een diameter van 6,60 meter).

De Maria Boodschap kathedraal

Op de terugweg naar het hotel kopen we nog een aandenken aan Rusland voor in onze souvenirkast, een matrjosjka-pop, je weet wel een poppetje in een poppetje, in een poppetje, in een poppetje...

Als we in het hotel terug zijn, bellen we nogmaals naar de KLM. We krijgen de bevestiging dat de rugzak met de vlucht is meegekomen en dat de chauffeur inmiddels onderweg is om de rugzak bij het hotel af te leveren. Een hele opluchting. We doen nog wat inkopen voor in de trein in de plaatselijke supermarkt. Ons eten zal de komende week voornamelijk bestaan uit noodles in de smaken beef, kreeft en kip. In het hotel eten we nog eenmaal uitgebreid. Onze typische Russische maaltijd bestaat uit sjaslik (een spies gemaakt van gemarineerd lamsvlees) en kebab.
Om 22.00 uur vertrekken we naar het treinstation van Moskou. Om 23.40 uur vertrekt de Transmansjoerije Express naar Beijing.

Wat wij hebben gezien van Moskou viel ons absoluut niet tegen. We hadden verwacht dat Moskou een sombere en grauwe stad zou zijn, maar niets is minder waar. Moskou is in de toekomst absoluut een stedentripje waard, misschien wel in combinatie met Sint Petersburg.

Fotoserie 01
Verslagenoverzicht
Info treinreizen
Volgend verslag