Print dit verslag
Verslag 79 - Koh Tao

De reis naar Koh Tao - één van de drie grootste eilanden van de 80 eilanden tellende Samui-archipel - start om 19.00 uur in Bangkok. De luxe VIP-bus (met TV) rijdt de hele nacht door en heeft als eindbestemming Krabi (Zuid-Thailand). Om 1.30 uur 's nachts worden we gewekt. We hebben inmiddels 450 kilometer afgelegd en zijn gearriveerd in Chumphon. We stappen in een laadbak van een pick-up en worden in 15 minuten naar de haven van Chumphon gereden. Door onze slaperige ogen kunnen we nog net zien dat het een mooie nacht is met duizenden heldere sterren aan de hemel.

Vanaf Chumphon vertrekken er dagelijks twee boten naar Koh Tao. De expressboot die wij zullen nemen, vaart in 2,5 uur naar Koh Tao. Het is alleen jammer dat de eerste boot pas om 7.00 uur vertrekt. We zullen dus een paar uur moeten overbruggen. De chauffeur van de pick-up brengt ons naar een gebouwtje in de haven. Op de vloer liggen rieten matten en kussens. Hier kunnen we nog een paar uur slapen. Om 6.30 uur komt de man ons wekken. We kunnen aan boord van de boot.

Omdat Leo in Bangkok al een duikcursus heeft geboekt, worden we in de haven van Ban Mae Hat, het enige dorp op Koh Tao, opgewacht door een medewerker van Buddha View Dive Resort. We stappen in de laadbak van zijn pick-up en worden naar Chalokbankao Bay aan de zuidzijde van het eiland gebracht. We kunnen nog net zien dat het dorpje volgebouwd is met kledingwinkels, supermarkten, duikcentra, snackbars en reisbureautjes. Wel gezellig, maar hier zijn we niet voor gekomen.

Als we bij Buddha View Dive Resort uitstappen en met onze voeten in het fijne witte zand staan, valt onze mond open van verbazing. Het water in deze baai is echt ongelooflijk blauw en helder. Zo zie je het alleen in reclames. Verder is het hier heerlijk rustig. Er zijn maar een paar guesthouses, supermarkten, barretjes en internetwinkeltjes. Een dorp kan je het niet noemen. Bij de duikschool krijgen we direct uitleg over het lesprogramma en de aanvangstijden van de vierdaagse PADI Open Water-cursus. Na het invullen van de medische vragenlijst besluit Roos om niet mee te doen. Het is voor haar veiliger en gezonder om zich eerst te laten keuren.

Na de uitleg worden we naar het Koh Tao Tropicana Resort gebracht. Dit resort ligt direct aan het witte zandstrand en vlak naast de duikschool. We vinden er een mooie kamer op de eerste verdieping. We hopen de komende dagen wat verkoelende zeewind te kunnen vangen, want het is momenteel verschrikkelijk warm. We hebben een fan in de kamer, maar er is pas vanaf 18.00 uur 's avonds electriciteit. Overdag heb je er dus niets aan.
Linksboven onze kamer
Linksboven onze kamer

Buddha View Dive Resort

Het personeel is erg vriendelijk en doet er alles aan om ons te verwennen. Het restaurant van het resort is een echte hangplek. Er wordt goedkoop eten en lekkere drankjes geserveerd. Hier houden we het wel even uit.

Aan het eind van de middag begint Leo met zijn duiklessen. Vandaag beperkt het zich tot het bekijken van een instructievideoband, het invullen van de nodige papieren en het in ontvangst nemen van het theorieboek. Het relatief dikke boek moet ik de komende dagen bestuderen zodat ik over vier dagen het examen met goed gevolg kan afleggen. Dat wordt nog een hele uitdaging...

 


Duiken in Thailand (leer je op Koh Tao)!

Ties en Shirley hebben hun droom verwezelijkt en verzorgen op het Thaise tropische eiland Koh Tao duikcursussen. Zij kunnen ook accomodatie voor je verzorgen! Een echte aanrader.

