Argentinië: Zuid-Amerika reis (2008)
Zaterdag 13 december 2008 - Foz do Iguaçu (vanuit Argentinië)
Na gisteren de Braziliaanse kant van de waterval te hebben bezocht, denk je dat het vandaag niet beter kan worden. Maar gelukkig blijkt de Argentijnse kant van de watervallen nog spectaculairder. Het wordt vandaag een warme dag vol avontuur.
Bij aankomst reizen we met een trein door de jungle naar het startpunt van een wandeling naar de rand van de watervallen. Via de 'Trilha das Cataratas', een 1,2 km lang stalen wandelpad met roosters wandel je over het rustige gedeelte van de rivier in de richting van de Duivelskeel (Garganta del Diablo). Dit is dus dé plek waar de watervallen samenkomen en als een gek tekeer gaan. Het vallende water geeft een dichte mist van nevel waardoor foto's nemen onmogelijk wordt door de waterdruppeltjes op de lens. Wat een oorverdovend lawaai en wat een kracht! Ik geniet dan ook op mijn gemak en laat de beelden rustig tot me komen.

Op de terugweg naar het volgende avontuur valt pas het rijke dierenleven op. In de bomen zitten blauw gekleurde spechten, onder de vlonders heeft een vogelstelletje een nest gebouwd waarin enkele net uit het ei gekropen jongen met wijd open gesperde snavels op voedsel wachten en er zijn ook roofvogels van dichtbij te bewonderen en te fotograferen.

Ik kom later dan afgesproken aan bij het verzamelpunt voor een boottocht in een rubberboot door de jungle. Niet iedereen is er, dus het is geen probleem. Met reddingsvesten aan en een helm op (in de brandende zon) varen we met de rubberboot door de jungle. De gids wijst een kaaiman, apen en vogels aan.

Na de boottocht stappen we in een open legertruck om onze rit door de jungle te vervolgen. In deze omgeving schijnen zeven soorten Toekans te leven. Helaas zien we er geen. Wat we wel zien is een groep apen die in de toppen van de bomen van tak tot tak springt. Het lukt me om mooie foto's te maken van de apen die boven onze truck door de open lucht zweven. Tijdens de gehele dag zien we gekleurde vlinders in alle soorten en maten.

Na de lunch wandelen we de heuvels af naar de rivierbedding. Hier start de spectaculaire boottocht over de rivier en door de watervallen. We krijgen uiteraard weer reddingsvesten aan en een waterproof zak, waarin we alle goederen moeten stoppen dat niet nat mag worden. Mijn waterproof compactcamera van Olympus kan ik in mijn hand houden om videoclipjes en foto's te maken.

De boot vaart tegen het snel stromende water in en vaart en paar keer verschillende watervallen in. Aangezien ik voorin de boot zit, word ik als eerste drijfnat. Het water valt erg hard op mijn hoofd en ik zie ook niets meer. Nu kunnen we het geweld ook voelen. Wat een kracht!. De boot draait 90 graden zodat ook de andere passagiers helemaal soaky wet worden. Het lukt me om leuke opnames te maken van de groep (zie de videoclip op deze site).

 

Via het 'circuito superior' wandelen we langs de bovenkant van de watervallen terug. Platforms en bruggen brengen ons weer dichtbij en boven de vallende watermassa. Het zonlicht vormt mooie regenbogen op de massa opspattend water. De rest van de middag wandel ik via een aantal andere trails langs en over de watervallen. We hebben vandaag diverse malen vogels door de watervallen zien vliegen. Bij één van de watervallen zie ik de papegaaiachtige vogels in groepjes aan de rotsen hangen. Op de terugweg naar de uitgang fotografeer ik nog een mooie vlinder bij een grote rode bloem en een groep neusbeertjes (met kleintjes) die door het dichtbegroeide woud wandelen. De grote neusbeertjes zijn brutaler en komen eten bietsen bij de toeristen. Het was weer een enerverende dag om niet te vergeten!

De groep gaat vanavond - na een lange discussie - stappen aan de andere kant van de grens. Ze huren een minibus en hebben een gezellige nacht in een locale club. Ik blijf in het goede hotel en geniet van de luxe op mijn kamer. Een airco, een grote TV, draadloos internet en een heerlijke regendouche. Wat is het toch heerlijk om een kamer voor jezelf te hebben. Om 3.30 uur hoor ik de groep thuiskomen.

 

Zondag, 14 december - Dagtrip naar Paraguay

Vandaag hebben we eigenlijk een verloren dag want Jorge heeft een shoppingtrip geregeld naar Cuidad Del Este in Paraguay. Hij heeft geen alternatief programma bedacht en geeft wederom geen informatie over andere mogelijkheden. Ik ben er inmiddels wel achter dat Jorge meer een toerist, dan een toerleider is. Het is de eerste keer dat hij deze trip maakt en hij geeft alleen informatie over de activiteiten die hij zelf wil doen. Daarnaast geeft hij verkeerde of geen informatie, wisselt regelmatig van plan (zonder iedereen in te lichten) en wil hij maar één ding... plezier maken!

Met een minibusje rijden we via een brug de rivier over die de grens vormt tussen Brazilië en Paraguay. De chauffeur regelt weer de douaneformaliteiten zonder onze paspoorten mee te nemen.

Al snel komen we aan in een grote, smerige stad met veel oude auto's en marktkraampjes. Volgens de chauffeur is Paraguay het meest corrupte land van Zuid-Amerika. Zelfs de president van het land rijdt in twee in Brazilië gestolen auto's. Op straat lopen volledig bewapende agenten. Aangezien het zondag is, is het grootste warenhuis gesloten. In één van de andere primitieve shoppingmalls wordt veel elektronica aangeboden. Volgens mij worden er veel imitatiegoederen verkocht, want net als in Bangkok, zie ik hetzelfde model camera met verschillende merknamen erop. Het Acer Aspire One notebook dat ik bij me heb, kost hier meer dan in Amerika en in Europa.

Samen met Markus lopen ik een rondje door het centrum, maar beiden hebben we het snel gezien.

's Avonds begint er weer een heel nieuw avontuur. We reizen wederom met een nachtbus van Iguaçu naar Sao Paulo (circa 17 uur) om vervolgens met een privébusje nog 6 uur door te bussen naar Paraty. Een reis van totaal 23 uur. Wie dit heeft bedacht is echt gek! Vele reisorganisaties vliegen naar Sao Paulo of naar Rio de Janeiro.

bovenzijde pagina
fotoseries Argentinië
volgende verslag