De volgende dag begint de duikcursus echt. 's Ochtends een theorieles en 's middags oefenen in het zwembad. Tijdens de lessen wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheidaspecten. Hoe te handelen in noodgevallen wordt erg vaak in theorie én praktijk herhaald; Het onder water op- en afzetten van de duikbril, de regulator onder water uit je mond nemen, het trimvest beheersen en alle handsignalen worden meerder malen herhaald. Ik krijg instructie van een Ier (Jack) en het klasje bestaat uit 5 deelnemers: twee Deense meiden, één Thaise, een Duitse en ik. De lessen worden in het Engels gegeven, maar de video's en theorieboeken zijn in het Nederlands.

Oefenen in het zwembad
Oefenen in het zwembad
  en op zee in een beschutte baai
en op zee in een beschutte baai

De ochtend van de tweede dag staat ook in het teken van een theorieles, maar 's middags gaat het echte werk beginnen. We gaan duiken in open water. Als alle spullen zijn ingepakt, worden we in de laadbak van een pick-up naar de haven gebracht. De boot van de duikschool vaart in 30 minuten naar een baai aan de noordzijde van het eiland. We krijgen uitgebreide instructies van Jack voordat we eindelijk in het water kunnen springen.
De eerste duik gaat tot maximaal 6 meter diep. De tijd wordt volledig gevuld met het afronden en herhalen van de vele oefeningen. Tijdens de duik kan ik echter al wel stiekem genieten van de gekleurde vissen die langs zwemmen.

Tropische vissen

De tweede duik die middag gaat naar 11 meter diepte. Ik zie mooi gekleurd koraal en vele soorten vis. Zo zie ik angelfish, clownsfish, boxfish, de blue spotted stingray, murene en zelfs een grote triggerfish. Een triggerfish is een grote platte vis met twee grote voortanden (lijkt een beetje op een konijn). Hij beschermt zijn territorium op een agressieve manier. Als je binnen zijn territorium komt, zwemt de vis in hoge snelheid op je af, hij probeert je te bijten en te verjagen. Het advies van Jack: op je rug gaan liggen en je zwemvliezen naar de vis houden. Vervolgens langzaam achteruit zwemmen. De eerste keer is het overigens wel vreemd als zo'n grote vis in hoge snelheid op je af komt.

Op de laatste dag van de cursus gaat er ook een cameraman mee om onze belevenissen te filmen. De derde duik gaat tot een maximale diepte van 17 meter. We zwemmen wederom langs mooi koraal en zien veel gekleurde vissen. Helaas is het wel een beetje druk onder water. Niet vreemd, want op Koh Tao zijn meer dan 20 duikscholen gevestigd. Het is wel lekker veilig. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder zuurstof komt.

 

Tropische vissen

Na 32 minuten zijn we al weer boven. Helaas ben ik steeds de eerste die aan moet geven dat ik minder dan 50 bar lucht over heb in mijn fles. Dit ondanks het feit dat ik rustig probeer te ademen. 50 Bar is voor de instructeur het signaal om omhoog te gaan.
Om 10.30 uur gaan we op een ander duikplek weer te water voor onze laatste duik van de cursus. Dit keer is het een duik op 10 meter die 39 minuten duurt. Behalve dat we wat gekkigheidjes voor de video uithalen (masker af - zonnebril op en ronde cirkels blazen) doen we ook nog enkele navigatie oefeningen met behulp van het kompas. 's Avonds wordt de leuk gemonteerde video in het restaurant van de duikschool vertoond.
In dit restaurant eten we trouwens ook een aantal keer. Er wordt hier elke avond een buffet-BBQ georganiseerd. Op grote tafels staan de gerechten uitgestald. Het vlees en de vis die je uitkiest, wordt ter plekke bereid en je betaalt alleen de gerechten die je hebt opgeschept. Hier ontmoeten we ook Timo en Petra, een Nederlands koppel dat al 22 maanden (!) op de fiets aan het reizen zijn. Ze hebben onder andere India, Nepal, Tibet, China, Laos, Cambodja, Myanmar en Thailand doorgefietst. Met veel respect horen we de verhalen aan en denken allebei hetzelfde: We moeten er niet aan denken. wij vonden het in Tibet met de bus al afzien, laat staan met de fiets!

Ik slaag (uiteraard) voor mijn examens en besluit direct de PADI Advanced Open Water-cursus te volgen. Als ik deze cursus heb afgerond zijn er praktisch geen beperkingen meer. Ik mag dan zelfstandig duiken naar maximaal 30 meter diep en op iedere locatie. De cursus bestaat uit twee verplichte duiken en drie optionele duiken.
Op de eerste dag doe ik de twee verplichte duiken; Eerst een multi-levelduik naar 30 meter. Ik duik weer op een andere lokatie en zie wederom de mooiste koralen en vissen. De tweede verplichte duik is de navigatieduik waarbij er oefeningen met het kompas worden gedaan. De duik duurt 40 minuten en we bereiken een diepte van 12 meter.
's Avonds doe ik de optionele nachtduik. Dit is echt de mooiste duik tot nu toe. Met zonlicht worden in diep water de kleuren gefilterd. Een aantal kleuren zijn onder water dus niet meer zichtbaar. Met een duiklamp wordt het koraal echter ineens veel mooier van kleur. Daarnaast zie je in het donker weer andere vissen dan overdag. Echt waanzinnig!

De volgende dagen doe ik mijn laatste twee optionele duiken; Een multi-levelduik naar 30 meter en een peak performance buoyancy duik (om nog beter met je trimvest om te gaan). De laatste duik wordt een echte funduik omdat ik de enige leerling ben. Samen met de instructeur kijk ik in alle gaten en kieren op zoek naar leuke vissen en roggen. Helaas is na 35 minuten de inhoud van mijn luchtfles weer op zo'n niveau dat we naar boven moeten. De duikers die vlak na ons omhoog komen hebben een grote zeeslang en een schildpad gezien. Shit, dat ik die nu net gemist heb. Maar, ik heb de smaak te pakken en ben nu een gecertificeerd gevorderde duiker.

Het strand voor het hotel
Het strand voor het hotel

In de tijd dat Leo aan het duiken is, geniet Roos van het heerlijke warme weer, het mooie strand en van de rust (voor het eerst in bijna 7 maanden zonder Leo). Het water in de baai voor het hotel is niet echt verkoelend. Het water is warm en zo ondiep dat er niet veel meer mogelijk is dan de schoolslag.

Aan de andere kant van de weg, ligt op 20 minuten loopafstand een prachtige baai genaamd Sharkpoint. Als we hier gaan snorkelen zien we waaraan deze baai zijn naam heeft te danken. Er zwemmen hier haaien! We weten wel dat een duikbril alles 25% vergroot, maar het is toch wel even schrikken als we de haaien voorbij zien zwemmen. Ze zijn veel groter dan verwacht.
Helaas verkeert het koraalrif hier in een slechte staat. Het meeste is dood. Wel zwemmen er nog veel mooie tropische vissen. Constant horen we het knarsende geluid van hongerige papegaaivissen die koraal 'grazen'. We zwemmen ook door grote scholen met kleine visjes waar barracuda's omheen zwemmen. Ze wachten tot één van de visjes los komt van de groep en slaan dan genadeloos toe.
Ondanks dat we tijdens het snorkelen een T-shirt dragen en al redelijk bruin zijn, zitten we na een paar dagen bijna letterlijk op de blaren. Onze billen, hamstrings en onderarmen zijn erg rood en gevoelig.

Na acht dagen Koh Tao reizen we op zondag 14 april terug naar Bangkok. Op 17 april vliegen we naar Bali in Indonesië. Maar eerst staat ons nog een verrassing te wachten in Bangkok. It's party-time !!!!!!!

Fotoserie 90
Achter de schermen
Volgende verslag